G4Media.ro

Cititul basmelor pentru copii stimulează imaginația și emotivitatea / ”Imaginația copiilor noștri…

Sursa foto: Pixabay

Cititul basmelor pentru copii stimulează imaginația și emotivitatea / ”Imaginația copiilor noștri este diferită, pentru că sunt mai liberi, având mai puține experiențe în bagajul lor”

Psihologii italieni susțin că citirea basmelor este o alternativă mult mai bună pentru dezvoltarea a copiilor decât tehnologiile, scrie Corriere della Sera.

Într-o societate puternic digitalizată, în care copiii învață să folosească dispozitive de la o vârstă foarte fragedă, citirea poveștilor copiilor noștri poate fi o modalitate excelentă de a petrece timp de calitate cu ei, evitând ecranele, precizează jurnaliștii italieni.

Potrivit unui studiu recent realizat de Sistemul de supraveghere a copiilor 0-¬2 ani al Istituto Superiore di Sanità (ISS) din Italia, expunerea copiilor mici la tehnologiile audiovizuale este un fenomen din ce în ce mai răspândit începând cu primii ani de viață.

În Italia, peste 22% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 luni petrec zilnic timp în fața televizorului, smartphone-urilor și tabletelor. Nivelurile de expunere cresc odată cu vârsta, iar între 11-15 luni mulți copii mici petrec până la 1-2 ore pe zi în fața unui ecran, un obicei care contravine recomandărilor OMS și ale Societății italiene de pediatrie (SIP) care îndeamnă părinții să evite complet utilizarea dispozitivelor digitale înainte de vârsta de 2 ani.

Cititul basmelor este o alternativă mult mai bună, susțin psihologii italieni.

„Ascultarea este unul dintre canalele de intrare a informației și, probabil, cel care, de fapt, este gândit doar ca ascultare în zilele noastre, este mai dificil de găsit, deoarece adesea toate simțurile sunt activate împreună. Această refocalizare pe un stimul sonor susține apoi și canalul părții atenționale, care este același ca atunci când trebuie să ascultăm pe cineva vorbind”, explică peihologul Elisa Riboni.

Dar asta nu este tot. „Ascultarea, îi permite copilului să reflecteze asupra sa, la fel ca adultul, pentru că îl readuce pe copil la ascultarea de sine și stimulează o întreagă parte de concentrare asupra emoționalității și experienței personale”, adaugă prihologul Chiara Dellatommasina.

La ce vârstă să începi să citești basme?

„Chiar de la început. Începând cu conținuturi scurte, este un canal la care îl putem expune pe cel mic foarte devreme”, dau asigurări experții, care îi invită pe părinți să redescopere plăcerea de a citi basme împreună cu copiii lor sau de a le asculta împreună cu ajutorul unui povestitor.

„Să ne lăsăm puțin purtați de val și entuziasmați și să redescoperim și noi, părinții, ascultarea. Pentru că este un lucru care, în graba de fiecare zi, în multele activități ale copiilor, este uneori puțin neglijat. Pe de altă parte, poate fi o activitate împărtășită, printre altele, foarte utilă pentru favorizarea legăturii părinte-copil, stimularea și lărgirea limbajului, exersarea empatiei și dezvoltarea gustului personal pentru lectură, o resursă valoroasă pentru cei care sunt deja la școală”, precizează psihologii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.