G4Media.ro

Cîțu, pe contrasens cu Ghinea pe tema PNRR. Ministrul Fondurilor Europene: Au…

Florin Cîțu, prim-ministru

Cîțu, pe contrasens cu Ghinea pe tema PNRR. Ministrul Fondurilor Europene: Au fost unii foarte viteji în a propune chestiuni şi când a fost vorba de a scrie efectiv, au dispărut din peisaj / Premierul: Toate ministerele s-au implicat în acest proces, toți miniștrii, ambii vicepremieri

Premierul Florin Cîțu l-a contrazis luni seară, într-o declarație susținută la finalul ședinței coaliției, pe ministrul Cristian Ghinea, susținând că toate ministerele, toți miniștrii și ambii vicepremieri s-au implicat în redactarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Replica lui Cîțu a venit după ce, la intrarea la ședință, ministrul Ghinea avertiza, pentru a doua oară în ultimele zile, că ”unii au dispărut din peisaj” când a fost vorba de partea tehnică a PNRR.

”Toate ministerele s-au implicat în acest proces, toți miniștrii, ambii vicepremieri. Coaliția, toți colegii. Știți foarte bine că toată lumea s-a implicat în acest proiect. Ne vom implica și în continuare, și domnul președinte pentru că vrem cu adevărat să avem un proiect bun pentru dezvoltarea României”, a declarat Florin Cîțu.

Cu doar puțin timp înainte, la intrarea la ședința coaliției, Cristian Ghinea spunea că sunt instituţii care nu au colaborat atât de bine la realizarea PNRR.

”Să spunem că au fost unii foarte viteji în a propune chestiuni şi când a fost vorba de partea tehnică de scrie efectiv, au dispărut din peisaj”, a precizat el.

Ghinea s-a mai plâns și sâmbătă, într-un interviu la Digi24, de lipsa de implicare pentru elaborarea PNRR. El a precizat că ministerul pe care îl conduce va acorda instituţiilor cu care lucrează termene clare pentru proiectele referitoare la PNRR, afirmând că nu mai este dispus să răspundă public ”pentru decizii care tărăgănează la alte instituţii”.

„Au fost două informări în Guvern pe subiectul ăsta (fonduri europene – n.r.), ministerele au primit o listă de întrebări din partea noastră şi de decizii, unele au răspuns foarte bine, am făcut paşi înainte pe componente, altele însă trăiesc aşa, într-un dolce far niente şi acolo o să ne asumăm noi decizii”, a spus el.

Citește și: Ghinea anunță amânarea cu o lună a trimiterii PNRR către Comisia Europeană. ”România vrea să investească în rețele de gaze, Comisia e sceptică”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Deja-vu, doar ca dl. Ghinea nu o sa se „smiorcaie”. O sa fie Braveheart. Happy-End.

  2. PNL-ului nu-i convine că nu-i singur la masa bucatelor! Crapă! Schimbă-l Câțule și pe Ghinea. Irigații nu, gaze nu… Crapă firmele abonate la ospăț. Ele ce mai prăduiesc? Acuș se termină și pandemia. Numai din măști și din combinezoane care stau prin magazii? Trebe să mănânce și copii lui ceva…Haoleo …

  3. Pai, cum sa ateptam PERFORMANTA, cum sa ne mai miram ca PNRR e trimis inapoi la REFACUT(adica e RESPINS, pe roamneste!) de Expertii CE, cand Premeirul si Minsitrul responsabil de PNRR spun cu totul altceva despre acelasi subiect: implicarea Minsitrilor
    Dane, „functioneeaza foarte bine coalitia”, asa-I?!
    Cred ca Ghinea de cate ori te aude, injura in gura mare!
    Rusine, mincinosilor, pic de incredere nu am in acesti mincinosi, minte Zombie asta fara rusine, Ghinea tu NU trebuie sa taci si sa decontezi tu incompetenta si indiferenta Minsitrilor lui Zombie Vasilica Catu!
    Nu vom vedea niciodata cele 30 de Milairde Euro, tineti minte!!!

    • 👍🏻👍🏻👍🏻

    • au termen 31 mai despre ce vorbesti ? o iei pe aratura .fara acesti bani ce faci ?

    • „Atac fără precedent al unui lider USR la adresa ministrului Energiei: Să terminăm cu populismul. Să vină cu propuneri de proiecte care respectă cerinţele UE.
      26 aprilie 2021
      Cristina Prună, vicepreşedintă a USR şi vicepreşedintă a Camerei Deputaţilor, a lansat un atac foarte dur la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, pe care îl scoate vinovat pentru faptul că Bruxelles-ul nu ar fi de acord cu finanţarea extinderii reţelei de gaze din PNRR.
      „Am mai spus-o şi o repet: trebuie să ne batem până la ultimul euro pentru fondurile europene puse la dispoziţie, însă nu reprezintă unica soluţie pentru probleme sistemice pe care nu le-am rezolvat timp de 30 de ani! Lumea merge înainte, iar acum decontăm faptul că am avut nişte politicieni şi primari care fie au dormit pe ei 30 de ani, fie nu au fost în stare să asigure un minim de confort în 60% din localităţile din România, pornind de la apă şi canalizare şi terminând cu reţelele de gaze naturale. Avem în prezent 1.3 miliarde de euro pentru sectorul energetic propuşi de ministerul Energiei în PNRR şi, în plus, 600 milioane pentru extinderea reţelelor de gaze care au fost deja respinşi. Acesta este rezultatul populismului specific campaniilor electorale ieftine. Trebuie să lăsăm populismul deoparte, iar ministerul Energiei să vină cu propuneri de proiecte care respectă cerinţele UE. Altfel e cooperativa muncii în zadar”, a scris Cristina Prună, vicepreşedintă a USR.
      Vicepreşedinta USR i-a criticat şi pe colegii din PNL, pentru faptul că l-ar fi criticat pe Ghinea. „Cât priveşte diverse comentarii care se aud venind dinspre partenerii de coaliţie, le reamintesc doar atât – din responsabilitate faţă de români, trebuie să spunem adevărul, iar atunci când un coleg greşeşte trebuie să îl sprijinim să se îndrepte. Intenţiile bune dar care nu au legătură cu realitatea sunt la fel de nocive ca şi incompetenţa. Trebuie ca împreună să ne asigurăm că viitoarea listă de proiecte energetice trimisă la Bruxelles nu va mai avea aceeaşi soartă ruşinoasă ca până acum”, a completat Prună.

      Demagogul Dan Barna ne abureste: „coalitia functioneaza perfect”!
      Rusine, mincinosilor!

    • @lili:
      Cine e Cristina Pruna asta, ca din CV-ul ei rezulta ca este NIMENI? Niste studii (oare pe ce bani o fi mers la Nantes?), cica ar fi lucrat in nu-stiu-cate tari, la nu-stiu-cate companii private si la nu-stiu-cate ONG-uri, dar nu s-a lipit nicaieri, nu a facut prea multi purici pe nicaieri si a venit sa suga la tzatza generoasa a contribuabilului Roman. Imaginea tipica a unei persoane care nu e buna de altceva decat de dat cu gura. Acum niste ani, astia se numeau „revolutionari de profesie”.

    • Vorbe goale.

      PNRR nu e respins, sunt trimise diverse observatii din partea UE, absolut normal in faza asta. Asa cum s-a intamplat in cazul a inca 14 tari din UE. Si sunt capitole intregi care par a fi deja acceptate de UE cam asa cum sunt: sanatate, educatie, digitizare sau politica de impaduriri.

      Negocierea e imposibil de evitat, pentru ca, la fel ca alte tari, am mers cu propuneri peste plafonul acceptat, am pus pe masa proiecte de 40 de miliarde de euro pentru un buget apropat de 29 de miliarde de euro. Tocmai pentru a avea marja de negociere. Daca mergeai fix pe 29 de miliarde si erau refuzate cateva proiecte, pierdeai din bani, ca era imposibil sa scoti proiecte din pix, in doua saptamani. In plus, am bagat fortat in PNNR chestii care nu respectau tematica planului. Ei cereau reforma aparatului de stat, digitizare si economie verde, noi am vrut sa bagam si alimentari cu gaze, autostrazi si irigatii. Cei din UE o sa cedeze destul de putin aici. Si nu suntem singurii, ca mai sunt doua tari care au primit un refuz clar in privinta unor proiecte cu irigatii.

      Eu zic sa ne calmam si sa asteptam depunerea finala a dosarului PNRR, care a fost anuntatat pentru 31 mai 2021, in acord cu cei din UE. Dupa aia o sa mai urmeze inca doua luni de analiza detaliata si de abia dupa asta o sa avem rezultatul final: ce proiecte au fost acceptate si in ce termeni. Dupa cum decurg negocierile si dupa capitolele deja acceptate (care acopera cam 70% din fonduri), nu cred sa avem probleme in a avea acces la toti banii, adica 29 de miliarde de euro.

  4. Ghinea e un biet fanfaron care nu stie nici macar pe ce lume traieste. Singura lui „calitate” e ca e prieten la catarama cu Barna. (mai degraba sluga decat prieten)
    E mai incompetent ca ministru chiar si decat V.Voiculescu!

    • Hop, au venit si postacii PNL/PSD sa dea in Ghinea, urmatoarea victima a mafiei lui Citu.

    • Ati trecut la tinta urmatoare de la USR, nu-i asa?

      Va vad cam necrutator in evaluarea unor ministri. De cei de la PNL ce ziceti? Bode de la interne cum performeaza? Turcan a terminat cu recalcularea pensiilor si cu legea salarizarii unitare? Cand a depus proiectele legilsative in parlament? UDMR-istul de la mediu e bine? Oare el nu stia ca are un secretar de stat liberal care curata cu forta prin amenintati mafiote sefii de la Romsilva? La finante e totul ok? Pe ce se baza secretarul de stat liberal de la mediu cand ameninta ca controale care sunt sub coordonarea miniserului finantelor? E o mafie acolo trans-minister? Nu mai trimite domnul Citu corpul de control? Campanie de vaccinare coordonate de ministerul apararii merge bine? Ca am vaccinat doar 30% dintre batranii din tara asta. In UK am vazut ca au trecut de 80% in categoria peste 70 de ani. Am vaccinat 18% din populatia adulta si deja centrele de vaccinare sunt goale, mai sunt liste de asteptare doar in cateva orase mari.

      Hai ca e destul de transparent ce face PNL-ul. Echipa lor guvernamentala e foarte subtire si activitatea acestor ministri e sub nivelul marii. Ca sa nu se vada asta, folosesc presa de partid (oho, si chiar au ceva presa cumparata) pentru campanii de presa impotriva unui ministru de la USRPlus, asupra caruia se pun toate tunurile. Acum a venit randul lui Ghinea. Drula se pregateste pentru etapa a 3-a. Sau poate o sa fie Nasui, cine stie. Dar eu pariez pe Drula.

  5. Lipsa de sprijin de care vorbește Ghinea se datorează lui Catulica, deși era informat. El trebuia sa intervină acolo unde unii miniștri (bineînțeles cei de la PNL) nu se implică suficient. Numai că Catulica nu are personalitate, mai ales în fața celor de la PNL, este un mic gargaragiu.

  6. Ati fluturat miliardele in fata noastră ca sa va voteze lumea si fac pariu ca nu o sa luați nici un ban. Daca era pe pariuri punem cel puțin 1000 lei ca nu veți lua absolut nimic. Ma făceam și eu cu ceva bani. Hai sa trăiți bine.

    • au termen 31 mai despre ce vorbesti ? o iei pe aratura .fara acesti bani ce faci ?

    • Pai pune si acum pariu. Cum de la UE nu o sa luam nimic, cumpara niste ruble rusesti. Maine o sa valoreze mai mult ca bitcoinu’

  7. @m ai primit ordine? Lasa nu te uita in curtea mea ce fac eu fara 1000 lei……uitate la tine în curte. Eu spun ca castigam 99%, dar din păcate nu pun astia la case de pariuri asa ceva. Iar statistic vorbind de când sunt fondurile europene am luat praful dupa toba…..mi se rupe de ce partide au fost la guvernare ca sa nu comentați aiurea în tranvai.

  8. Nota 4 cutu.

  9. Inca un exemplu de incompetenta crasa a tuturor partidelor. Dupa ce au propuse proiectele – care banuiesc ca in stil romanesc au fost facute pe genunchi – ne-am trezit ca nu sunt bune?
    Pai sunt cateva intrebari aici:
    – ni se tot flutura aceste 30 de miliarde de euro de peste un un. Surprinzator toata comunicarea PNL-ul si Presedinte a fost in jurul investitiilor, mai ales in infrastructura. S-a schimbat ceva intre timp?
    – daca s-a schimbat ceva, nu stiam ce tipuri de proiecte vor fi aprobate? Europarlamentarii nostrii pe viata – de ex. D-na Valean care este si comisar european – nu puteau sa ne sune si sa ne previna?
    – iar daca stiam ce tipuri de proiecte sunt aprobate suntem chiar atat de incompetenti sa cu proiecte care nu pot fi aprobate?
    – daca acest PNRR este atat de important si de vital, tu marele epidemiolog al tarii, expert in orice, si daca iti aduci aminte si in acelasi timp prim ministru al tarii nu l-ai verificat pe Ghinea si pe habarnistul BARNA sa vezi daca ce trimitem acolo este ceea ce trebuie si sa nu ne facem de ras?
    – sau a fost o alta miscare a PNL din campania de sabotare si denigrare a USRPlus?
    – iar tu USRPlus esti atat de naiv sa nu verifici cu Catu ce trimiteti, sau v-ati gandit ca daca iese bine sa avet ce scrie pe FB ce proiecte extraordinare ati propus si ca fara voi pica tara? Na, uite ca tot voi ati picat de incompetenti. Cati ani va mai trebuie sa invatati ceva politica?
    Si pentru intreaga coalitie: cand vreodata o sa ajungeti sa puneti interesul tarii inaintea interesului vostru?!

    • – PNRR e un program complementar fata de fondurile structurale, care merg mai departe, pe linia lor. Acolo avem un buget de cateva zeci de miliarde pentru perioada 2021-2028. Acolo capitolul de investitii in infrastructura e clar definit.

      – PNRR e gandit pentr trei teme mari: reforma statului, digitizare si economie verde.

      – Proiectele au fost propuse de fiecare minister si ministerul lui Ghinea nu a avut drept de veto. A trimis observatii catre ministere ca nu e ok si ca anumite proiecte au sanse mici sa treaca. Daca aia au vrut musai sa continue, au continuat (vezi Oros cu irigatiile – pe care aia nu le vor accepta in veci in PNRR, sistemul romanesc actual de irigatii e complet ne-ecologic, risipeste cantitati uriase de apa si, de fapt, creaza desertificare)

      – In conditiile astea, ministerul lui Ghinea a stiut din start ca anumite proiecte nu vor trece, dar nu a putut face el ajustarea, ca era belit la nivel politic („usr-istul asta refuza proiectele liberale”). Asa ca a plusat cu proiecte suplimentare de inca 10 miliarde in plan. Ca sa aiba totusi proiecte acceptate de 29 de miliarde de euro in final.

      – Final: nu mai luati de buna tot ce zice presa, ca deja mare parte e cumparata la kilogram. S-a dus naibii orice echidistanta. Deja nu mai vorbim de informare corecta, ci doar de propaganda de cea mai joasa speta. Anumite caderi sunt absolut grotesti (digi24, neewsweek, etc). Incercati sa cautati cat mai multe surse de informare.

      – Final 2: Ghinea e ok pe acest minister. A inteles constrangerile celor din UE si o sa ajusteze planul in asa fel incat sa fie acceptat pe 31 mai. A mers asa pentru ca era calea mai sigura politic: aia din UE au facut ce nu putea el sa faca, adica au dat cu barda in proiectele nepotrivite cu cerintele initiale PNRR. Bine, chiar si dupa baletul asta tot el e atacat furibund. Ca de ce nu a sustinul mai hotarat proiectul aberant (in raport cu cerintele PNRR, repet, nu la modul absolut) al liberalului de la Agricultura.

  10. Câteva observații :
    Acest plan de redresare este singular, atât în privința obiectivului ( redresarea economică a țării din crizele diverse cauzate de Covid ), cât și ca valoare. Deci, constituie o ocazie unică de mare valoare, nerambursabilă !
    Beneficiarul este țara, ca atare repsonsabilul pentru conformarea proiectului cu criteriile uniunii este guvernul, recte primul ministru. Criteriile și limitele au fost aduse la cunoștința țărilor membre de mult. Premierul poate să delege sarcina unui minister pentru coordonarea editării, a și făcut-o, dar răspunderea pentru proiect o poartă integral.
    Unele dintre ministere, care au contribuit ”cu propuneri” la elaborarea planului nu au respectat limitările uniunii, fapt reieșit și din exemplul cu ”rețelele de gaz”. ( Poți să convingi uniunea, că lipsa extinderii unor rețele de gaz se datorează pandemiei ? Good luck. Dar proprietarii rețelelor de gaz care fac miliarde din transportul gazului la consumatori, ce au făcut ? A, că prețul gazului este atât de scump, încât în unele zone cu păduri, gospodăriile aleg mai degrabă lemnele, care – după cum știm – sunt muult mai ușor de obținut ?! Toate aceste cauze și efecte durează de decenii la noi, noi știm asta, și alții o știu ! )

    Cred că ideea călăuzitoare care a stat la înaintarea ”propunerilor” din partea ministerelor a fost ocazia unică de a ”pune mâna” pe niște fonduri nerambursabile, fără să țină cont de ” problemele specifice apărute în țară din cauza pandemiei” ( am folosit ghilimele pentru sublinierea importanței singurului criteriu de care ministerele de resort trebuiau să țină cont și n-au făcut-o ).
    În ce privește observația lui Ghinea, că ”de acum înainte” va fixa termene, mă mir sincer că nu a făcut-o de la început ( împreună cu premierul ). Mă miră și faptul că la examinarea finală de către guvernul în plen a proiecului – care sper că s-a făcut – nu au reieșit aceste neajunsuri. Practica ne omoară, iarăși, a câta oară !

    • Ma mir ca nu ati inteles: unii Ministri(de la PNL se pare, e vorba de Virgil Popescu, minsitrul Energiei!) nici nu l-au bagat in seama!
      Au spus-o:
      1). Ghinea: ”Să spunem că au fost unii foarte viteji în a propune chestiuni şi când a fost vorba de partea tehnică de scrie efectiv, au dispărut din peisaj”, a precizat el.
      2) Cristina Ppruna USR PLUS: „Trebuie să lăsăm populismul deoparte, iar ministerul Energiei să vină cu propuneri de proiecte care respectă cerinţele UE. Altfel e cooperativa muncii în zadar”, a scris Cristina Prună, vicepreşedintă a USR.
      In plus, la Brussels l-au trimis singur pe Ghinea, nici Florin Citu, nici Dan Barna NU au mers la negocierile lu’ peste prajit!
      Conteaza mult, cat timp o componenta a Deciziei celor de la Brussels e politica, cum spune Ghinea!

  11. Halucinant!!!
    Uite DOVADA ca ministrii PNL nu l-au bagat in seama pe Ghinea:
    AGERPRES: „Virgil Popescu: „Putem primi 600 de milioane de euro prin PNRR pentru a extinde reţelele de gaze”.
    România poate produce suficient hidrogen, astfel încât să primească finanţare europeană de 600 de milioane de euro prin PNRR pentru a dezvolta reţelele de gaze, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.
    El a arătat că oficialii europeni au cerut explicaţii părţii române de ce doreşte extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi urmează ca EXPERTII din Ministerul Energiei să meargă la Bruxelles pentru a arăta că vom folosi gaze mixte, inclusiv hidrogen verde şi alte gaze neconvenţionale, prin aceste conducte, potrivit agerpres.ro.
    „Anul trecut am început un program de investiţii şi am reuşit să convingem Comisia Europeană şi-mi aduc aminte cât am discutat cu ministrul Fondurilor Europene de anul trecut, cu domnul Marcel Boloş, cum să facem să-i convingem pentru că efectiv nu voiau să ne aprobe să folosim banii din POIM pentru reţelele de gaze. Am reuşit să-i convingem să înţeleagă că România are nevoie de distribuţia de gaze şi reţelele care se vor construi din acele 250 milioane de euro pentru care am primit aprobare anul trecut vor fi reţele de gaze inteligente, contorizarea va fi inteligentă, va fi altceva decât reţelele de gaze pe care le aveau deja distribuitorii în gestiune sau le folosesc românii în acest moment. Deci am reuşit pe un concept nou. Ne dorim ca şi în continuare, prin PNRR, să avansăm de la acest concept de reţele inteligente la cele care folosesc un mix de gaz natural şi gaze verzi, hidrogen sau alt tip de gaz verde, pentru că acesta este viitorul: hidrogen în amestec cu gazul natural. Este nepoluant şi are capacitate calorică mult mai mare şi poate scădea inclusiv consumul”, a explicat Popescu.
    El a arătat că primul proiect pentru producţia hidrogenului va fi centrala de la Halânga, pe care o construieşte Romgaz în parteneriat cu GSP Power, care ar urma să fie gata în anul 2023.
    „Este un concept unitar cu emisii mai mici. Spre asta tinde şi Comisia Europeană. Îmi doresc ca acest proiect să poată fi replicat şi în alte noi centrale, pentru că este un proiect de succes”, a continuat ministrul.
    „Îmi doresc să facem aceste reţele de gaze cu bani din PNRR. Înţeleg că au existat nişte discuţii ale colegului meu, domnul Ghinea (Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene – n.r.), s-au pus întrebări TEHNICE şi o să explicăm celor de la Comisia Europeană cum România, în anul 2026, o să facă aceste reţele şi să le arătăm că avem inclusiv capacitatea de a produce hidrogen şi a injecta în amestec acel hidrogen după staţia de măsură şi reglaj a Transgazului”, a susţinut oficialul de la Energie.”

    Johannis, Vasilca Zombie, Barna, Ghinea sunteti vai de mama voastra, rusine!!
    Avea dreptate Cristina Pruna de la UDR PLUS care aseara l-a acuzat pe Ministrul Energiei Virgil Popescu ca NU merge la Brussels sa negocieze proiecte pe Energie!
    Rusine, habarnistilor, sunteti varza, „merge bine coalitia”, Dane???!!!
    Jalnic, jalnic!!!!!!!!!!