Cioloş acuză probleme de ”demotivare” în rândurile USR: ”A fost această dezamăgire că s-a întâmplat ceea ce multă lume nu mai dorea să vadă: PNL şi PSD împreună”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, afirmă că partidul are o problemă de demotivare a membrilor şi este necesar să depăşească „abordarea de tip tabără” – fost USR, fost PLUS – şi trebuie clarificări în interior, adăugând că acum formaţiunea pregăteşte un guvern din umbră, scrie Agerpres.
„A fost foarte multă emoţie, a fost această dezamăgire că s-a întâmplat ceea ce multă lume nu mai dorea să vadă: PNL şi PSD împreună şi PSD revenit în fruntea bucatelor şi, evident, am plătit noi preţul acesta şi ne asumăm. Eu mai sunt conştient şi de faptul că avem noi de făcut nişte clarificări în partid vizavi de modul în care să jucăm acest rol în opoziţie. (…) Ne organizăm pentru asta, de câteva săptămâni discutăm în conducerea partidului, în Biroul Naţional, suntem şi noi după nişte alegeri interne şi după campanii interne care nu unesc, ci mai degrabă scot în faţă diferenţele (…). Tocmai am creat un departament de politici publice în partid cu oameni care au fost în Guvern în mare parte până acum şi care cunosc programul de guvernare, că PNL şi PSD au preluat lucruri pe care noi le-am convenit înainte şi mă gândesc mai ales la PNRR (…). Pregătim acum şi un guvern din umbră, unde vom avea oameni, colegi pe fiecare portofoliu ministerial pregătiţi să reacţioneze, dar să şi acţioneze proactiv atunci când vom avea lucruri de propus”, a afirmat Cioloş, joi, la Europa FM.
El a adăugat că USR va face o opoziţie clară, dar este gata să negocieze şi să susţină în Parlament temele, proiectele şi ideile bune.
Liderul USR a spus că în partid este o situaţie mai complexă.
„Noi avem – asta este perspectiva mea – o problemă de demotivare, inclusiv a membrilor. De asta spun că este o situaţie mai complexă. Aşteptările au fost foarte mari nu numai în rândul susţinătorilor, ci şi în rândul membrilor. Avem membri, mulţi dintre ei, pretenţioşi, cu exigenţe ridicate. Noi, în partid, va trebui să depăşim abordarea asta de tabără: fost USR, fost PLUS, tabăra Barna, tabăra Cioloş şi aşa mai departe. Încă este. De asta spun că e un proces prin care trebuie să trecem, eu sunt conştient de asta şi va trebui să găsim modalitatea să remotivăm membrii şi să atragem membri noi, nu doar la număr, de dragul a-i avea pe număr să voteze pentru unul sau pentru altul din susţinătorii în partid, ci să atragem membrii cu competenţe, cu viziune, care la rândul lor să poată să ducă susţinere din partea electoratului”, a arătat Dacian Cioloş.
Potrivit acestuia, oamenii din filiale trebuie să fie mai prezenţi pe teren, menţionând că speră să permită acest lucru situaţia pandemică.
„Să batem şi ţara, numai să trebuie să o batem cu ceva în minte, în gânduri şi în idei, să batem doar cum merge domnul Simion doar să dea din cap. Eu nu am văzut nicio propunere din partea celor de la AUR, ei spun doar ce nu le place”, a mai afirmat Cioloş.
Întrebat dacă exclude o revenire la guvernare în cazul în care se va rupe actuala coaliţie, Cioloş a spus: „Sincer, între noi, şi realist vorbim, nu văd cum s-ar pune problema. Nu mi se pare că merge bine coaliţia, dar nu mi se pare că PNL a evoluat în felul de a vedea lucrurile, pentru că noi, dacă intrăm la guvernare, nu facem doar ca să salvăm o majoritate, de asta nici nu am rămas, intrăm la guvernare ca să modernizăm România”.
„Opţiunea noastră şi viziunea noastră e pe masă şi va fi tot mai clară în perioada următoare, depinde de cum s-ar poziţiona PNL şi care PNL, pentru că acum şi asta e întrebarea, că acolo sunt mai multe bucăţi, mai multe viziuni (…). Eu nu mă mai aştept la nimic din partea PNL, sincer. M-am tot aşteptat până în ultimul minut să găsim suficientă maturitate ca să refacem coaliţia, dacă cu adevărat PNL vrea modernizarea României (…). La ce maturitate să te aştepţi când la prima ocazie şi prima slăbiciune, când nu s-au simţit confortabil, probabil cu un anumit mod al nostru de a aborda lucrurile, s-au întors la PSD. Vedem rezultatul că nu se pot înţelege nici măcar pe împărţirea posturilor”, a susţinut liderul USR.
El a apreciat că premierul Nicolae Ciucă este „probabil de bună credinţă, dar nu se ştie câtă putere politică are”.
Sursa Foto: Inquam Potos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
77 comentarii