G4Media.ro

Ciolacu: Vom trece cât mai rapid prin Parlament legea prin care 4…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Ciolacu: Vom trece cât mai rapid prin Parlament legea prin care 4 iunie a fost desemnată Ziua Tratatului de la Trianon și o vom trimite din nou la promulgare

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Târgoviște, că legea prin care 4 iunie a fost desemnată Ziua Tratatului de la Trianon va fi trecută cât mai rapid prin Parlament și trimisă din nou la promulgare.

„Vom trece cât mai rapid această lege și o vom trimite din nou la promulgare”, a spus Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat marți Parlamentului reexaminarea legii prin care 4 iunie a fost desemnată Ziua Tratatului de la Trianon, act normativ adoptat de Parlament pe 13 mai la inițiativa PSD și declarat constituțional pe 15 iulie.

”Adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atât din partea experților, cât și a organizațiilor neguvernamentale. Reacțiile produse la nivelul societății civile, precum și amploarea acestora au pus în evidență faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic și consistent de consultare și dezbatere publică. Din această perspectivă, considerăm că se impune reanalizarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii și inițierea unei largi analize și consultări, în care sa fie implicați specialiști, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituții de învățământ, instituții publice, reprezentanți ai societății civile”, se arată în solicitarea de reexaminare transisă Parlamentului.

Inițiativa legislativă a PSD care prevede declararea zilei de 4 iunie drept ”Ziua Tratatului de la Trianon”, actul adoptat în 1920 prin care comunitatea internațională a recunoscut unirea din 1918 a Transilvaniei cu România, a fost votată pe 13 mai de Camera Deputaților, forul decizional.

Actul normativ a fost adoptat cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri.

Propunerea legislativă, inițiată de senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae, a fost adoptată tacit de Senat în octombrie anul trecut și a fost introdusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este forul decizional, în contextul controverselor legate de legea privind autonomia Ținutului Secuiesc și a declarațiilor dure făcute de președintele Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că negociază vânzarea Ardealului către unguri.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte.

Tratatul, care a intrat în vigoare la 26 iunie 1921, a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) şi cu Turcia.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Normal, daca ar scoate un raport cu
    LEGI-le emise de PARLAMENT
    pentru modificarea și completarea Ordonanțelor Guvernului
    cu diferente cu tot
    ar vedea cu ochii lui cat rau s-a facut in ultimii ani

  2. Tara arde si baba se piaptana…

    • @marius: Ai punctat esentialul! Atitudine si mentalitate tipica parlamentarilor PSD: sa tina Romania pe loc, eventual sa o intoarca din drum; nicio propunere legislativa de anvergura, inteleapta, cu efect favorabil pe termen lung.

  3. Asa a fost mereu PSD ! A dat hectare de legi cand i s-a parut oportun !

    PS. Dupa care a inceput „baletul” printre ele, cand aceste acte normative nu doar ca au devenit un balast, ba chiar au produs rau: adica au devenit inoportune !

  4. Nu vă mai agitați, pesediștilor, ați pierdut deja. Nu vă veți mai întoarce niciodată la scorurile de altă dată, orice ați face și orice ați promite. Încă puțin și veți dispărea complet din peisaj.

  5. Corect, de data asta!