G4Media.ro

Circa o treime din noile medicamente autorizate sunt molecule pentru tratarea tumorilor

Sursa foto: Unsplash / Pina Messina

Circa o treime din noile medicamente autorizate sunt molecule pentru tratarea tumorilor

Cercetarea farmacologică împotriva tumorilor este din ce în ce mai activă și productivă și peste o nouă moleculă din trei autorizate este dedicată acestor patologii, potrivit Rador Radio România.

„Avansarea tehnicilor de manipulare genetică și celulară a deschis noi frontiere în cercetarea farmacologică, în special în oncologie, care este cea mai activă și productivă. Astăzi, sunt disponibile terapii împotriva cancerului, care au ținte moleculare specifice, datorită unei mai bune înțelegeri a farmacocineticii și farmacodinamicii. Farmacologii sunt acum capabili să personalizeze și să studieze în mod mai precis tratamentele, pentru a exploata vulnerabilitățile specifice ale celulelor canceroase, reducând în același timp deteriorarea țesutului sănătos. Mai mult, farmacologia facilitează dezvoltarea terapiilor combinate care, pe lângă îmbunătățirea eficacității terapiei, permit mecanisme de acțiune a medicamentelor, utilizând din ce în ce mai mult modelele experimentale pentru a depăși rezistența, garantând că noile terapii țintite sunt eficiente, sigure și sofisticate. Pe viitor va fi important să se efectueze analize genomice complete ale tumorii în scopul de a identifica ținte moleculare specifice la pacientul individual, care să permită o mai bună personalizare a terapiei, indiferent de locul de dezvoltare și creștere a tumorii”, a afirmat Giuseppe Cirino, președintele Societății Italiene de Farmacologie (SIF) cu ocazia celei de-a XIX-a Zile Naționale a Pacienților Oncologici, care a fost marcată duminică, 19 mai.

„Va fi din ce în ce mai important ca Molecular Tumor Boards, alcătuite din farmacologi, oncologi, anatomopatologi și biologi, să colaboreze îndeaproape pentru a interpreta rezultatele analizelor genomice și pentru a alege cea mai bună terapie pentru fiecare pacient. Este fundamental ca pacientul cu cancer să fie înainte de toate un „pacient expert”, cu obiectivul de a-l implica activ în procesul de cercetare, experimentare și dezvoltare de noi medicamente”, continuă Cirino.

În Europa, în cursul anului 2022, conform datelor din Raportul Horizon Scanning realizat de Agenția Italiană a Medicamentului (AIFA), au fost autorizate 89 de medicamente noi, dintre care 48 conținând noi substanțe active, 8 biosimilare, 23 echivalente și 10 medicamente hibride, substanțe active cunoscute și medicamente autorizate cu procedura de consimțământ informat. Antineoplazicele și imunomodulatoarele – destinate tratamentului anumitor tipuri de tumori solide (cum ar fi cancerul pulmonar, de prostată și de ficat), tumorilor din sânge (cum ar fi mielomul, limfomul și leucemia) și bolilor autoimune – sunt confirmate drept categoriile cele mai reprezentate (37,5% în total) dintre medicamentele care conțin noi ingrediente active autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). „Va fi din ce în ce mai important ca Molecular Tumor Boards, formate din farmacologi, oncologi, anatomopatologi și biologi, să colaboreze strâns pentru a interpreta rezultatele analizelor genomice și pentru a alege cea mai bună terapie pentru pacientul individual. SIF contribuie la acest proces prin activitățile Grupului de lucru de Farmacologie Oncologică, care include printre membrii săi numeroși experți ale căror cercetări au contribuit la avansarea și diseminarea cunoștințelor în diverse sectoare ale farmacologiei oncologice și chimioterapiei: farmacologie preclinică, farmacologie clinică, farmacogenetică și farmacogenomică, biomarkeri predictivi, imunofarmacologie, studii clinice și supraveghere farmaceutică a medicamentelor anti-tumorale”, concluzionează Cirino.

Sursa: ANSA / Rador Radio România /.
Traducerea: Oana Avra

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Circa o treime din morți sunt cauzate de tumori, deci …