G4Media.ro

Cioloș, despre aderarea României la Schengen în acest an: Mai există o…

Sursa foto: https://www.schengenvisainfo.com/

Cioloș, despre aderarea României la Schengen în acest an: Mai există o șansă, dar e mult, mult mai slabă decât a fost la începutul anului/ Mă așteptam să vină să-mi ceară cineva ajutorul, trebuie mobilizate toate resursele

Europarlamentarul REPER, Dacian Cioloș, fost președinte al grupului Renew Europe din Parlamentului European, a declarat, marți, la Strasbourg, că mai există o șansă ca România să intre în Schengen până la sfâșitul acestui an, dar că ”este mult, mai mai slabă decât a fost la începutul anului”. Cioloș a mai spus că ”deja, subiectul practic a dispărut de pe agenda europeană”. ”Sincer, eu n-am văzut care a utilitatea invitării ministrului de interne în Austria, nici nu știu dacă a fost invitat sau s-a invitat singur, ca să mai trag o scaltoacă”, a mai adăugat europarlamentarul REPER.

Cioloș mai mai adăugat că sunt întârzieri în implementarea programelor pilot la frontiera româno-sârbă și bulgaro-turcă derulate la propunerea Comisiei Europene.

”N-am văzut din partea guvernului și României sau a partidelor de la guvernare o strategie clară, inclusiv pe termen mediu (…) România ar trebui să fie la nivel european mult mai fermă (…) La nivelul ăsta la care s-a ajuns acuma se negociază de către lideri politici, la cel mai înalt nivel nu mai vorbești de diplomație, de Ministerul de Interne, de agenția, nu știu care. E vorba, de niște oameni care trebuie implicați, ar trebui să fie mobilizate toate resursele umane, politice pe care România le are, cu expertiză, competență, cu greutate politică ș.a.m.d. Eu asta mă așteptam, sincer, nu, pentru că îmi doresc să fiu băgat în seamă.

Da, mă așteptam să vină să-mi ceară cineva ajutorul atâta cât pot, că bun, nu mai pot atât de mult cât puteam când eram lider de grup sau nu pot atât de mult cât poate unul care e guvern sau care e într-un partid la guvernare. Da, avem fiecare dintre noi canale. Eu m-aș aștepta să văd un astfel de task force la nivel înalt politic în România să fie dat și semnalul în afară, că toate forțele politice își mobilizează resursele”, a mai spus europarlamentarul Dacian Cioloș.

Context

De la 1 iulie, Spania va prelua președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, iar teoretic România are o șansă mai bună pentru a repune subiectul Schengen pe agenda Uniunii, dat fiind că Spania este condusă de un guvern socialist și este o susținătoare intrării României în spațiul de liberă circulație. Pe de altă parte, pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor europarlamentare, șansele ca România să intre în Schengen scad deoarece subiectul imigrației ilegale este sensibil în UE.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat, pe 26 aprilie, la București că „nu pot să dau o dată pentru intrarea României în Schengen. Avem multe puncte comune între cele două țări pe care trebuie să le discutăm, mai ales când e vorba despre securitatea țărilor noastre”.

„Cifrele arată că am avut peste 110.000 de solicitanți de azi anul trecut, cel mai mare număr raportat la populație, deși nu avem granițe externe. Arată că sistemul nu funcționează. Iar Austria are controale la frontieră cu Germania. Nu lucrăm împotriva României, ci împreună cu România ca să reparăm sistemul”, a mai susținut Gerhard Karner.

Înainte de a veni în România, ministrul austriac de interne a făcut public un raport care arată că traficul de persoane a crescut puternic.

După ce la sfârşitul anului trecut ministrul austriac de interne s-a opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, motivând că cele două ţări nu au reuşit să împiedice imigraţia ilegală, Gerhard Karner,  a prezentat la Viena, o situaţie care arată că în 2022 au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, iar 52 dintre aceştia au fost români.

Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni – 103, urmaţi de turci – 68, ucraineni – 53, români – 52 şi austrieci – 34.

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ajutorul?!!! Am murit de râs!