G4Media.ro

Cioloș anunță încă trei puncte care să fie incluse în acordul național…

Sursa Foto: Facebook

Cioloș anunță încă trei puncte care să fie incluse în acordul național pe justiție propus de Iohannis: Depolitizarea CCR, implementarea inițiativei ”fără penali” și dezbateri publice pentru reforma legilor justiției și a Codurilor penale

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a anunțat miercuri că formațiunea pe care o conduce susține pe deplin punctele acordului național privitor la justiție propus de președintele Klaus Iohannis, subliniind însă că în proiectul de acord mai trebuie introduse trei principii: depolitizarea CCR, implementarea inițiativei ”fără penali” și dezbateri publice pentru reforma legilor justiției și a Codurilor penale.

Cele trei puncte suplimentare propuse de Dacian Cioloș: 

  1. Reforma Curții Constituționale a României. Arbitrul ultim al tuturor încercărilor PSD din ultimii doi ani de a modifica legislația justiției și codurile penale a fost CCR. Din păcate, politizarea acestei instituții, datorată în primul rând modului de desemnare a judecătorilor constituționali, a înlăturat încrederea românilor în deciziile sale. Solicităm începerea unei dezbateri cu privire la reforma instanței constituționale, care să aibă drept rezultat revizuirea dispozițiilor constituționale actuale.
  2. Fără penali în funcții publice. Dincolo de discuții largi privitoare la integritatea funcției publice, Constituția României trebuie să prevadă clar că „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”. Este voința a un milion de români, iar politicienii trebuie să o respecte și să supună referendumului revizuirea Constituției în acest sens.
  3. Justiția din România și legislația penală au nevoie de schimbări, dar acestea trebuie să fie făcute de către profesioniști. Propunem organizarea de dezbateri publice privitoare la reforma legislației justiției și legislației penale, la care să participe deopotrivă reprezentanți ai magistraților, ai societății civile și ai mediului universitar. Propunem ca aceste dezbateri să aibă drept punct de plecare proiectul de lege pregătit de către Ministerul Justiției în 2016, după consultări realizate în marile centre universitare din țară.

”Acordul pentru independența justiției poate reprezenta punctul de la care poate reîncepe reconstruirea României. Suntem gata să susținem acest acord și suntem gata să reconstruim România”, a conchis Dacian Cioloș.

Reamintim că președintele Iohannis a propus miercuri un acord național prin care toate partidele parlamentare să își ia angajamentul de a anula modificările nocive aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din justiție.

La scurt timp după propunerea președintelui, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că respinge acordul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. […..organizarea de dezbateri publice privitoare la reforma legislației justiției și legislației penale….] !!
    Ca model se poate folosi dezbaterea publică care a avut loc pe timpul guvernării Cioloş, înainte de emiterea de către d-na ministru Prună a OUG pentru modificarea Codurilor Penale.
    Ce-mi plac ipocriții ăștia din politică.

    • Nu e nicio ipocrizie, cetatene. Guvernul de atunci a avut consultari REALE cu toti actorii implicati si chiar a si tinut cont de ele, nu le-a invocat doar de forma, cum a facut PSD. Deci a efectuat niste schimbari conforme cu cerintele poporului, nu impotriva lui.

      Plus ca trebuie tinut cont ca guvernul de atunci nu avea nicio sustinere in parlament, deci daca ei nu dadeau OUG, nicio sansa sa fi facut modificarile necesare parlamentul prin legislatie. Am vazut apoi cum a modificat majoritatea parlamentara legile justitiei…

      Asa ca lasa abureala.

    • Adevărul deranjează, nu-i așa?
      Când ești obligat să ții partea cuiva, nu e o problemă în a găsi scuze.
      Abureala a e dvs.

  2. in veci nu o sa renunte ciuma rosie la mafiotii implantati de ei in CCR… singura solutie e shuntarea hotararilor CCR cu ajutorul UE, pe baza prevederilor existente deja in constitutie
    Constitutie – art 148 (2) : Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

  3. Primele două propuneri sunt O.K. Cea de-a treia este cam problematică. Nu ajung comentariile de pe platformele media. Profesioniștii din justiție au un material brut de lucru. Cred că cei din urmă nu-și pot permite să posteze public ceva. Dar sub pseudonim totul este posibil. Am rugămintea ca în acest caz să folosească un limbaj accesibil și pentru noi profanii.

  4. Depolitizarea ccr,si alcatuirea ei doar din somitati in drep constitutional,cu repere morale de netagaduit,este o masura sustinuta,cred,de peste90% din opinia publica,cu implicatii electorale imense.Cine si o asuma ca tema electorala va castiga enorm.

  5. Depolitizarea CCR este un lucru CAPITAL !
    Nu ne servește la nimic o reformă pe care apoi judecătorii CCR să o admită sau să o declare neconstituțională, după cum dictează interesul politic de moment. Practica asta trebuie să înceteze.
    Dacă Curtea Constituțională nu devine o instituție credibilă dincolo de orice bănuială, demnă de respect, nu am rezolvat nimic.

  6. cetatene, chiar au fost puse in dezbatere publica, unele din proiecte de lege erau de ani nepuse in legislatie , nu mai dezinforma , nu mai racniti toate mizeriile din fundu` curtii!!!