G4Media.ro

Cioloș: Seninătatea doamnei ministru a Educației ne dă fiori. În fapt, este…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Cioloș: Seninătatea doamnei ministru a Educației ne dă fiori. În fapt, este o tragedie: elevii români învață după un curriculum care nu are legătură cu viața reală

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, afirmă că seninătatea ministrului Educației, Monica Anisie, care spune că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de rezultatele elevilor români la testele PISA 2018 ne dă fiori, pentru că, în fapt, este o tragedie: elevii români învață după un curriculum care nu are legătură cu viața reală.

„Programa școlară din România este depășită, manualele arată, cele mai multe dintre ele, mai rău decât cele din perioada comunistă. Copiii se plictisesc la ore pentru că materiile le sunt predate ca acum 30 de ani. Ne facem că nu știm toate acestea și vorbim despre reforme pe hârtie, despre educație subfinanțată, despre profesori prost plătiți. Da, avem toate aceste probleme, dar niciodată nu punem degetul pe rană. Nu ne ducem la originea dezastrului. Cauzele sunt multe, dar, înainte de toate, trebuie să schimbăm filosofia de funcționare a sistemului”, subliniază fostul premier într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cioloș subliniază că este nevoie de un pact adevărat pe educație, pentru că reforma învățământului din România este o urgență și trebuie să fie prioritatea zero a oricărui guvern responsabil, căruia îi pasă de soarta acestei țări.

Postarea integrală a lui Dacian Cioloș:

Rezultate dezamăgitoare pentru elevii români la Testele PISA din 2018: aproape 50% dintre ei nu sunt capabili să își folosească cunoștințele învățate la școală în viața de zi cu zi. De exemplu, elevii au fost puși să compare distanța totală pe două rute alternative sau să convertească prețurile într-o monedă diferită. La asemenea teste, România are, în 2018, rezultate chiar mai slabe decât în 2012 sau în 2015. Comentând situația, ministrul Educației, Monica Anisie, ne spune că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm. Că evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață.

Seninătatea doamnei ministru ne dă fiori. Sistemul de educație din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situații concrete de viață, dar ministrul Educației ne spune să stăm liniștiți, pentru că elevii știu. În fapt, este o tragedie: elevii români învață după un curriculum care nu are legătură cu viața reală. Dincolo de resurse, de finanțarea învățământului, de baza materială precară, de numărul de copii dintr-o clasă, rezultatele de la Testele PISA țin de modul în care profesorii reușesc să-i facă pe elevi să creadă că sunt capabili să rezolve probleme din viața reală.

Programa școlară din România este depășită, manualele arată, cele mai multe dintre ele, mai rau decât cele din perioada comunistă. Copiii se plictisesc la ore pentru că materiile le sunt predate ca acum 30 de ani. Ne facem că nu știm toate acestea și vorbim despre reforme pe hârtie, despre educație subfinanțată, despre profesori prost plătiți. Da, avem toate aceste probleme, dar niciodată nu punem degetul pe rană. Nu ne ducem la originea dezastrului. Cauzele sunt multe, dar, înainte de toate, trebuie să schimbăm filosofia de funcționare a sistemului. Trebuie să înțelegem că, dincolo de experimentele pe care le face un ministru sau altul, de promisiunile neonorate ale unui partid sau ale altuia, important este ce produce sistemul românesc de educație.

Nu mai putem continua cu o abordare fals competitivă în urma căreia tinerii ies din școală incapabili să-și asume proactiv un loc și un rost în societate. Cei mai mulți dintre antreprenorii cu care am stat de vorbă în ultima vreme ne spun că trebuie să-i califice pe tineri la locul de muncă, indiferent că este vorba despre absolvenți de școală generală, de liceu sau de facultate. Da, avem nevoie de un pact adevărat pe educație. Reforma învățământului din România este o urgență. Trebuie să fie prioritatea zero a oricărui guvern responsabil, căruia îi pasă de soarta acestei țări. Iar reforma trebuie făcută împreună cu cei mai buni specialiști pe care România îi are. Din țară și din diaspora.

Citește și

Ministrul Educației, despre rezultatele PISA: Nu trebuie să ne îngrijorăm, evaluarea nu pune accentul pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete

Rezultate PISA 2018: România obține cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani, cea mai mare cădere fiind la Matematică. Analfabetismul funcțional, la apogeu

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Era lui Cuza s-a incheiat, are dreptate vacarul. Pusi la munca ca si asa nu fac nimic util. Doar frecangeala generala. Eu astept sezonul, am de tuns via, de sapat etc. 🙂 (Securicii stiu cine sunt. 😀

  2. Romanii sunt prea prosti sa voteze cu USR+PLUS.

    Ce semeni, aia culegi. Vom pleca, ce altceva putem face daca vrem sa ne educam copiii?

    • Troll analfabet. Tu vei muri in Romania, nu-i problema asta. Iti zic a n-a oara: „Aveti ce vota” e corect gramatical, ori, pune virgula dupa ‘ce’, retard, troll, imbecil. Te crezi destept dar esti piele. Se vede ca doar o freci si te droghezi. Dl. Craciun.

    • Aparent tu esti din categoria analfabet functional, Johnny boy.

      „Aveti ce votati” este corect, doar ca nu pricepi tu ce vrea sa zica. Sensul este similar cu „ce semeni, aia culegi”. Sau, daca tot n-ai priceput, se poate reformula: „ce votati, aia aveti”.

  3. Afară cu sekurikii din viața publică!

    • Prietene, te vad ca postezi la toate stirile aceleasi comentariu. Chiar nu te-ai plictisit?
      Du-te si munceste si tu ceva…

  4. Elevii romani invata bine si sunt bine pregatiti. Insa, nu locuiesc in Romania.

  5. In primul rand PISA nu e MISA, in al 2 lea rand daca te interesa cat de putin subiectul ai fi facut ceva cand ai fost la guvernare dar mna copii nu voteaza. Clasa politica noua e la fel ca aia veche dar hipstera si cu pretentii ca e „neprihanita” , aceiasi oameni aceleasi metehne si la fel de bogati.

  6. Hai domnu julien, uite aici curriculum in legătură cu viața reală:
    https://m.youtube.com/watch?v=hYr0LEIeQRU

    Sau preferați curiculum făcut după meditațiile doamnei Valerie, ca a luat si doamna Cioloș o grămadă de bani pe „proiecte europene”

    In plus „ăștia” care nu au crescut un copil in viața lor sa se abțină de la a judeca sistemul de învățământ românesc.

    • @ABCD @anonim, doi analfabeti functionali, va meritati soarta.

    • @SINCER am facut mai multa scoala decat tine si toata familia ta . Te iei de mine ca nu imi place un impostor ca Ciolos, wow ce delict de opinie am facut , sper sa imi fie iertata greseala.@ANONIM membri MISA nu fac copii iar Valerie preda Mindfulnes. Sa nu mai zici lucruri urate de Hipioti ca se supara sclavii ce isi pun sperantele in ei si cred ca viata lor mizera e din cauza politicului.

    • @ABCD. N-ai de unde sa stii cata scoala am facut eu si familia mea. Daca la un subiect atat de sensibil tu vii cu comentarii anapoda despre procente la alegeri, activitatea lui Valérie, faptul ca au sau n-au copii, inseamna ca ai facut scoala degeaba.

    • @sincer

      Nu u poti contestanta că ce propune ombladon
      acolo are mult mai multa legătură cu viața reală decât ce propune de exemplu Valerie Cioloș cu mindfulness-ul ei
      Cioloș e doar un gargarist. În vremea comuniștilor sigur ajungea prim secretar de județ. la discurs seamănă cu Ion Iliescu din ianuarie 1990.

  7. Ciolos are dreptate, profesorii nu stiu sa motiveze elevii. Oricat de mult s-ar investi in invatamant, rezultatele raman aceleasi (proaste) daca metodologia nu se schimba. In alte state din UE, invatatorii fac cursuri universitare, in Romania ajungi cadru didactic cu un amarat de liceu.

  8. Oameni buni , cred ca sunteti de acord ca doamna respectiva nu poate fi Ministrul Educatiei!
    De fapt doamna nu a facut o gafa ci mult mai grav , ea s-a exprimat conform mentalitatii care din pacate asta este metalitatea multor profesori .

  9. Fimiu studiaza fortran77 in facultate astazi. Cand il foloseam eu hdd avea 40 mega si cantarea 100 kg