G4Media.ro

Ciolacu, înainte de întâlnirea cu șeful OMV: Nu negociem legea offshore. Le-am…

Foto: OMV Petrom

Ciolacu, înainte de întâlnirea cu șeful OMV: Nu negociem legea offshore. Le-am solicitat să încheie amiabil litigiul împotriva României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, înainte de întâlnirea de la guvern cu șeful companiei OMV Alfred Stern că ”nu va negocia legea offshore”. El a spus într-o declarație de presă la sediul PSD că ”e un subiect care nu există”, deși OMV Petrom a depus Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră.

”Știu că există niște litigii și i-am solicitat să încercăm pe cale amiabilă să încheiem acele litigii”, a mai spus Ciolacu.

Deschiderea litigiului are loc pe fondul deciziei finale luate de OMV Petrom pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră. Anunțul oficial privind începerea producției în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost făcut pe 21 iunie de compania OMV Petrom.

Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.

Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat încă din iulie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, că a cerut clarificări suplimentare din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore. Ea a spus că legea promovată atunci de coaliția PSD-PNL-UDMR aduce îmbunătățiri, însă mai este nevoie de clarificări în ceea ce privește principiile pieței libere pe piața de transfer de operare care se întâmplă în 9-12 luni până la luarea deciziei finale de investiție.

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Daca toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, a declarat Christina Verchere, potrivit Economedia.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. OMV poate pleca Amiabil din Romania. Este o falanga agresiva a Statului austriaca pa persoane private, care, nu stim daca sunt rusi sau austrieci. Asteptam sa revina Shell.

    • Litigiul vizeaza clarificarea discrepantelor dintre ce vorbeste si ce face Guvernul! Pai mr. Ciloacu nu a lamurit nici acum divergentele din contactul FPS cu Omar Haysan in privatizarea Nehoiu!! Si datorii ale unor SRL proprii cu fiscul buzoian – le considera „pierder colaterale”!!

    • @florian
      am o suspiciune rezonabila ca privatizarea Petrom are N bombe ascunse si amorsate de Adrian Nastase, de aceea, plecarea OMV e necesara. sa vina Shell.

    • d-l Florian de la OMV si eu zic ca Shell ar fi binevenit si tot ce este din Austria/ austriac sa plece acasa sau in Rusia, tot aia e.

  2. Pentru o buna informare, daca ma uit la actionariatul omv petrom, vad ca omv ag are 51,15%, statul roman 20,7% si restul investitori privati (ceva peste 28%). Administratorii de pilon 2 (salariatii romani) detin mare parte din cele 28 de procente. Din OMV AG, 31,5% apartine statului austriac, 25% apartine guvernului din Abu Dhabi prin vehiculul investitional Mubadala al seicului bin Zayed. De mentionat ca statul austriac si Mubadala actioneaza concertat pentru a avea o majoritate de 56,4% aka statul austriac nu isi poate impune vreun vot daca seicul nu e de acord. Restul pana la 100% (aprox. 43,4%) e free float pe bursa (oricare dintre noi poate cumpara o particica din OMV Austria si avea acces la toate info destinate actionarilor, inclusiv la orice informatii financiare si decizii cu impact pe omv petrom). Shell nu are niciun actionar semnificativ (e detinuta majoritar, adica vreo 60% de investitori institutionali), capitalul social fiind fractionat, fapt ce ii face structura opaca. Nu stiu care e mai breaz din astia doi dar nici nu cred in conspiratii. Nu cred ca rusii sunt bagati adanc in deciziile cu impact pe omv petrom in structura de mai sus. Ambele corporatii urmaresc profitul, nu cred ca ar avea un comportament semnificativ diferit. A, ca poate Nastase a incasat ceva la privatizare, sa spunem ca am putine indoieli. Cine stie, poate a fost vorba despre cine a dat mai mult la vremea aia 🙂

    • a crede ca nastase nu a luat comision pentru privatizarea petrom este o copilarie. intr-adevar a contat cine da mai mult, dar nu pentru statul roman ci pentru buzunarul lui. toata familia lui nastase impreuna cu matusa tamara traiesc ca niste nababi dintr-o „pensie” amarata de functionar public. poate le mai da ceva matusa tamara ca sa nu moara de foame.

    • Pai daca Năstase a avut încasări la privatizare, OMV nu știa că nu e veșnic? In concluzie, Ciolacu n-a primit nimic și face figuri, nu scade procentul redevențelor datorate statului. Așa că n-o să vedem Shenghen până când nu ia șpagă Ciolacu. E simplu,nu? Eu zic sa facem un referendum cu întrebarea: „Cât să-i dea OMV lui Ciolacu pentru redevențe zero și Romania în Shenghen?” Și a doua întrebare: „Sunteți de acord că Sorin Ovidiu Vântu sa fie numit director la Romgaz?”

    • @Ceausescu
      SOV e cu pampersul la el, nu ajunge sa stea la un birou ca trebuie sa fuga la plosca. E ca si oale si ulcele. Mai cauta in tenebrele mintii tale altu, unu mai vartos, dar tot becisnic talhar sa fie, ca SOV

  3. Subiect incheiat. Romania ”nu va negocia legea offshore”.

    • a spus ciolacu si tu crezi. e greu sa hranesti toti pungasii din guvern si din teritoriu numai cu ce se fura de la buget