Cioloș: Procurorii și judecătorii din România ar trebui să aibă curaj să vorbească, să protesteze și să nu se lase intimidați de presiunea politică
Dacian Cioloș afirmă că, prin ordonanța de urgență adoptată astăzi, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor să își ducă la capăt fărădelegea începută în urmă cu doi ani și susține că procurorii și judecătorii din România ar trebui să aibă curaj să vorbească, să protesteze și să nu se lase intimidați de presiunea politică.
„Au trecut doi ani de când Coaliția PSD-ALDE a început atacul la adresa justiției. Prin ordonanța de urgență adoptată astăzi, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor să își ducă la capăt fărădelegea începută atunci. Ei vor ca numirea șefilor parchetelor din România să depindă integral un om numit politic, adică de ministrul Justiției, în timp ce rolul președintelui și al Consiliului Superior al Magistraturii devine unul strict decorativ”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.
El spune că „ordonanța anti-Justiție lovește grav în independența Justiției și în separația puterilor”. „Ea este un gest profund antieuropean, care îndepărtează și mai mult România de Europa. Le este teamă de oamenii integri din Justiție, așa că își doresc procurori-șefi supuși lor, care să nu îndrăznească să iasă vreodată de sub dominația hoților și infractorilor”, adaugă Cioloș.
Precizând că ordonanța de astăzi grăbește întoarcerea României la începutul anilor 2000, când Justiția era condusă de partid, de același partid, Dacian Cioloș afirmă: „Procurorii și judecătorii din România ar trebui să aibă curaj să vorbească, să protesteze și să nu se lase intimidați de presiunea politică. Noi, cetățenii români, suntem alături de ei și suntem gata să le apărăm demnitatea profesională și independența”.
„În același timp, în calitate de președinte PLUS și copreședinte al Alianței 2020 USR PLUS, voi face din anularea tuturor măsurilor care subordonează justiția un obiectiv al oricărei majorități politice pe care o vom constitui în urma alegerilor. Românii cinstiți trebuie să se facă acum auziți. E timpul ca oamenii să spună apăsat ce își doresc pentru România europeană”, mai afirmă Cioloș.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. O modificare importantă anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul Genera: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.
În urma modificărilor adoptate azi prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.
De subliniat că OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz (detalii aici).
Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat marți la Bruxelles că nu a fost informat de guvernul României în legătură cu ordonanța de urgență adoptată azi. ”Nu am știut”, a răspuns Timmermans când a fost întrebat de reporterul G4Media.ro într-o conferință de presă (detalii aici).
Foto: Dacian Cioloș (Inquam Photos / George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii