Cioloș: Guvernul ar trebui să se activeze cât mai repede / Poziția Suediei este foarte onestă / Nu are sens să pună pe agendă extinderea Schengen până când problemele cu Austria și Olanda nu vor fi rezolvate
Europarlamentarul REPER, Dacian Cioloș, a declarat, miercuri, la Digi24.ro, că poziția Suediei este ”foarte onestă” atunci când a anunțat că nu va pune problema extinderii Schengen că până când nu vor fi rezolvate problemele cu Austria și Olanda, care au votat în decembrie împotriva extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus extinderii.
El a mai spus despre documentul dezvăluit miercuri de europarlamentarul PMP Eugen Tomac că nu va putea fi utilizat ”ca argument formal în negocieri”. Tomac a scris, într-o postare pe Facebook, că pe data de 19 decembrie 2022 Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie prin care îi cere Austriei să aplice legislația Schengen și să remedieze deficiențele constatate de către Comisia Europeană în raportul de evaluare realizat în 2020 în ceea privește respectarea legislației Schengen privind returnarea migranților.
”Noi tot prin negocieri vom putea obține aderarea la Schengen. Guvernul ar trebui să se activeze cât mai repede. Poziția Suediei este foarte onestă, a fost un vot, am văzut statele care se opun, nu are sens să pună pe agendă președinția suedeză deoarece aceste probleme există. În momentul în care aceste probleme sunt rezolvate, Suedia poate să formalizeze această decizie. În lunile următoare s-ar putea întâmpla acest lucru”.
Cioloș a mai spus că ”orice săptămână care trece și nu se întâmplă niște lucruri e o săptămână pierdută. Nu putem intra în Schengen în 2023 fără ca noi să facem nimic”. Potrivit fostului premier, România ar trebui să stabilească contacte și cu Bulgaria cât mai repede. În opinia lui Cioloș, decuplarea României de Bulgaria este nerealistă.
”Nu știu cum s-ar putea face decuplarea, sunt state membre care se vor opune din motive politice. Din punctul meu de vedere, decuplarea de Bulgaria nu este o variantă. Ce poate să se întâmple este să avem o decizie politică pentru ambele state membre, și eventual etapele să fie diferențiate. O discuție cu Olanda și cu Austria pentru a vedea care sunt formulele de aderare la Schengen.
Pentru ca Austria să revină asupra deciziei din decembrie, trebuie să le pui ceva pe masă vis a vis de problemele pe care le-au ridicat. Aici mă refer la frontiera turco-bulgară, sunt lucruri care ar trebui discutate între experți. Din punctul meu de vedere ministrul de interne ar fi trebuit să meargă cu ceva pe masă, să ținem subiectul pe agenda politică și să negociem cu statele membre care s-au opus. Suedia e dispusă să pună acest subiect pe agendă dacă e rezolvat”, a mai spus Cioloț
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii