G4Media.ro

Cioloş, după admiterea parțială în Schengen: Demnitatea României nu era obiect de…

© European Union 2020 - Source : EP

Cioloş, după admiterea parțială în Schengen: Demnitatea României nu era obiect de negociere. Suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua pentru că aceasta este calitatea politicienilor noştri

Europarlamentarul Dacian Cioloş afirmă, în replică la publicarea deciziei admiterii parţiale în spaţiul Schengen, că demnitatea României nu era obiect de negociere şi că „suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua pentru că aceasta este calitatea politicienilor noştri” din Consiliul UE, relatează Agerpres.

„Ştiu cum e ca premier, când eşti criticat din toate părţile pentru deciziile pe care le iei sau nu. Însă, dincolo de certurile şi neînţelegerile politice interne sau de interesul electoral, în cazul Schengen este vorba de demnitatea românilor şi de reprezentarea României la nivel european. Marcel Ciolacu trebuie să fie clar, să ne explice onest condiţiile în plus pe care le-a acceptat în numele României pentru această aderare parţială la Spaţiul Schengen şi să-şi asume premiera absolută pe care a negociat-o: faptul că pentru intrarea completă în Schengen va fi nevoie de două decizii ale Consiliului UE, nu de una singură cu un calendar ataşat, aşa cum s-a întâmplat pentru toate celelalte state membre Schengen. La fel cum MCV-ul a reprezentat o piatră de moară pentru România vreme de 15 ani, aşa şi modul în care intrăm acum în Schengen, pe jumătate şi cu condiţii absurde, impuse abuziv de un guvern austriac vremelnic, va accentua sentimentul că nu suntem consideraţi europeni cu drepturi depline. O decizie care poate părea bună se poate transforma uşor, în timp, într-o nouă temă pentru populişti şi extremişti”, arată Cioloş, într-o postare pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului Dacian Cioloş, fost prim-ministru, sunt trei „aspecte cruciale” în decizia Consiliului UE”.

„În primul rând, aşa cum spuneam mai sus, această decizie se referă doar la ridicarea controalelor vamale în aeroporturi şi porturi, scriind explicit că o ridicare a controalelor la frontierele terestre va trebui agreată într-o altă decizie a Consiliului. Ce înseamnă acest lucru în practică ? Că orice stat membru va putea bloca intrarea completă a României şi Bulgariei în Schengen, în orice moment. Orice stat membru ne poate impune condiţii noi, dintre cele mai diverse. Depindem în continuare de bunăvoinţa Austriei şi a celorlalte state membre pentru un drept pe care îl avem de 12 ani. În al doilea rând, NU avem un calendar clar pentru această ipotetică a doua decizie. Se menţionează doar că negocierile vor continua de-a lungul anului 2024, dar nu se ia niciun angajament juridic clar legat de vreo dată-limită. În al treilea rând, România şi Bulgaria au acceptat, prin reprezentanţii lor politici, condiţii în plus în schimbul aderării, cum ar fi controale inopinate pe aeroporturile austriece la zborurile cu provenienţă românească sau bulgărească ori, mult mai serios, controale sporite „cu filtre multiple” la frontiera dintre România şi Bulgăria sau România şi Ungaria, care vor îngreuna şi mai mult traficul terestru şi vor însemna alte sute de milioane de euro pierdute de transportatorii, agricultorii şi antreprenorii români. Mai mult, această decizie legitimează juridic şantajul politic al unui stat membru, care nu se bazează pe niciun fel de argument sau explicaţie rezonabilă: ne putem lua adio de la orice posibilă acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că noi înşine (prin Guvernul Ciolacu) am fost de acord cu toate aceste condiţii suplimentare discriminatorii”, explică Cioloş în postarea sa.

În opinia sa, prin negocierile care s-au purtat Austria „a primit dreptul de a controla şi condiţiona” prezenţa României în Europa.

„Demnitatea României în UE depinde de calitatea reprezentării noastre la nivel european: suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua pentru că aceasta este calitatea politicienilor noştri din Consiliul Uniunii. Aşadar, domnule Ciolacu, v-o spun direct: se putea mult mai bine. Demnitatea românilor nu era obiect de negociere. România nu trebuie să rămână la mâna Austriei sau a altui guvern din Uniunea Europeană. Adevărul amar după negocierile dumneavoastră este că Austria a primit dreptul de a controla şi condiţiona prezenţa României în Europa în schimbul promisiunii că turiştii români vor sta cu cinci minute mai puţin la vamă în aeroport”, spune Dacian Cioloş.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

    • Dacă politicienii sunt varză, de ce nu ne-a băgat în Schengen tehnocratul Spirală?

    • cand? cand in 34 ani vamesii spagari PSDNLUDMR fac legea la granita?

    • toti oamenii care au incercat sa faca ceva pentru tara asta dupa ’90 au fost sabotati intr-una de secu, astfel incat sa ramana in peisajul politic doar oameni politici „manevrabili”

  1. Atât s-a putut. Dacă Schengen era spirală, ne băga Ciolos in 2015

    • Daca se ridica MCV-ul ca aveam un raz.bel langa noi…. probabil intram in 2012. Dar ce sa vezi…nu toti stiu sa santajeze. :)))

  2. @arogantu
    Citeste nene care a fost misiunea si atributiile guvernului tehnocrat. Intrarea in Schengen este un demers politic si diplomatic. Numai un guvern rezultat in urma alegerilor este abilitat sa-l realizeze.
    Vai, vai, mama voastra de atotstiutori.

  3. Pacat ca nu avem politicieni de talia lui Ciolos.

    • de aia care sunt rugati sa intre in politica alaturi de oameni noi USR, si refuza (si apare PSDraknea si OUG13), dupa vreo doi ani se razgandeste si face partid sa nu se alieze cu USRsi apoi se razgandeste si se aliaza cu USR, si apoi propune sa nu candideze la prsidentia USR, si apoi se razgandeste, si apoi castiga si iar se razgandste si pleaca si se razgandeste si face partid nou?

    • @AndreiB
      -” rugat sa intre in USR” !? – nu amice, i s-a spus clar ca „este un peste prea mare” si USR nu-l poate inghiti. Asa a aparut PLUS.
      – a fost intotdeauna favorabil aliantei/ fuziunii cu USR.
      – Barna a fost cel care a decis ca cei doi presedinti sa candideze, ai uitat?
      – a demisionat din USR pt ca programul de reformare al partidului, propus de el à fost respins. Mai avea rost sa ramana presedinte de paie?
      Amice, se pare ca nu-ti mai amintesti unele lucruri.

  4. „Suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua”

    Nu, domnule Cioloș, NU suntem cetățeni de mâna a doua. De mâna a doua sunt Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, statele baltice etc.

    Noi suntem tratați ca cetățeni de mâna a treia a Europei!

    • Aiurea, noi avem niște obsesii și le perpetuam. Suntem buni la dat din gura ca vrem aia, ailaltă, ca noi putem, etc. Dar în realitate, corupția în vămi e uriașă, în Constanța la fel. Am avut 10 ani sa facem ceva și nu am făcut nimic. Deci nu putem, doar gura e de noi.

  5. Apreciez comentariile facute de Dl. Ciolos ca fiind unele de mult bun simt si descriind foarte precis situatia actuala.
    Cuvantul cheie din declaria lui este „demnitate”. Clasa politica actuala, fara o opozitie reala si monopolizand toata puterea cu scuze penibile de genul „e razboi” „avem nevoie de stabilitate” si alte penibilitati de genul asta, au luat cea mai proasta decizie vis-a-vis de Schengen. Au ales sa negocieze ceva ce nu era negociabil, ne-au facut sa aratam ca ultimii cersetori ai europei si in plus de asta mai si clameaza triumfalist ca au „spart gheata”.
    Este aiuritor ce se intampla si personal ma uit la Dl. Iohannis ca fiind principalul vinovat, urmat de Ciolacu, Ciuca si restul.
    Fara un calendar pentru aderarea de facto Romania nu a obtinut nimic si inplus presiunea pe Austria s-a disipat pentru ani de zile de acum inainte.
    Pana nu curge gazul din MN pe conducta pana la petrochimia austriaca noi in Schengen nu intram, gazul e marea miza de care nu zice nimeni nimic!

  6. Asta cam asa e, cu calitatea politicienilor nostri. Pare ca suntem reprezentati de cei mai ticalosi si mai prosti dintre noi. Ciolacu, Simonis si alti derbedei de-astia, cu „”facultati”” prin partere de blocuri sunt ultimii oameni, pe vremea lui Nea Nicu ar fi fost valutisti.
    Ciolos, cu liceul lui agricol, cu facultatea de agronomie si chiar cu trecutul de vatra romaneasca, pare un doctor docent fata de mizerabilii psd-isti.

  7. „Politicieni de mâna a doua” ziceți?
    Poate de mâna a treia, a patra și a cincea.

  8. „Suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua pentru că aceasta este calitatea politicienilor noştri”

    Sa pui cuvantul „calitate” in aceeasi propozitie cu „politicienii nostri” e o contradictie in termeni