G4Media.ro

UPDATE: Cioloş publică stenograma şedinţei de Guvern din 31 ianuarie 2017 care…

UPDATE: Cioloş publică stenograma şedinţei de Guvern din 31 ianuarie 2017 care arată că Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu / Grindeanu îi răspunde

Fostul premier Dacian Cioloş precizează că stenograma şedinţei de Guvern din 31 ianuarie 2017 arată că Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu, pe care acum nu şi-l asumă. Cioloș publică stenograma respectivei ședințe de Guvern, în care Florin Iordache cere promovarea proiectului de lege în regim de urgență.

UPDATE: Sorin Grindeanu i-a răspuns lui Dacian Cioloș, într-un mesaj postat tot pe Facebook, că legea recursului compensatoriu a fost adoptată de guvernul condus de el exact în forma inițiată de Raluca Prună pe vremea când aceasta făcea parte din Guvernul Cioloş.

„Nu-i comentez gusturile, dar domnul Iordache a apreciat suficient proiectul doamnei Prună încât să-l propună spre aprobare în regim de urgenţă. Dacă simţiţi nevoia unei confirmări, domnule Cioloş, sunaţi-o pe Raluca Prună, să vă explice, ca între tehnocraţi, dacă forma adoptată de guvernul Grindeanu era sau nu cea propusă de domnia sa. Şi ca un sfat de final: dacă vreţi să şi câştigaţi ceva la alegeri, renunţaţi la dezinformări şi fake news şi încercaţi să mergeţi din uşă-n uşă, să staţi de vorbă cu oamenii. Aşa se fac campaniile adevărate”, a mai scris Grindeanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Stenograma şedinţei de Guvern din 31 ianuarie 2017 arată că Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu şi-l asumă. Legea a fost iniţiată la propunerea lui Florin Iordache în aceeaşi zi în care a fost aprobată şi celebra OUG 13. Guvernul a trimis-o în Parlamentul în care Coaliţia PSD-ALDE are majoritate“, scrie Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Dacian Cioloş amintește că PSD a adoptat apoi Legea recursului compensatoriu cu introducerea unor măsuri care au permis eliberarea a mii de condamnaţi înainte de termen, iar Comisia juridică a Parlamentului care a adoptat Legea recursului compensatoriu a fost condusă de acelaşi Florin Iordache, iniţiatorul legii în Guvern.

„Ministrul Tudorel Toader şi propaganda PSD încearcă azi să arunce vina asupra Guvernului Cioloş, care propunea o cu totul altă formă a legii, fără legătură cu forma iniţiată şi adoptată de PSD“, afirmă fostul premier.

PSD insistă să transmită în mod oficial fake news-uri în legătură cu legea privind recursul compensatoriu, care a permis eliberarea înainte de termen din închisori a peste 14.000 de infractori, inclusiv criminali și violatori. Partidul condus de Liviu Dragnea susține în mod fals că vinovați pentru actul normativ sunt fostul ministru al Justiției din Guvernul Cioloș, Raluca Prună, și președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care legea a fost inițiată de Guvernul Grindeanu și modificată radical în Parlament la inițiativa și cu voturile PSD, ALDE și UDMR (detalii aici).

În ceea ce privește geneza legii recursului compensatoriu, proiectul a fost inițiat de ministrul Justiției din Guvernul Cioloș, Raluca Prună, dar într-o formă care nu ar fi permis eliberări în masă din închisori. Proiectul inițial prevedea ca deținuților să li se scadă câte trei zile pe lună din pedeapsă dacă au stat într-un spațiu de sub trei metri pătrați de persoană. Prevederea fusese preluată de Raluca Prună dintr-o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din octombrie 2016 (Mursic contra Croației), care a stabilit că norma minimă aplicabilă este de trei metri pătrați de suprafață la sol pentru fiecare deținut în celulă colectivă.

Mandatul Guvernului Cioloș s-a încheiat însă înainte ca proiectul legii recursului compensatoriu să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere. Primul Guvern PSD instalat după alegerile din 2016, condus de Sorin Grindeanu, a fost cel care a trimis proiectul de act normativ în Parlament, exact în forma elaborată de Raluca Prună.

Proiectul a fost aprobat de Guvernul Grindeanu pe 31 ianuarie 2017, în ședința în care a fost adoptată și OUG 13, și a fost înregistrat în aceeași zi la Senat pentru dezbatere în procedură de urgență.

Pe 13 martie, actul normativ a intrat în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului, condusă la acea vreme de social-democratul Șerban Nicolae. Aici sunt adoptate, la propunerea UDMR, primele măsuri în favoarea infractorilor: redefinirea spațiului necorespunzător prin creșterea suprafeței de la trei la patru metri pătrați per deținut:

  • Se consideră executare a pedepsei într-un spațiu necorespunzător cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp / deținut, care se calculează excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului respectiv” – autori: senatorii UDMR Csazar Karoly Zsolt și Tanczos Barna.

În aceeași zi de 13 martie, încălcând regulamentul Senatului care prevede ca un proiect dezbătut în comisie să aștepte minimum trei zile înainte de a fi supus votului în plen, legea intră în ședința de plen a Senatului și este adoptată. A fost înregistrat un singur vot împotrivă.

Forma finală a legii a fost dată însă în comisia juridică a Camerei Deputaților, condusă atunci de social-democratul Eugen Nicolicea.

Deputații PSD, ALDE și UDMR au formulat și au adoptat o serie de amendamente care au schimbat radical, în favoarea infractorilor, condițiile de eliberare înainte de termen a celor condamnați la închisoare cu executare.

În primul rând, a fost majorat numărul de zile care se consideră executate din pedeapsă pentru condiții necorespunzătoare: de la trei, cât prevedea proiectul Prună, la șase pe lună:

  • Pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare (…) se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată” – autori: deputații PSD, ALDE și UDMR din Comisia Juridică

În al doilea rând, au fost redefinite ”condițiile necorespunzătoare” astfel încât nu a mai rămas penitenciar în România care să nu se încadreze la acest capitol. Autorii au fost aceeași deputați PSD, ALDE și UDMR din Comisia Juridică:

  • Se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaț­iile următoare:
    • a) cazarea într-un spaț­iu mai mic sau egal cu 4mp/deț­inut, care se calculează, excluzând suprafaț­a grupurilor sanitare ­și a spaț­iilor de depozitare a alimentelor, prin împărț­irea suprafeț­ei totale a camerelor de deț­inere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spațiului în cauză.
    • b) lipsa accesului la activităț­i în aer liber;
    • c) lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaț­ie;
    • d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;
    • e) lipsa posibilităț­ii de a folosi toaleta în privat ș­i de a se respecta normele sanitare de bază precum ­i a cerin­țelor de igienă.
    • f) existenta infiltra­țiilor, igrasiei ș­i mucegaiului în pere­ții camerelor de deten­ție.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a venit cu câteva amendamente suplimentare, tot în favoarea infractorilor: cei care renunță la o parte din banii cuveniți pentru munca prestată în detenție sunt asimilați celor care prestează muncă neremunerată și, pentru două zile de muncă, câștigă o zi de libertate.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, în forma propusă de Comisia Juridică, pe 9 mai 2017. S-au înregistrat 175 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR). Printre cei care au votat actul normativ se numără și 11 deputați de la minoritățile naționale, dar și liberalul Ioan Cupșa. Toți cei 13 deputați ai PMP s-au abținut la vot.

Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de PNL și USR, dar sesizarea a fost respinsă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Bubosule te cauta pipiguru!

  2. Coruptia ucide, varicela nu!

  3. Cum apare un articol, cum hop cu fundu inainte danteo si cu oltete. Cum sa faca si ei un ban… sa-i intelegem zic…

  4. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

  5. Da, băi, Cioloșescule, dar USR-iștii tăi au votat-o cu ambele mâini, așa că las-o jos că măcăne rău.

    • Pe voi v-a fatat pezedeaua din acelasi dos maroniu si-acum ati iesit la pascut gunoaie, ca altceva mai bun va deranjeaza la stomac. 🙂

    • Bai, dar deja guvernarea PSD incepe sa aduca din ce in ce mai mult cu modelul Goebbels. E de nesuportat. Deja se minte gros, de la primul ministru si ministrul justitiei si pana la presa aservita PSD/ALDE. Bonus: postacii.

      Votul pe legea asta a fost dat electronic si se poate verifica: absolut toti de la USR au votat IMPOTRIVA. Si aproape toti de la PNL (un singur parlamentar a votat pentru). Apoi USR si PNL au contestat legea la CCR.

      Apoi iese ministrul justitiei (al, justitiei, da?) si minte ca un birjar ca legea a fost votata si de parlamentarii USR. Intr-o tara normala, a doua zi isi da demisia.

      Dar mai e Romania o tara normala? Am ajuns sa traim intr-o hazna, in care guvernarea asta ne toarna in continuu caleti de mizerii in cap, de fiecare data cand incercam sa scoatem capul si sa respiram. Galeata dupa galeata, cand parlamentul, cand guvernul, cand CCR-ul, cand Tudorel, cand Viorica, cand Codrin, cand Dragnea, cand ministrul incult al culturii, cand clovnul ala trist de la aparare, cand discotecarul ala afumat de la finante, cand mafiotul ala sinistru de isi ascundea tablourile furate prin cimitir si acum se ocupa de economia tarii, cand nu stiu ce „ziarist” independent, platit de PSD prin intermediari cu 50.000 de euro/luna (Asta dupa ce a luat bani prin batista din greu si de la VAntu) si tot asa. Ca ei sunt multi si obosesc saracii sa tot care galeti si sa ni le verse in cap, asa ca lucreaza cu randul. La foc continuu.

      E deja de nesuportat. Eu unul sunt la limita puterilor. Trebuie sa facem ceva ca sa iesim din cosmarul asta.

  6. Ne-am obisnuit cu minciunile psd ului, nu mai credem o iota din ceea ce spun.

  7. Ministru Pruna a dat foarte multe dintre ideile pesedistilor – ea a propus prima amnistia, a introdus în spațiul public ideea că ne amendează CEDO pt spatiile din închisori, a creat recursul compensatoriu.
    PSD ar putea să o numească membru onorific.

    • PSD-ALDE a preluat reformele lui Ciolos.

    • @Liviu

      Poate ne dai ceva dovezi, ca de minciuni e plin podul

    • Sonia!
      Adevarul este ca doamna Pruna s-a grabit (fie-mi iertata expresia) ca fata mare la maritat, sa propuna o rezolvare in spiritul Corectitudinii Politice, dar neadecvata la conditiile locului.
      Chiar si dumneai, intr-o interventie la digi24 spune ca ar fi putut sa-i impace pe cei de la CEDO cu ceva compensari banesti de ordinul 3 euro pe zi (atat ar fi, zice dansa, prin Bulgaria), dar s-a gandit ca ar fi o risipa de bani in conditiile in care, vai, nu sunt bani pentru gradinite sau dezinfectanti.
      Cu alte cuvinte, le inchidea gura alora, cu masuri fara efect pe termen lung. La cati bani se risipesc aiurea, aproape ca nu ar fi contat; in comparatie cu tragediile provocate plus tot scandalul care se intoarce impotriva lor… si mai implementa un program amplu de extindere a capacitatii de preluare a sistemului penitenciar. Insa, din nou, „extinderea in sistemul penienciar” nu suna bine in limbaj corect politic…
      Dar nu poti sa ai naivitatea sa lasi pe mana derbedeilor o astfel de jucarie – nu aveau nicio sansa sa o duca la capat sub alta forma decat cea dorita de PSD – din care se poate fabrica o bomba periculoasa.
      PSD este preocupat permanent sa destabilizeze viata sociala, ca sa inspire o stare de nesiguranta in randul maselor si incurajeaza orice actiune de sfidare a legilor. Pentru ei libertatea inseamna ca derbedeii sa aiba putere discretionara iar cetateanul de rand sa se uite la statul-partid ca la ultima speranta de protectie. Vezi si toate incercarile de a scadea pragul de incriminare pana la dezincriminare totala a unor fapte care in toata lumea sunt condamnate, inclusiv de morala …
      Acum sa vedem ce va face, daca nu tace, veorica-care si ea cocheteaza un pic cu corectitudinea politica, dar joaca si pe femeia miloasa/mamoasa: o sa se gandeasca la copiii cazuti victime ale violatorilor eliberati finca nu suportau umezeala, sau la sanatatea criminalilor pusa in pericol fiindca ii trage curentul prin inchisorile fara termopan.
      …daca ma gandesc cu cata incantare (citeste cinism) privea la fetita din Pitesti care facea tumbe in contact direct os pe beton ca sa-i onoreze vizita de PM, parca-mi vine sa cred ca va prefera sa spuna doar vorbe umflate, vorbe din care sa reiasa ca psd are grija de oameni iar tehnocratii nu.
      Sau n-o sa se gandeasca findca n-are cu ce, doar gandeste dragnea pentru ea.

  8. Nenea Ciolos, da’ nu trebuie sa te agiti nene sa ne arati ca – sobolanul-infect, carpa bolsevica, gunoiul si zdreanta, mizeria slugarnica si lingatoare de dosuri, jigodia imputita – de Ciordache (blestemat fie-i numele) mananca rahat cu lopata.
    Bai Ciordache, stii cat a tinut ma-ta kktul in ea?? 9 LUNI!

  9. Se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaț­iile următoare:
    d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

    Păăăi… cam toți bucureștenii legați la Radet se încadrează în condiția asta. Lor cine le recunoaște condițiile necorespunzătoare?

    • Ar fi trebuit, macar sa introduca o clauza de genul asta: detinutii care reclama pentru ei lipsa conditiilor, sa aduca o dovada ca acasa la ei au asigurat sau se ingrijesc sa le asigure si membrilor familiilor lor conditii conform baremului.