G4Media.ro

Cîţu: La această rectificare bugetară nu s-a tăiat de nicăieri. La Ministerul…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Cîţu: La această rectificare bugetară nu s-a tăiat de nicăieri. La Ministerul Transporturilor şi Ministerul Educaţiei au fost suplimentate

La rectificarea bugetară nu s-a tăiat de nicăieri fonduri, ci unele ministere care au considerat că pot ajuta bugetul au redus din cheltuielile neesenţiale, iar Ministerul Transporturilor şi Ministerul Educaţiei au primit fonduri în plus, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, transmite Agerpres.

„Nu se taie. În această rectificare bugetară nu s-a tăiat de nicăieri. Acele ministere care au considerat că pot să ajute bugetul cu economii în această perioadă au luat această decizie şi au transmis către Ministerul Finanţelor reducerea unor cheltuieli neesenţiale. Sumele sunt foarte mici, de aceea nici nu au fost incluse. Sunt câteva sute de mii de la un minister, patru milioane la Administraţia prezidenţială, de exemplu. Dar în rest sumele sunt foarte mici. Ceea ce a avut în plus această rectificare şi a fost diferit de orice altă rectificare de până acum este faptul că au fost suplimentate fondurile pentru Ministerul Transporturilor, care de cele mai multe ori în anii precedenţi erau de fiecare dată tăiate la rectificare. Şi la Ministerul Educaţiei au fost suplimentate fondurile. Deci ministere care în trecut erau la fiecare rectificare văduvite de fonduri au primit fonduri astăzi, în acest moment, pe lângă Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii”, a spus Florin Cîţu, în cadrul unei declarații de presă la Palatul Victoria.

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2020, luând în considerare noile date economice ca urmare a crizei provocate de epidemia cu coronavirus, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Anterior, ministrul Finanţelor anunţase că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va primi 8,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară, iar Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei.

„La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se adaugă 8,1 miliarde lei şi la Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară. Aici sunt cei mai mulţi bani şi, de fapt, scopul acestei rectificări bugetare este de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în acelaşi timp de a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională. O rectificare bugetară care vine să susţină primul pachet pe care l-a adoptat acest Guvern, de susţinere a economiei. Al doilea pachet la care lucrăm, pentru repornirea economiei, va apărea după perioada stării de urgenţă. Este un pachet semnificativ, la fel de important ca cel pe care l-am făcut şi în această perioadă. Acum vrem să vedem efectele acestor măsuri pe care le vom vedea în următoarele zile. Deja, ştiu că au început să se facă plăţi pentru şomaj tehnic”, a spus Cîţu.

Cîţu a mai spus, miercuri, că deficitul bugetului general consolidat pentru acest an urcă la 6,7% din PIB la prima rectificare bugetară din 2020, în condiţiile în care măsurile adoptate pentru stimularea economiei reprezintă 3% din PIB. Potrivit acestuia, pe cash deficitul se majorează cu 31,9 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor a anunţat, de asemenea, că estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză indică o contracţie a economiei de 1,9% în acest an şi un PIB nominal în scădere la 1.082 miliarde de lei.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pensiile speciale nesimtite vor fi plătite la timp.
    Stati linistiti.

  2. Romania are bani destui. Ne împrumutam pe 30 ani si platim pensiile speciale ,chiar mai angajăm niște bugetari.
    România are spate de la Ue via Ppe.

  3. Pe mosia de la Ministerul de Finante cresc BANI, dle Catu?!
    Pai, atunci CUM naiba in anii 2017-2018-2019 Guvernele PSDragnea se IMPRUMUTAU aproape ZILNIC, EXCLUSIV pentru Cheltuieli CURENTE, atat de pa Piata Interna in Lei(de la Banci!) cat si de pe Piata Externa in Euro, desi NU au Construit NIMIC din BANII colectati din Economia care „duduia” ca nicaieri in UE!?
    Numai in 2019 Eugen Teodorovici, pe langa Imprumuturile aproape zilnice de pe Piata Interna, a facut 2 Imprumutri Externe cu Sume URIASE, EXCLUSIV pentru Cheltuieli CURENTE: in Martie 2019 a luat 3 Miliarde Euro(care trebuie returnati in 30 de ANI, PLUS Dobanzile uriase!) si in Septembrie 2019 inca 2 Miliarde Euro(plus Dobanzile uriase, pe 20 de ANI!), sume pe care le vor plati urmasii urmasiilor nostri!
    Ambele Imprumuturi au fost pentru Cheltuieli Curetnte: Plata Salariilor bugetarilor, a Pensiilor publice+ Pensiilor Speciale si a Scadentelor si Dobanzilor la Imprumuturile anterioare!
    Cum naiba cand Economia „duduia” NU erau BANI, iar ACUM in vreme de Pandemie cand 1/2 din Economie STA iar Oamenii TREBUIE platiti in Somaj tehnic, Guvernul are BANI fara sa faca Imprumuturi?!

    „Victor Ponta, 31.03.2019: ” Împrumutul de 3 Miliarde Euro are cel mai mare COST din istoria României.” Imprumutul de 3 miliarde de euro atras recent de Guvern „are cel mai mare cost din istoria României”, dobânda fiind de aproximativ 2,2 miliarde de euro, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele Pro România, Victor Ponta.
    El a vorbit despre împrumutul „de 3 miliarde de euro pe care Guvernul, Ministerul de Finanţe l-a luat într-o singură zi”. „Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României (…), azi când vorbim o să plătim o DOBANDA de 2,2 Miliarde Euro pe parcursul creditului”, a spus Ponta, potrivit Agerpres.
    Totodată, liderul Pro România a afirmat că respectivul credit a fost luat pentru „cheltuieli curente”.
    „Dacă acest credit se lua pentru o investiţie (…), este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat (…). Din păcate, după cum ştiţi, cei 3 miliarde sunt pentru Cheltuieli Curente, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli… se duc, nu rămâne NIMIC în urma lor. Rămâne doar o DATORIE de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii”, a punctat Ponta.
    El a afirmat că, dacă un asemenea credit ar fi fost făcut pentru un proiect anume, România s-ar fi putut împrumuta de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).”
    2 Intrebari rezulta:
    UNDE sunt BANII colectati din anii anteriori, pe ce s-au DUS?
    De unde are BANI actualul Guvern, ca NU face Imprumut?!

    • Cum nu știi?! Tu, care te documentezi zilnic, nu știi?! Jenant!

    • @Marcel Radulescu: Auzi, slabeste-ma cu comentarii de 1 rand si ZERO Informatie la postarile mele!!
      Cand vei scrie tu un comentariu macar aproape de asta al meu, mai vorbim!
      UNUL din care sa ne inunde macar 1 Informatie, cat de cat, NU doar comentarii de 2 bani, cum postezi!
      Ca sa nu zic altfel!

    • Zii, femeie, ca-i la liber… încă!

  4. Deci, suntem pe plus!

  5. Lasa ca e timp sa scada, stai calm!
    E timp sa reformam clasa politica, bugetarimea, pensiile speciale! Este timp de-acum ! De-acum nu ne mai grabeste nimeni si nimic! Doar moartea, dar tocmai de-asta nu ne grabim!

  6. 16 Aprilie 2020: „Comisia de Prognoză proiectează un PIB de 1.082,1 miliarde de lei, în SCADERE față de cel înregistrat în 2019, de 1.059,8 miliarde lei.”
    Asta e Scadere!!??
    https://www.g4media.ro/comisia-de-prognoza-mult-mai-optimista-decat-fmi-in-ce-priveste-evolutia-economiei-in-2020.html

    Florin Catu anunta si el: „Ministrul Finanţelor a anunţat, de asemenea, că estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză indică o CONTRACTIE a Economiei de 1,9% în acest an şi un PIB nominal în scădere la 1.082 miliarde de lei.’

    Intrebare: Daca PIBul pe 2019 a fost de 1059,8 Mld. Lei, cum naiba PIBul pe 2020 de 1082,1 Mld. Lei e in SCADERE cu 1,9% fata de cel din 2019?
    Ca PIBul pe 2020(1082,1 Mld. lei) e mai MARE decat PIBul pe 2019(1059,8 Mld Lei)!!!
    Florine, cum naiba socoteste Comisia aia Nationala de Strategie si Prognoza?!