VIDEO: Cum a fost afectat de pandemie sectorul HoReCa. Experiența directă a lui Mihai Muntean, bucătar: A fost greu, am vrut să renunț ca toată lumea. Acum locurile sunt completate cu angajați străini
Mihai Muntean (31 de ani) este bucătar și lucrează în prezent la unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Alba Iulia. Spune că pandemia de COVID l-a afectat puternic și chiar s-a gândit la un moment dat să renunțe la meseria pe care o iubește, din cauza scăderii drastice a veniturilor.
”A fost o perioadă foarte grea, pentru mine și pentru toți colegii din breaslă, mai ales în primul an de pandemie, în care erau închise toate restaurantele, nu puteam să lucrez absolut nimic în afară de ceea ce știu să fac, norocul meu a fost că am avut venituri din alte părți și am vrut să lucrez altceva, pentru că nu se mai putea, nu se mai produceau bani absolut de loc în domeniul acesta” spune Mihai.
Acum, crede acesta, lucrurile au revenit la normal, dar industria HoReCa se confruntă cu o nouă problemă: lipsa de personal, după ce mulți dintre cei care lucrau înainte în acest domeniu s-au apucat de altceva.
”Personal tot mai puțin, tot mai puțin calificat, oamenii resimt acest lucru la mese și asta este cea mai mare problemă. Neavând personal calificat, calitatea este tot mai slabă, iar oamenii resimt” adaugă acesta.
Înainte de pandemie, Mihai Muntean lucra la restaurantul unei pensiuni turistice. A plecat de acolo, la fel ca mulți alți angajați din industrie și, la fel ca ei, nu s-a mai întors la vechiul loc de muncă.
Pensiunea a fost nevoită să angajeze muncitori străini, din Nepal, pentru că nu a mai găsit personal pe plan local.
Sectorul HOReCa, sau al ospitalității, cum i se mai spune, contribuie cu aproape 5% la produsul intern brut al României, arată un studiu Deloitte, a fost puternic afectat de pandemie. Potrivit unor studii realizate în 2021, în primul an de pandemie 8 din 10 firme din domeniu au raportat pierderi. Statul a adoptat o serie de măsuri pentru a diminua efectul diminuării semnificative a activității.
Reprezentanții din România au anunțat în 2020 pierderi cumulate de 3 ori mai mari decât în anul precedent.
- O analiză realizată de platforma Termene, pe baza situaţiilor financiare raportate de companiile din România, arată că numărul de angajaţi din hoteluri şi restaurante s-a redus de la 186.000, la finele lui 2019, la 150.000, o scădere de 19%.
Tendința s-a reflectat și la nivel european. Un sondaj IPSOS relevă că în aceeași perioadă, 63 % dintre europeni au mâncat mai rar sau deloc la restaurant.
Angajații au intrat în șomaj tehnic, însă puțini au așteptat redeschiderea restaurantelor. Spre exemplu, mulți dintre chelneri erau angajați pe salariul minim pe economie și obțineau venituri semnificative din bacșișuri. Ei nu au putut rezista cu acești bani și mulți și-au schimbat domeniul de activitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Globalistii aduc străini să înlocuiască poporul, eu vreau sa fiu servită de români nu de străini, comuniștii globalisti din UE ne fac minoritari.
Ti o dau eu sus Monica
Sper ca nu te superi ca subt 1/3 ungur pe linie materna, tot la fel o iei, sus si jos
E greu cand primesti fonduri de la stat nu? Cum altii pot si tu nu? Poate ca nu esti performant, nu iei decizii bune? Este perfect normal sa omori o afacere dc nu te pricei. N7 mai plangeto dupa horrca pt ca 80% sunt hoti si au servicii la fel de proaste precum cele oferite de statul roman. Probabil ca l au luat drept model