G4Media.ro

Cioloș anunță comasări ”voluntare” de localități pentru reforma teritorială. Ce instituții ar…

Cioloș anunță comasări ”voluntare” de localități pentru reforma teritorială. Ce instituții ar trebui să dispară și când începe reforma administrației

Dacian Cioloș anunță într-un interviu pentr G4Media.ro că noua coaliție de guvernare vrea să stimuleze comasarea voluntară a localităților pentru a scădea costurile de funcționare. În cazul în care aceste comasări voluntare nu se vor produce, coaliția ar putea trece la comasări forțate în cazul localităților care nu se pot susține.

În ceea ce privește reforma administrației și eventualele concedieri ale bugetarilor angajați pe ușa din dos, co-președintele USR PLUS a declarat în interviul pentru G4Media.ro că în acest moment se face o evaluare a administrației, care va fi urmată de o reformă. Printre instituțiile care ar trebui să dispară în viziunea lui Cioloș se numără Academia Oamenilor și Știință.

  • Citește mai jos răspunsurile relevante ale lui Dacian Cioloș:

Cristian Pantazi: O reformă cerută de mediul de afaceri este reforma teritorial-administrativă. Lumea afacerilor a zis „domnule, România nu mai poate funcţiona cu 41 de judeţe, 41 de direcţii judeţene de educaţie, inspectorate de muncă, de cultură şi aşa mai departe. Resursă risipită, pe scurt şi împiedicarea dezvoltării. Aţi discutat în coaliţie despre acest subiect, reforma teritorial-administrativă?
DC: Am discutat când am negociat programul de guvernare despre acest lucru şi… bun, acum nu avem majoritatea să putem modifica constituţia, din păcate, dar sunt unele lucruri care pot fi făcute şi fără modificarea Constituţiei…

CP: Comasări de localităţi, de exemplu, pot fi realizate fără modificare.
DC: Noi vrem să venim într-o primă fază cu comasări voluntare. Adică să-i stimulăm pe primari să aibă proiecte comune sau să împartă acelaşi, eu ştiu, departament de resurse umane, juridic, administrativ şi aşa mai departe, acelaşi departament care să pregătească proiecte de investiţii pe infrastructură, de exemplu şi să avem proiecte de investiţii asumate comun de mai multe unităţi administrativ-teritoriale şi ca să stimulăm primarii să facă lucrul ăsta ne gândim la nişte măsuri incitative prin care să primească mai mulţi bani de la buget, de exemplu, sau să primească anumite facilităţi atunci când se distribuie bugetul.

CP: Şi dacă totuşi nu vor vrea să facă acest lucru, să-şi pună la comun resursele ca să economisească? Gândiţi şi o metodă coercitivă, de genul „nu vă mai dăm bani dacă voi nu sunteţi în stare să…”
DC: Da, doar că lucrurile astea trebuiesc gândite. Adică eu sunt convins şi ştiu că există deja primari care îşi doresc să lucreze împreună şi e important, ca într-o primă fază să învăţăm din astfel de experienţe-pilot. Pentru că atunci când pui un proiect, ştiţi la noi s-au făcut, pe hârtie, o grămadă de reforme care nu s-au aplicat în practică pentru că au fost inaplicabile.

Pentru că cei care le-au făcut au gândit doar politic, nu au gândit şi cum pot fi implementate. Ei, de-asta e important să avem anumite astfel de proiecte pilot, în care să vedem cum funcţionează astfel de lucruri şi dacă pregătim o astfel de propunere legislativă, când om pregăti-o şi ne-om asuma-o politic cum să facem ca să ne asigurăm că poate fi implementată.

Dan Tăpălagă: Nu aş trece aşa de uşor, domnule Cioloş, peste subiectul concedierilor în rândul bugetarilor. E o întrebare legitimă şi o presiune legitimă care vine în special dinspre mediul de afaceri, cei care produc bani, alimentează bugetul de stat cu bani care se risipesc într-o clientelă de partide, de multe ori. Nu toţi sunt clientelă de partid, sunt funcţionari absolut necesari în funcţionarea unui stat foarte mulţi dintre ei, însă vedem această clientelă de partid cum s-a adăugat, guvernare după guvernare. România a ajuns azi la un milion 200 de mii de bugetari. Peste un milion 200 de mii, în condiţiile în care te aştepţi ca drumul să fie invers. Informatizarea, simplificarea procedurilor ar trebui să reducă acest număr de funcţionari. De ce nu se întâmplă asta? Şi de ce evitaţi să vorbiţi despre asta?
Dacian Cioloș: Dar nu evităm, doar că nu e modalitatea corectă de a discuta despre astfel de lucruri. Noi nu o să facem o reformă discutând doar, doar de dragul de a da afară nişte oameni şi de a simplifica schemele. Vrem să facem o reformă ca să ameliorăm funcţionarea administraţiei publice.

Şi asta poate să însemne că unii oameni care au ajuns acolo prin sinecuri politice, pe pile, pe nepotisme, nu au ce căuta în administraţia publică şi ei trebuie să plece.

Nu înseamnă că vor rămâne fără loc de muncă pentru că avem deficit de forţă de muncă în sectorul privat, pot trece prin programe de calificare şi să-şi găsească un loc de muncă corect, deci nu se pune problema să dai afară oameni care să stea în şomaj pentru că ai deficit de forţă de muncă, dar putem avea şi fenomenul invers, unde să luăm din sectorul privat oameni cu competenţă managerială care pe anumite posturi în administraţia publică pot fi foarte eficienţi.

Asta înseamnă reforma în administraţie şi profesionalizare. Dar în primul rând trebuie să definim clar care sunt atribuţiile unor instituţii. Noi avem instituţii care trebuie să dispară pur şi simplu, unele dintre ele.

CP: Daţi-ne nişte exemple.
DC: Nu vă dau acum nume pentru că miniştrii noştri fac acum nişte evaluări ca să vedem de care putem scăpa. Am găsit inclusiv unele subordonate direct Parlamentului României. Vă daţi seama cine din parlament verifică tot felul de institute de cercetare, de…

CP: Cele ale Levantului… al Revoluţiei…
DC: Exact. Şi aşa mai departe, deci şi acolo le vom trece prin filtru şi vom vedea care într-adevăr au sens.

CP: Academia Oamenilor de Stiinţă e una dintre aceste instituţii care nu au ce căuta?
DC: Din punctul meu de vedere, da. Dar, mă rog, lucrurile astea trebuiesc discutate în locurile şi structurile care chiar pot să ia decizii. Eu cred că ne e suficientă o academie. La fel, şi în subordinea Guvernului direct, sau a unor ministere trebuie făcute evaluările astea şi mai mult, o dată ce facem digitalizarea şi interconectarea unor ministere şi instituţii, agenţii, altele pot să dispară sau să-şi reducă mult activitatea sau să-şi reorienteze activitatea. Pentru că, uitaţi, vorbim de digitalizare.

Probabil că da, în unele administraţii publice vor dispărea nişte posturi. Dar vom avea nevoie, cel puţin într-o primă fază, să avem oameni formaţi, care să cunoască aplicaţiile astea din administraţia publică în relaţie cu cetăţenii şi care să, cel puţin un an, doi, trei să se ocupe şi de traininguri. Pentru că noi avem o mare problemă de analfabetism digital. Deci degeaba digitalizăm dacă oamenii nu o să ştie să lucreze cu ele. (Foto: Octav Ganea / InquamPhotos)

  • Citește și:

INTERVIU VIDEO Miză majoră pentru Dacian Cioloș: Marile reforme de care depinde candidatura lui la prezidentiale

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Dacă va puneți serios pe reforme si faceți ce ați promis veți ține PSD departe de guvernare mult timp, dacă mințiți PSD o să vină din nou la guvernare si o sa câștige președenția

  2. Despre CA-uri nimic? Sinecuriștii impart frateste comisioanele cu directorii pe care-i supravegheaza?

  3. Natie de palavragii cu vorba defazata mult inaintea faptei.

  4. Dar nu e nevoie de nicio modificare a Constituției pentru scăderea numărului de județe. E nevoie doar de a modifica o lege.

  5. „Anunta” la televizor… sa-l vedem ca va FACE, ca va REDUCE aparatul adminsitrativ stufos, ineficient, clientelar… NU pronunta aceste cuvinte, abureste cu „comasări ”voluntare” … vreau sa vad Primarul ala care-si pierde Postul „voluntar”!!
    Lasa-ne cu aburelile, Ciolos, suntem satui!
    Sa auzim ce vor „anunta” si Orban sau Hunor pe subiect!!!!
    Ceva de genul: „Inca nu am discutat in coalitie”…
    Uitati-va ca Ciolos NU pomeneste despre Digitalizarea Administratiei publice, aia care urma sa EFICIENTIZEZE Statul roman, sa reduca birocratia si Numarul bugetarilor si CHELTUIELILE cu FUNCTIONAREA unui aparat stufost si plin de analfabeti acre nu au ce cauta!
    Au ingropat-o de vie!!!

  6. Ciolos e oculta
    Suntem condusi de straini
    Dreptate pentru Romania
    O admir pe Doamna Sosoaca , pacat ca oculta o vrea infectata cu, covid , a anuntat asta deja.

  7. Promisiuni si atat, momentan. Hai sa vedem dupa un an, desi nu ma astept la nimic. Fac treaba Fritz si Clotilde, as spune ca nu am avut alegeri degeaba.

  8. A INCEPUT REFORMA ADMINISTRATIE FISCALE.

    PENTRU INCEPUT S-A DAT AMNISTIE FISCALA PENTRU CASTE. S-AU STERS DATORII.

    ciorbea NU SI-A PLATIT IMPOZITE 10 ANI. L-AU LOVIT CU AMNISTIA FISCALA. CATI CA EL?
    fratilor nevoita LI S-AU STERS DATORII DE ZECI DE MILIOANE DE EURO. CATI CA EI ?

    CELOR CARE AU DECLARAT SI PLATIT IMPOZITE FISCAUL LE-A TRIMIS ACUM NOTIFICARI CA NU SI-AU DEPUS DECLARATIILE. SA LE FACA CA DACA NU PRIMESC AMENDA SI LE STABILESTE FISCUL CAT AU DE PLATIT.
    DIABOLIC NU ?

    • Băi amibă ce ești, șefa ta Dăncilă a dat amnistia fiscală în 2019. La toate postările spui același lucru. Marș la tine în gaură și jelește acolo. Cel puțin 4 ani piședeu numai primește decât suedeze. Să fie primit – și la ei și la tine !

  9. Cioloș comasează seara ce descentralizează Barna la prânz.
    Bă cum dreak se pupă centralizarea cu descentralizarea in același discurs politic ?
    Bine că nu prea citește lumea ce scrieți.
    Și dacă citește, oricum nu dau două parale pe gargara asta.

  10. Ce prostii debiteaza ciolos… Pai nicio localitate nu se intretine singura, toate primesc bani de la buget, subventii etc. Nici bucurestiul nu rezista fara subventii, pur si simplu, cheltuielile sunt mai mari decat veniturile. Si cum crede ciolos ca o sa comaseze localitatile pastrand primarii si un sg departament juridic, unul economic, unul administrativ etc? Noaptea mintii, o localitate cu 3 primari si o primarie… Reforma trebuie sa vina de sus-15 judete si mai multa autonomie regionala ca altfel vii de la marghita la cluj sa schimbi un buletin sau sa iei autorizatie de constructie sau sa platesti impozit.

    • Ciolos e la Brussels, birocrat de rang inalt, evident ca e paralel cu Romania reala, daca el vede posibila o „comasare voluntara”!!!!
      Adica, Primari renuntand de voie buna la privilegiile acelui post!
      Ciolos, esti pe aratura!!

  11. Confirm ce spune Ciolos
    Prima comasare se face intre Galati si Targu Mures

    Comasarea se face la restaurantul Dunarea de pe faleza

  12. Daca vrea comasarea voluntara nu va exista nicio comasare. Adica sa dispara din proprie initiativa o primarie cu tot aparatul de nepoti angajati si contractele cu firma lu’ finu’? Deja cam fabuleaza si Ciolos ca sa poata spune la anticipate ca era pus pe reforma dar nu a vrut Pnl.

    • Bate campiii, e o idiotenie sa afirmi asa ceva in Romania, asa e la Brussels cu abureli si idiotenii!
      Birocratia e la maxim acolo, Ciolos se simte tare bine acolo, iubeste birocratia si vorbaria goala!!!
      Sa iasa macar 1 PLUSist sau USRist sa-mi spuna ca sustine idiotenia asta a lui Ciolos, ca NU vad nici un sustinator pe forum acum!!!

  13. In acest moment, desi sunt 3589 de Vizualizari, exista doar 17 postari, nici unul de sustinere!
    Ciolos, mai candidezi la prezidentiale cu asemenea idiotenii?!!