G4Media.ro

Cioloș: Nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Cioloș: Nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea decât înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO / Soluțiile economice și sociale viabile și durabile vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune

Liderul USR PLUS Dacian Cioloș salută înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO și susține că soluțiile economice și sociale viabile și durabile vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune.

„Dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba în primul rând de găsirea unor soluții economice și sociale viabile și durabile, de dezvoltare turistică. Toate acestea, gândite pe profilul zonei, vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune”, afirmă Cioloș.

Postarea lui Dacian Cioloș:

Roșia Montană a intrat, astăzi, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Este o veste mare și nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea.

Comunitatea din Roșia Montană, pe care o cunosc, merita această șansă de multă vreme, pentru că oamenii de acolo, dar și alte organizații civice din țară s-au bătut ani în șir pentru această recunoaștere. E o șansă unică la dezvoltare durabilă, o șansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una dintre cele mai de preț comori ale istoriei vechi a românilor.

Însă dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba în primul rând de găsirea unor soluții economice și sociale viabile și durabile, de dezvoltare turistică. Toate acestea, gândite pe profilul zonei, vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune.

Felicitări tuturor celor care au crezut în această șansă și care au făcut posibil momentul de azi!

Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU, a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată şi de Comitet.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Felicitari Romania !!!

  2. Se bucura bucura pacatosul deoarece UNESCO n-a sanctionat rechinii imobiliari romani ce au distrus monumentele istorice.

  3. LA MULTI ANI Dacian Ciolos !!!!!!
    Multumim pt Rosia Montana. Faptul ca guvernul n-a retras dosarul RM de la UNESCO ti se datoreaza.

  4. Ce turism se poate face la Rosia Montană? Ce putem vizita acolo? Concret, cum se poate aduce bunăstarea oamenilor in zona, insa fara limbajul de lemn european?

    • Istoria locului reprezinta baza cullturii, dezvoltarii si prosperitatii oamenilor, nu jaful si distrugerea.

    • @Jack – Mda, daca nu ai fost acolo niciodata, nu ai cum sa intelegi farmecul acelor locuri… Acu’ depinde ce gusturi ai tu in domeniul turismului.

  5. Băi raton răpănos tu să returnezi banii furați pe barbă lui Brâncuși

  6. La mulți ani! Încă o victorie a USR-PLUS în fața conservatorismului și populismului PNL-ist, precum și a îndărătniciei interesate a UDMER-ului.Fără amenințări și fără luptă nu poți ieși învingător în fața celor cu care ai plecat la drum, dar care în față obstacolelor se dau în lături, lăsându-te singur. Încă un cui bătut în coșciugul ,, aliaților” de la guvernare, gata oricând să te vândă pentru treizeci de arginți.

  7. Fmm tradatorule

  8. Foarte bine ca nu se exploateaza aurul. Felicitari Ciolos. Toata Romania ar trebui declarata sit Unesco, inclusiv centrul Bucurestiului. Sa nu se mai construiasca nimic, sa ramana numa ursii si lupii in tara asta. Sa fie numa’ pensiuni si batrani cu ghiocei in mana. Tinerii sa plece sa lucreze in fabrici din alte tari.
    Inainte sa mancati rahat o intrebare: cati din voi ati fost in Rosia Montana si in orasul Brad sa vedeti saracia si disperarea? Locuri de munca in afara de stat si un gater cu 60 salariati + confectii lohn cu 1200 ron salariu nu exista. Singura sansa: emigrarea. Las’ sa ramana ursii in situ Unesco
    PS Se pot face exploatari de aur si fara cianuri, profitu e mai mic dar se gasesc metode alternative

    • @emoticon.
      Locuri de munca nu prea sunt la sate, nu numai la RM, ci in toata Romania.
      Da, lumea pleaca de peste tot, nu numai din RM.
      De ce te gandesti sa exploatezi aurul, e acolo de mii de ani, strabunii nostri l-au pastrat, ni l-au transmis noua, iar noi trebuie sa-l transmitem generatiilor viitoare.
      Noi avem bani destui, ar fi bine sa-i distribuim cum trebuie si ar ajunge la toata lumea.

    • Total de acord cu Sincer si as mai dauga ca nu este interzisa propriuzis exploatarea aurului de acolo, ci doar e interzisa metoda poluata de exploatare…

    • Se bucura fariseul deoarece stie ca CCR si Romania nu respecta deciziile CEDO, MCV, Comisia de la Venetia, UNESCO, GRECO, etc.

    • Mulți aplauda, alții regreta. Cert este ca e mai bun acest *timp de răgaz ce va urma includerii Roșiei Montane in patrimoniul UNESCO,
      DECÂT sa fii furat xx% si sa accepți si distrugerea mediului.

      Între *timp, romanii ar putea sa privească aurul de la Roșia Montană ca pe un premiu, pe care sa zicem ca îl vor putea accesa (in procentul care se cuvine acestei generații), DACA găsesc o soluție de extragere a acelui aur fără a afecta mediul. Dacă vor finanța din capital național operațiunile si le vor derula cu management românesc, cu atât mai bine.

      Este, iată, o oportunitate excelenta ca milioane de romani, de la tineri la bătrâni, sa pună mâna pe cărți de știință (cel puțin 60/an), sa învețe la nivel avansat chimie, geologie, fizica, alchimie, si ceva programare ca sa manipuleze seturi mari de date, si sa vina cu o soluție de extragere a 10% din aur (sa zicem ca atat ne-ar revine pana in 2050 , având in vedere si ghinionul cu pandemia), fără sa afecteze mediul.

      Poate după asemenea exerciții intelectuale colective, unul va avea vreo idee geniala pe care sa o patenteze.
      Sau, după dezbateri intense între minți luminate cu idei care se vor amplifica si rafina exponențial, se va lumina in mod special vreo rețea neuronală a vreunui creieraș norocos care va genera si soluția finala!
      Iată, o inițiativa demnă de România Educata, pe generații, si cu un premiu la final!
      Cu o astfel de populatie educata, nici c0rupții mari nu vor mai avea de cine sa profite.

      * Ce a scria Sincer scriam si eu acum câteva zile. Ma bucur sa vad ca mai sunt destui oameni care gândesc si au o conștiința.
      ** G4, publicați azi comentariul??

  9. O cacialma.Sa fi reziliat contractul cu Compania Gabriel Ressources.Si dacă instanțele judecătorești internaționale conveneau la plati de despăgubire a companiei canadiane,să plătească daunele,exact personajele ponta, Tăriceanu ,exact acei politicieni iresponsabili care au semnat păcălea (adică peste 80%pentru străini și nici 20% pentru România? Vă închipuiți că odată intrat în patrimoniul UNESCO, acesta va fi favorabil statului român,sau poporului român? Nicidecum.Noi oamenii cu viziune pro viitor pentru copiii noștri ,vom suporta in continuare povara neputinței acestor ffff slabi , nepricepuți negociatori !Și ce fel de turism să dezvolți acolo ,raportat la pierderile pricinuite până acum,Dacian Ciolos?

  10. O sa aduca bunastare precum in Valea Jiului, devenita Valea plangerii: depopulata, saraca, parasita… ca un ghetou arata unele orasele foste miniere…
    Cred ca asta va urma si pentru Rosiia Montana, NU sunteti in stare sa faceti nimic!!!
    Primarul din Rosia Montana a spus azi clar: zona e condamnata la saracie, pe model Valea Jiului!
    Voi, mandri ca ati inscris-o in patrimoniul UNESCO!

    • Sa trezit și acest cioromos din somnul de veci și a început să vorbească în parabole când 48% din colonie de sclavagism este vândută după lovitura de stat din 89

  11. Bai Ciolosz eu de ziua ta iti daruiesc un pahar cu o licoare magica,de culoare galbuie si calduta,care sa te vindece de acneea cauzata de masturbarea timpurie.E aceeasi licoare pe care o stii de la spiralele lui Pipiguru Bivolaru,mentorul tau.

  12. Cioloș și-a tras cadou Roșia Montană înscrisă într-o listă UNESCO. Cîtă modestie și cît altruism! Cum se gîndește el, tocmai de ziua ‘mnealui la bunăstarea oamenilor din regiune! Ca orice populist de doi bani, se agață cu obrăznicie de orice i-ar putea asocia imaginea cu vreun lucru bun reușit de România.
    Nu știm încă dacă va fi mai bine, sau mai rău. Nu există certitudini. Viitorul ne va spune. Decizia poate fi și bună, și proastă.

    • @Ovidiu
      Stimabile, esti dus cu pluta. Guvernul Ciolos a inscris dosarul Rosia Montana la UNESCO, iar dancila l-a retras. Ciolos a atras atentia ca ministrii USRPLUS nu vor participa la sedinta de guvern daca se discuta retragerea RM de la UNESCO, asa cum doreau orban si catu. Oare nici adevarurile astea nu trebuiesc spuse?
      Si ce poate fi rau ? Ca rezerva de aur ramane in pamanturile partiei, ca nu se infiltreaza cianurile in tot solul si subsolul sau nu se devarsa, ca nu se imbolnavesc locuitorii din zona, ca nu dispar 3 dealuri si nu stiu cate sate?
      Ce era bine? Ca statul roman primea mizilicuri, ca 600-800 locuitori isi gaseau loc de munca?

    • @sincer rase ciobu de oala sparta
      Ce faci domnu progresist cu resursele dacă nu sunt exploatate ? Ca alea nu mai sunt resurse sunt pietre pur și simplu,ce valoare mai au?

    • @ryzen.
      Depinde de resurse. Aurul nu l-as exploata. Si nu sunt numai pietre la RM, ci filoane intregi, neatinse.
      Oare ar trebui sa exploatam, sa consumam noi toate rezervele, tot ce ne-a dat natura, sol, subsol si dupa noi …. pustiul?

  13. Sunt convins! Ca în Hunedoara!

  14. Cata ipocrizie!!!
    Dacian Cioloș se declară foarte bucuros că Roșia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO / Ce poziție a avut însă când a fost premier.
    Cercetătorul Mădălin Hodor îi amintește lui Cioloș că își arogă nemeritat depunerea dosarului la UNESCO deoarece a tergiversat cât a putut de mult înscrierea.
    ”Înțeleg ca cel mai mult se bucura domnul Ciolos. Bravo! Din păcate mai sunt unii pe care memoria nu i-a părăsit de tot. De exemplu, eu îmi aduc aminte ca în calitate de prim-ministru domnia sa a refuzat pana în ultima clipa sa semneze dosarul de includere in Patrimoniul UNESCO, motiv de scandal cu Ministerul Culturii (de demisie și amenințări reciproce) și chiar ulterior motiv de retragere invocat de guvernul Dancila. Care Dancila, ce spunea când a retras dosarul? Ca LIPSEAU AVIZELE de la ministere. Care avize lipseau din cauza tergiversarilor domnului prim-ministru. Domnul, ați ghicit, Ciolos. Ba mai voia PSD sa facă și ceva dosare penale pe motiv de „depunere ilegala”.”, a scris Hodor pe Facebook.

    Și fostul ministru de Externe din cabinetul Cioloș, Adrian Cioroianu, confirmă că Dacian Cioloș a tergiversat cât de mult a putut depunerea dosarului, ba chiar se hotărâse să nu-l mai depună.
    Cioroianu a fost sunat de Dacian Cioloș în 2016, prim-ministru la acea vreme, și a fost întrebat: „Domnule ambasador, ce ziceti, dacă depunem dosarul, îl mai putem retrage?”. Acesta ar fi raspuns: „Da, îl putem retrage oricând până în primăvara anului 2018, când va fi răspunsul”.
    „Există o serie de opinii divergente la nivelul Guvernului, nu știu ce să facem, să-l depunem, să nu-l depunem?”, i-ar fi transmis premierul, potrivit Digi24.
    Fostul prim-ministru s-a reasigurat că dosarul poate fi retras și conversația s-a încheiat. „Dupa cinci minute, sună din nou telefonul”, a continuat Cioroianu.
    „Domnule Cioroianu, am avut discuții cu mai multi miniștri, nu depunem dosarul”.
    „Domnule prim-ministru, cum ziceti’”.

    RUSINEEEEEEEEEEEEEEEE!!!

    • @lili. Adevarul nu este cel pe care-l prezinti tu. Nu cunosti nimic din relatia extrem de tensionata intre Ciolos si psd dragnea, care-l ameninta cu motiune in fiecare saptamana, motiv pt care dosarul RM a fost depus in ultima zi de guvernare. Ar fi bine sa te abtii, sa nu mai ventilezi adevaruri de jumatate, rahaturi cu alte cuvinte.

  15. Troll pezdist, daca Ciolos nu dorea sa depuna dosarul Rosia Montana la UNESCO nu-l depunea, punct, in rest baliverne. Sper sa crapi de ciuda, comunisto.