G4Media.ro

Cioloș: Guvernul ar trebui să se activeze cât mai repede / Poziția…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cioloș: Guvernul ar trebui să se activeze cât mai repede / Poziția Suediei este foarte onestă / Nu are sens să pună pe agendă extinderea Schengen până când problemele cu Austria și Olanda nu vor fi rezolvate

Europarlamentarul REPER, Dacian Cioloș, a declarat, miercuri, la Digi24.ro, că poziția Suediei este ”foarte onestă” atunci când a anunțat că nu va pune problema extinderii Schengen că până când nu vor fi rezolvate problemele cu Austria și Olanda, care au votat în decembrie împotriva extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus extinderii.

El a mai spus despre documentul dezvăluit miercuri de europarlamentarul PMP Eugen Tomac că nu va putea fi utilizat ”ca argument formal în negocieri”.  Tomac a scris, într-o postare pe Facebook, că pe data de 19 decembrie 2022 Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie prin care îi cere Austriei să aplice legislația Schengen și să remedieze deficiențele constatate de către Comisia Europeană în raportul de evaluare realizat în 2020 în ceea privește respectarea legislației Schengen privind returnarea migranților.

”Noi tot prin negocieri vom putea obține aderarea la Schengen. Guvernul ar trebui să se activeze cât mai repede. Poziția Suediei este foarte onestă, a fost un vot, am văzut statele care se opun, nu are sens să pună pe agendă președinția suedeză deoarece aceste probleme există. În momentul în care aceste probleme sunt rezolvate, Suedia poate să formalizeze această decizie. În lunile următoare s-ar putea întâmpla acest lucru”.

Cioloș  a mai spus că ”orice săptămână care trece și nu se întâmplă niște lucruri e o săptămână pierdută. Nu putem intra în Schengen în 2023 fără ca noi să facem nimic”. Potrivit fostului premier,  România ar trebui să stabilească contacte și cu Bulgaria cât mai repede. În opinia lui Cioloș, decuplarea României de Bulgaria este nerealistă.

”Nu știu cum s-ar putea face decuplarea, sunt state membre care se vor opune din motive politice. Din punctul meu de vedere, decuplarea de Bulgaria nu este o variantă. Ce poate să se întâmple este să avem o decizie politică pentru ambele state membre, și eventual etapele să fie diferențiate. O discuție cu Olanda și cu Austria pentru a vedea care sunt formulele de aderare la Schengen.

Pentru ca Austria să revină asupra deciziei din decembrie, trebuie să le pui ceva pe masă vis a vis de problemele pe care le-au ridicat. Aici mă refer la frontiera turco-bulgară, sunt lucruri care ar trebui discutate între experți. Din punctul meu de vedere ministrul de interne ar fi trebuit să meargă cu ceva pe masă, să ținem subiectul pe agenda politică și să negociem cu statele membre care s-au opus. Suedia e dispusă să pună acest subiect pe agendă dacă e rezolvat”, a mai spus Cioloț

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Cine spunea ca cioloș a fugit?
    Uite ca apare după ce a stat la cutie vreun an. A avut nevoie de odihnă după misiunea grea de a distruge opoziția politică în RO! Oare ce misiune nouă i-au trasat rusnacii?
    Să îl urmărim cu interes!

  2. Cine sa se puna pe treaba ? Bode are treaba cu doctoratul , de la Aurescu , din pacate , nu ai ce sa ceri iar Iohanis e suparat ca nu-i zapada si e in silentio stampa ! Baieti , luati un ceai de tei daca aveti de trecut granita , ca sunteti singuri . Politicienii sunt acolo doar pentru indemnizatie .

  3. Nu, domnule Cioloș, poziția Suediei nu este onesta.

    Suedia ar trebui sa spună in primul rând și fără echivoc dacă susține ea însăși aderarea României la Schengen, așa cum a susținut Croația, spre exemplu.

    La votul precedent Suedia și Olanda nu s-au opus aderării României pentru ca știau ca o va face Austria.

    Onest este ca Suedia sa vorbească in nume propriu și sa-și afirme cât se poate de clar poziția.

  4. Cred ca de fapt e problema Uniunii, nu a Romaniei, Bulgariei Austriei si Olandei. Schengen inseamna spatiu comun al Uniunii, nu aranjamente bilaterale.
    Uniunea trebuie sa redefineasca si sa aplice politica de migratie pentru tot spatiul, altfel, vom asista la sicane politice (care mascheaza motive economice) si de acum incolo.
    Ironic, daca granita Schengen ar fi bine administrata de catre tarile care o compun acum, nu ar trebui sa existe nicio problema. Singura solutie este extinderea completa si o solutie comuna de administrare.
    Zic si eu.

    • @swatch _”Cred ca de fapt e problema Uniunii…”

      Exact, a Uniunii, deci, inclusiv a României, Bulgariei Austriei si Olandei, care sunt parte a Uniunii, sunt, carevasăzică, Uniunea.

      Pe de altă parte, atitudinea Austriei și a Olandei, care s-a aflat la originea acesteia, afectează mult și negativ unitatea Uniunii. Este un atentat la securitatea Uniunii.

      …Dacă, sperăm că nu, dar…, dacă Rusia atacă România, iar Austria se gândește în ultimul moment că apărarea comună europeană nu funcționează în cazul României, sau Bulgariei, Uniunea se poate desființa. Așa cum dorește Rusia.

      Așadar, precedentul creat este extrem de periculos pentru Uniune, dar nu ne putem aștepta să ne vâre UE în Schengen, ci este firesc să ne afirmăm drepturile și interesele [comerciale].

  5. Onest, România ar trebui sa își facă alte planuri în loc de Schengen. Planuri care sa nu includă Austria sau Olanda.

    • @anonim _ „România ar trebui sa…”

      România pierde bani în afara Spațiului Schengen. Adică, pierdem noi, cetățenii români.

      Prin urmare, admiterea României în Schengen este o trebuință a cetățenilor săi.

  6. Din punctul de vedere al CE România îndeplinește TOATE condițiile aderării SCHENGEN. Austria și-a arătat mușchii față de
    aderarea României, încălcând recomandarea CE, bazându-se pe obligativitatea unanimității.
    Este clar că motivele refuzului, sunt în acest caz,
    politico-economice. Răspunsul României trebuia să fie unul fără echivoc. Din păcate aceiași mentalitate slugarnică a dulapului ne va
    refuza accesul în Schengen, probabil și pe 2023.