G4Media.ro

Cîţu: România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene…

Sursa foto: Guvernul României/ gov.ro

Cîţu: România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice. România rămâne ferm angajată în nerecunoașterea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia

Premierul Florin Cîţu a declarat luni, în intervenţia sa la Summitul Platformei Internaţionale Crimeea, că România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice, potrivit News.ro.

Prim-ministrul a adăugat România „rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă”.

„Este o plăcere să mă aflu astăzi în Kiev şi să particip la acest eveniment important atât pentru Ucraina, cât şi pentru comunitatea internaţională. Profit de această ocazie pentru a anunţa că, astăzi, România aderă la Platforma Internaţională Crimeea. După cum ştiţi, România a fost şi va continua să fie un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. În acelaşi timp, România rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă. România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice. România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE şi Ucraina.

De asemenea, Summitul NATO de la Bucureşti a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianţei, atunci când vor fi îndeplinite condiţiile. Ştim din propria noastră experienţă că realizarea acestor obiective necesită viziune, sprijin public solid şi voinţă politică. Ca ţară vecină şi partener al Ucrainei, încurajez ferm conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice şi sociale necesare, pentru a realiza transformarea democratică a societăţii şi prosperitatea ei pe termen lung. Beneficiile vor fi împărţite întregii societăţi ucrainene, inclusiv de către minoritatea română care locuieşte în Ucraina, şi vor contribui la încurajarea armoniei sociale, a stabilităţii şi a prosperităţii”, a afirmat Florin Cîțu.

Şeful Guvernului a mai spus că Summitul Platformei Internaţionale Crimeea arată că există provocări şi ameninţări la adresa valorilor democratice şi a stabilităţii şi securităţii din regiunea Mării Negre.

„Suntem extrem de conştienţi de provocările şi ameninţările actuale la adresa valorilor noastre şi a stabilităţii şi securităţii regionale din regiunea Mării Negre: Summitul de astăzi este o dovadă clară. Aceste provocări pot fi depăşite doar prin acţiuni ferme şi consecvente, prin consolidarea rezistenţei noastre şi întărirea cooperării.

Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este prin întărirea democraţiilor noastre, prin susţinerea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui cetăţean, prin asigurarea funcţionării corespunzătoare a instituţiilor publice şi a statului de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate şi să încurajăm dialogul şi cooperarea. România a depus eforturi consistente pentru a dezvolta o agendă bilaterală pozitivă şi reciproc avantajoasă cu Ucraina.

Sunt încrezător că diferenţele pot fi rezolvate dacă le abordăm în mod constructiv, cu deschidere, având mereu în minte că împărtăşim aspiraţii, interese strategice şi valori comune. Am încredere că acest spirit ne va ghida şi pe viitor cooperarea. Doresc mult succes Ucrainei în coordonarea activităţilor Platformei Internaţionale Crimeea şi vă mulţumesc pentru atenţie!”, a mai spus Cîțu.

Sursa foto: Guvernul României/ gov.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Dar despre faptul ca Ucraina interzice invatamantul in limba romana si folosirea limbii romane (iar populatia de origine romana este persecutata) a chitait tovarasu’ Citu ceva sau i-a mancat pisica limba? 😛

    • lucrurile sunt amestecate acolo. Matei Visniec de la RFI si Valeria Vitu tot de la RFI nu sustin INTEGRAL comentariul Dvs.

    • ABC iar inghiti hapuri din presa fara sa ai habar ?

    • @ABC, iar vorbesti prostii :)))
      Am familia la Cernauti. Problemele romanilor de acolo apar din cauza incompetentei lor, din cauza vesnicilor lor lideri de asociatii, care *lupta* pentru ei doar pe hartie. In realitate, acesti lideri fac bani greu pe spatele lor, fie din fonduri venite din RO, fie din alte surse. Daca un grup de parinti se opuna cresterii numarului de ore in ucraineana, de exemplu, solicitarea , legal, le e admisa. Dar parintii sunt cum sunt, iar Kievul evident ca nu va veni niciodata sa le propuna politici de mentinere a identitatii, exact cum nu se intampla nici in Romania, unde Bucurestiului ii convine ca o minoritate sa nu deschida gura, decat la alegeri.

  2. De desfiintarea invatamantului pentru romanii din Ucraina, adica disparitia lor in maxim doua generatii, din Maramures pana la Chilia, a auzit oare acest contabil semidoct?

    • ti s-a desfiintat ceva ? poate chioscul din colt.

  3. Felicitări, dl Cîțu! Se pot rezolva, pe rând, problemele românilor din Ucraina,

  4. esti un bufon caraghios

    • Sustin!!!!
      E greu sa nu te pufneasca rasul cand il vezi si auzi pe acest bufon, discutand, auzi ce: „politica internationala”!
      INTREBARE: „a declarat” sau a CITIT ce i-au scris Consilierii pe hartie?!
      Ca Vioricai Dancila i se potriveste!
      He, he, he!!!

    • hu hu hu si he he he mai stii si altceva ?

  5. Care credeti ca este cea mai buna solutie, fiind noi semnatari ai Tratatului cu Ucraina din 1997?
    Ne aliem cu rusii, facem ca ungurii si amenintam intr-una ?
    Cum se imbunatateste situatia vorbitorilor de romana/ moldoveneasca din Ucraina sau credeti ca au devenit altii?

    • ce moldoveneasca visezi bai ….zavza

    • s
      Nu fii agitat, asa s-a declarat cu vreo luna in urma de un inalt oficial ucrainian, ca nu se poate vorbi doar de lb. romana in Ucraina, cata vreme sunt cetateni care declara ca lb. lor materna este lb. moldoveneasca.
      Vrei tu sa modifici declaratiile cetetenior respectivi sau esti doar lipsit de simtul realitatii in public, o creatura prost crescuta in plus

  6. Aoleu, Zombilica discutand politica internationala!
    Ce caraghios sa-l auzi pe acest pispirica discurtand probleme de Politica internationala, uitati-va la el ce caraghios e, ca analfabetei Dancila i se potriveste!!
    Zombilica, tepar penal si falsificator de CVuri, lasa-ne, tu esti cu „investitiile”!!!!!!

  7. E deja Lider Regional, ca Emil…🥳

    • Hai sa-ti raspund eu, mai ,,s,,.
      Ca oricum nu te baga nimeni in seamă:
      Trage ,,pittzz-ul,, adânc in piept, sa te protejezi de carcalac. Si savurează apoi, pe pâine, ce e sub ,,motz,,.

  8. blimba bai ursul cu interzicerile tale . daca nu stii ce mai gavaresti

  9. Da, da, toți sclaveții ăștia o ard pe prietenia româno ukraineană
    Cam același diskurs il avea și agentul Iliesku
    De-aia suntem unde suntem

  10. Au probleme cu rusii nu cu romanii. Legile privind limba minoritatilor vin ca sa raspunda problemelor pe care le au cu separatistii rusi. Romanii, la fel ca ungurii sunt victime colaterale in acest razboi hibrid in care sunt prinsi ucrainienii.

  11. Cat a rămas procentul din contrabandă? Voiau ucrainenii sa vă fenteze?

  12. Intrebam in comentariul de mai sus cine-l baga in seama pe pispirica Zombilica??!
    Uite:
    „România, SFIDATA de față cu Florin Cîțu: Președintele Ungariei a comparat pierderea Transilvaniei cu ocuparea Crimeii de către ruși.
    23/08/2021.
    Cetăţenii ungari păstrează memoria agresiunii puterilor ocupante, precum şi trauma provocată de Trianon şi înţeleg de ce anexarea Crimeei a rămas o ”rană deschisă” pentru poporul ucrainean, a declarat luni preşedintele ungar Janos Ader la summitul Platformei Internaţionale Crimeea, care se desfăşoară la Kiev, summit la care a participat și premierul român Florin Cîțu, relatează agenţia MTI. Prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, a fost recunoscută apartenența Transilvaniei la România.
    Ungaria susţine suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, a menţionat şeful statului ungar.”

    Zombilica a tacut, evident, i-o fi spus Kelemn Hunor sa spuna linistit, ca Zombilica e oricum paralel cu Romania!!!