G4Media.ro

Cîţu, întrebat despre proiectul care ar permite interceptarea conversaţiilor pe WhatsApp: Este…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Cîţu, întrebat despre proiectul care ar permite interceptarea conversaţiilor pe WhatsApp: Este Codul comunicaţiilor. Este nevoie de proiect pentru a demara licitaţiile 5G

Florin Cîţu a afirmat, întrebat despre proiectul de lege care ar permite interceptarea conversaţiilor pe WhatsApp, Messenger, Skype sau Telegram, aflat în procedură legislativă la Senat, for decizional pe propunerea legislativă, că este vorba de Codul comunicaţiilor şi este necesar proiectul pentru a demara licitaţiile 5G. Chestionat despre acest amendament care ar introduce posibilitatea unor astfel interceptări, fostul premier a răspuns: „Toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT care este un aviz foarte important. În Parlamentul României, dacă în comisii se descoperă că există diferenţe faţă de Codul de procedură penală, bineînţeles că acestea pot fi corectate”, transmite News.ro.

„Este Codul comunicaţiilor. Este nevoie de acest proiect de lege pentru a demara licitaţiile 5G. Toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT care este un aviz foarte important. În Parlamentul României, dacă în comisii se descoperă că există diferenţe faţă de Codul de procedură penală, bineînţeles că acestea pot fi corectate. Nu sunt specialist. Vom merge la comisiile de specialitate şi vom vedea. Pentru mine era important să avem avizul CSAT şi să avem toată procedura legal respectată. Varianta care a venit acolo a fost avizată de CSAT. Eu cred că cei de la CSAT ştiu mai bine”, a explicat Florin Cîţu, întrebat vineri la Parlament despre acest proiect care ar permite interceptarea conversaţiilor private.

Chestionat dacă poate fi modificată proiectul de lege în Parlament sau trebuie să fie reîntors la CSAT, pentru avizare, liderul PNL a replicat: „Acesta este rolul Parlamentului, de a se asigura că este un proiect constituţional şi respectă legislaţia în vigoare”.

Întrebat cum a apărut acel amendament, pentru că în varianta pusă în dezbatere publică a proiectului nu era acel amendament, Cîţu a răspuns: „Trebuie să vorbiţi cu iniţiatorii. Nu ştiu exact cine l-a introdus. Ministerul respectiv, Ministerul Transporturilor, ştiţi foarte bine. Nu mai ştiu dacă era ministru (Cătălin Drulă – n.r.)”.

Proiectul de lege era menit să transpună în legislația românească directiva UE 2018/1972 (Codul european al comunicațiilor). El a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor încă din luna octombrie 2020.

„Deși directiva trebuia transpusă până pe 21 decembrie 2020, a zăcut undeva prin Guvern aproape un an până când a plecat USR din coaliție. Apoi, cu doar 3 zile înainte să fie demis (coincidență sau nu?!?), Guvernul Câțu îl adoptă dintr-o dată în ultima ședință de guvern. Pe urmă intră în circuitul parlamentar, iar la Camera Deputaților trece ca prin brânză și este adoptat pe 7 decembrie 2021.

Doar că între varianta din dezbatere publică și cea adoptată de guvern apare o nouă adăugire în motivație numită „Schimbări legislative relevante pentru domeniul securităţii naţionale” (sic!), două definiții (scrise evident de persoane care nu au lucrat în domeniu, după formulările absolut improprii) și art 10^2 inserat într-o zonă care n-are nimic de a face cu subiectul celorlalte 299 de pagini”, susține directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea.

Ce prevede articolul 10^2, referitor la interceptarea comunicațiilor:

Art.10^2. — (1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

  1. a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
  2. b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;
  3. c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;
  4. d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice.”

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Schimbăm Superman cu Pinochio?

  2. Securism much???

  3. Omul ăsta, dacă mai poate fi denumit om, este capabil să vândă orice șipe oricine, numai să mai rămână în cărți, iar în final să dea vina pe oricine se nimerește, în acest caz pe „coana Ieoropa” !

  4. De interceptat or face-o ei, dar cum dracu le decriptează, că nu merge cu cheile de la palatul Victoria. Să-l întrebe pe Grindeanu, că de prea deștept l-or fi pus mai înainte la ANCOM, nu doar ca să ia banii și șpaga degeaba…

  5. Felicitari G4Media! Sper sa nu va lasati pacaliti de raspunsul vag al lui Citu! Sper sa insistati pe acest subiect si sa clarificati pentru cititori, sa aflati adevarul. Citu spera sa uitati de el si sa abordati alte subiecte.
    Ramaneti cel mai bun ziar din Romania

  6. Toate bune si frumoase, dar chiar daca Orange si Vodafone predau catre autoritati pachetele de date, ele sunt criptate, operatul nu are cheile de decriptare.
    Casa poti urmari toate conversatiile trebuie sa faci ca in China, sa obligi operatorii sa preinstaleze tot felul de backdoors pe telefoane.

  7. Unele le-a trecut acolo sa fie, altele gen whatsapp urca backup-urile pe server necriptat.
    Pana si requestul DNS din browser se poate face criptat.
    Avem acces la aplicatii ultra criptate incat sa nu fie vreo problema legea asta.
    Au picat altii cand vorbeau in lift ca era ecranat si nu pot fi ascultati 🤣🤣
    Gusteri sunt destui.

  8. Normal, cand nu vrei sa analizezi datele de la ANAF + ITM sa descoperi sinecurile de la stat te legi de uațap și ganduri că… terorism.
    Hai cu spitalele regionale, posturi bine platite in invatămant + scoli noi dotate cu laboratoare

  9. Vii chiar mai credeți că whatsapp e criptat? Unde trăiți? Ce cheie folosiți? Cică auzi, criptat. Când Facebook, exceptand Europa, deja baga reclamele ads din whatsapp. Oare cum, daca e criptat? Căutați disputa lui Brian Acton cu Facebook și motivul plecării de la whatsapp plus motivul pentru care face acum ce face. Am avut șansa să îl ascult pe omul asta vreo 3 ore la o conferință și daca îl asculți, nu mai deschizi whatsapp vreodată. Sau vezi cazul cu Apple și incidentul din San Bernardino.

  10. „De la baietii cu ochi albastrii pt. baietii cu ochi albastri. ” Ochii caprui spun : Ia, faceti-o pe banii vostri ! Ar fi o idee sa facem Referendum si daca Romania isi mai doreste aceste Servicii !

  11. penibil 🙂

  12. Căcâțu e doar un lacheu care pupă orice botfor, nici n-are rost să vă legați de el, e ca și când te-ai lua de copiii cu dezabilitati psihice.

    Distractivă e formularea de aneu incompetent cu predarea informațiilor criptate. Pai dacă sunt criptate bo$$…e clar că oligofrenul care a scris asta când aude de TLS și criptografie asimetrică end-to-end o fi zicând că’i vreo boală ceva…