Ciolacu și Tăriceanu acuză Guvernul că restrânge prea mult drepturile fundamentale prin proiectul de lege privind carantina și izolarea / În lipsa unei legi, sute de oameni au ieșit din spital și din izolare, chiar dacă erau infectați cu coronavirus
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că proiectul de lege al Guvernului Orban privind carantinarea şi izolarea este „un alt zombi legislativ” şi că va invita în Parlament societatea civilă pentru a repara „haosul PNL”.
Reacția vine după ce luni guvernul a transmis Parlamentului proiectul de lege privind carantinarea și izolarea persoanelor în caz de pandemie, în condițiile în care în România este în prezent vid legislativ în urma deciziei Curții Constituționale că izolarea și carantinarea nu pot fi impuse prin ordin de ministru, ci doar prin lege. În urma deciziei CCR, sute de persoane au plecat din spitale și au ieșit din carantină, unii fiind chiar infectați cu coronavirus.
- Citește și:
„Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ şi ne impune dezbatere în regim de urgenţă. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL! Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina şi izolarea aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor. Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care îşi spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar. Izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor – cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale. Formularea ‘probabilitate ridicată de apariţie şi propagare a unui agent patogen’ permite oricând Guvernului să instituie carantina şi s-o menţină oricât. Oricine şi orice poate fi suspectat ca ‘potenţial expus’ virusului şi intră în carantină, se aplică restricţii şi unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu”, a scris Ciolacu pe Facebook.
El a adăugat că în proiect nu există niciun fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate, iar „datele ştiinţifice” nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate. Ciolacu a spus proiectul oferă „puteri discreţionare” ministrului Sănătăţii „de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Naţional de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat”.
„Am auzit azi cele mai importante voci ale societăţii civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă. De aceea, vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta şi le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera şi societatea civilă un ‘duşman al poporului’, pe modelul CCR”, a afirmat Ciolacu.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că Parlamentul va trebui să modifice mai multe articole din proiectul de lege aprobat de Guvern privind carantinarea şi izolarea persoanelor, care lasă „o mare marjă de manevră” autorităţilor în „a defini şi identifica evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat”, şi îşi exprimă speranţa într-o „dezbatere serioasă” în Parlament şi nu la „un aranjament subteran” care să facă legea trecută precum „gâsca prin apă”.
„Am făcut, împreună cu parlamentarii ALDE, o primă citire a proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea persoanelor şi bunurilor suspecte de infectare cu viruşi sau agenţi biologici. Ca de obicei, la acest guvern, orice piesă legislativă pe care o emit este o nouă portiţă deschisă abuzurilor, controlului subiectiv al autorităţilor şi strângerii şurubului privind drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Vom avea de modificat în Parlament cel puţin articolele care lasă o mare marjă de manevră autorităţilor în a defini şi identifica ‘evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale Ministerului Sănătăţii’. Având deja experienţa îngrijorătoare cu cei care ne conduc, credem că va trebui să găsim definiţii care să le lase o libertate de mişcare mai mică, pentru că altfel nu avem dubii că vor folosi această libertate în scopuri politico-electorale sau pentru afaceri dubioase. A lăsa acestor guvernanţi prea multă libertate, înseamnă că în orice clipă să riscăm să fim ridicaţi cu izoleta din ordin de partid!”, afirmă Tăriceanu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
El a adaugă că, de asemenea, va trebui analizat articolul care instituie carantina asupra bunurilor.
„De asemenea, articolul care instituie carantina asupra bunurilor va trebui examinat, pentru a nu ne trezi că unor guvernanţi le plac atât de mult maşina, computerul sau telefonul nostru, încât o să le carantineze până când o să le facă dispărute. Precis găsesc ei pe cineva care să strănute pe telefon ca să aibă motiv să-l carantineze! (recunosc că această exprimare am găsit-o la un fan de-al meu de pe Facebook!). Sau o să scoată din ele informaţiile de care au nevoie. De la Orban & Co. ne putem aştepta la orice!”, susţine Tăriceanu.
Preşedintele ALDE îşi exprimă speranţa într-o „dezbatere serioasă în Parlament” şi nu la „un aranjament subteran care să facă legea trecută precum gâsca prin apă!”.
sursa foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii