UPDATE Parchetul General analizează lipsa unei hotărâri de Guvern pentru organizarea expoziției cu artefactele dacice în Olanda / Pentru expoziția similară de la Roma a existat HG
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că nu a fost dată hotărâre de Guvern pentru organizarea expoziției cu artefactele dacice în Olanda. ”Este adevărat. Vom afla toate detaliile”, a răspuns premierul Ciolacu, întrebat dacă este adevărat că nu a fost dată HG pentru scoaterea exponatelor din țară. Legea spune că pentru expozițiile în străinătate trebuie aprobată hotărâre de Guvern (HG), dacă sunt implicate mai multe autorități și instituții.
De remarcat că pentru organizarea aceleiași expoziții la Roma a existat o hotărâre de guvern. Iată aici hotărârea de guvern pentru expoziția de la Roma (2023).
Parchetul General a transmis luni că ”nu eliminăm nicio ipoteză de anchetă, care să ducă la lămurirea completă a situației care a generat furtul a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, aflate la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos (Olanda), în care avea loc expoziția internațională „Dacia! Empire of Gold and Silver”, potrivit unui răspuns pentru G4Media al Biroului de informare.
„Pentru organizarea unor expoziții în străinătate sau realizarea unor proiecte culturale internaționale de către instituțiile publice muzeale aflate în subordinea Ministerului Culturii, măsurile privind organizarea acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în situația în care sunt implicate mai multe autorități și instituții publice”, prevede Legea 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil (republicată) la articolul 34 indice 1.
Această prevedere a fost intrdusă în lege prin ordonanța 27 din august 2003.
Context. Mai multe exponate din tezaurul dacic, printre care Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări de la Sarmizegetusa Regia, au fost furate din Muzeul Drents din Assen (Țările de Jos).
O explozie a avut loc sâmbătă dimineața în apropiere de muzeu, iar mai multe persoane încă neidentificate au pătruns în clădire și au furat mai multe exponate.
În expoziție se aflau 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România.
Muzeul Drents găzduiește în prezent o mare expoziție arheologică intitulată Dacia – Rijk van goud en zilver (Dacia – Regatul Aurului și Argintului). Expoziția prezintă peste 50 de comori de aur și argint din vechiul regat al Daciei, situat în România actuală, datând din secolul al XX-lea î.Hr. până în secolul al III-lea e.n.
Poliția nu a indicat dacă artefactele expuse au fost vizate în timpul tentativei de efracție. Autoritățile continuă să investigheze și au cerut oricui dețin informații să ajute la identificarea celor responsabili.
Este vorba despre 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, care sunt expuse la muzeul Drents într-o scenografie inedită și modernă care pune în valoarea atât istoria milenară a bunurilor arheologice, cât și bogăția culturii și civilizației dacice, potrivit historia.ro.
Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj.
Cu această ocazie sunt prezentate pentru prima dată publicului obiecte provenind din trei tezaure descoperite în ultimii ani în județele Suceava, Bacău și Brașov. Expoziția este însoțită de un catalog de de specialitate, cu contribuții din partea mai multor arheologi români.
Ultima zi a expoziţiei este programată pentru duminică, 26 ianuarie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii