G4Media.ro

Cîţu: Victorie! Fitch a menţinut rating-ul de ţară al României. Agenţia spune…

FOTO: gov.ro

Cîţu: Victorie! Fitch a menţinut rating-ul de ţară al României. Agenţia spune foarte clar că PNL nu creşte taxe în 2021

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, vineri seară, că agenţia de rating Fitch a menţinut ratingul de ţară al României. ”În plus, agenţia de rating spune foarte clar că PNL nu creşte taxe în 2021”, anunţă ministrul de Finanţe.

”Victorie! Fitch a menţinut rating-ul de ţară al României”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Florin Cîţu, relatează News.ro.

Acesta arată creprezentanţii agenţiei de rating au apreciat soluţiile pentru reducera deficitului, care nu includ creşteri de taxe.

”În plus, agenţia de rating spune foarte clar că PNL nu creşte taxe în 2021 :«The ruling centre-right PNL administration has pledged to focus on efficiency and targeted measures rather than tax increases to reduce the deficit (Guvernul PNL s-a angajat să se concentreze mai degrabă pe eficienţă şi pe măsuri specifice decât pe creşteri de impozite pentru a reduce deficitul – n.r)»”, a mai scris Cîţu.

Acesta a anunţat că va oferi în curând mai multe detalii.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade”, recomandat pentru investiţii, a anunţat Fitch într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres.

Potrivit agenţiei de evaluare, ratingul României este susţinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, precum şi de un PIB per capita şi indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor ţări care beneficiază de un rating din categoria „BBB”. Însă acestea puncte tari sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mari comparativ cu ale altor ţări.

„Perspectiva negativă reflectă deteriorarea finanţelor publice din cauza unor politici pro-ciclice din ultimii ani, precum şi impactul pandemiei de coronavirus asupra performanţelor economice şi fiscale. Deşi Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină începând din 2021, incertitudinea cu privire la evoluţiile politice, combinată cu o nouă explozie a numărului de cazuri de infecţie, atât pe plan intern cât şi la nivel global, continuă să afecteze perspectiva economică şi fiscală. Istoricul slab în ceea ce priveşte consolidarea fiscală în pofida creşterii economice mari din ultimii ani, precum şi nivelul ridicat al rigidităţilor bugetare vor continua să reprezinte o provocare semnificativă la adresa finanţelor publice pe termen mediu” susţine Fitch Ratings.

Analiştii Fitch se aşteaptă ca deficitul guvernamental al României să atingă un maxim istoric de 9,5% din PIB la finele acestui an, pe fondul creşterii rapide a cheltuielilor din cauza pandemiei, al majorării pensiilor din septembrie, al accelerării cheltuielilor de capital şi diminuării veniturilor. Fitch se aşteaptă ca deficitul guvernamental să se reducă la 6,8% în 2021 şi 4,5% în 2022, ca urmare a revenirii veniturilor şi eliminării măsurilor de susţinere.

„Scenariul de bază al Fitch este că actualul Parlament, care este controlat de opoziţie, nu va reuşi să reintroducă majorarea iniţială cu 40% a pensiilor, deoarece este foarte probabil ca preşedintele şi Guvernul să amâne această mişcare până după următoarele alegeri parlamentare”, precizează Fitch.

Agenţia de evaluare prognozează că economia României se va contracta cu 5% în 2020, o performanţă mai bună faţă de o contracţie medie de 6,7% pentru celelalte ţări din categoria „BBB”, graţie unor investiţii mai puternice. Fitch este de părere că măsurile de sprijin adoptate ca răspuns la pandemie (care ar putea să se ridice la 7% din PIB în 2020) au fost eficiente în limitarea impactului negativ asupra micilor companii şi a gradului de ocupare, dar presiunile în jos vor persista având în vedere reapariţia coronavirusului. Rata şomajului ar urma să atingă un vârf de 7,3% în 2021, după care va scădea uşor în 2022.

„Conform scenariului nostru de bază, economia va înregistra, în medie, un avans de 4% în 2021-2022, susţinută de revenirea cererii interne şi externe. Presupunem că unele dintre măsurile de sprijin vor fi prelungite în 2021, în special cele concentrate pe menţinerea locurilor de muncă, însă acestea ar putea să fie insuficiente pentru a preveni o nouă contracţie a economiei dacă măsuri de carantină similare cu cele din trimestrul al doilea vor fi introduse din nou. Există unele incertitudini cu privire la impactul pe termen mediu al pandemiei asupra României, deoarece unele sectoare din servicii precum tehnologia informaţiei şi comunicaţiile ar putea beneficia, în timp ce micile firme din sectorul manufacturier ar putea suferi pierderi permanente”, apreciază Fitch.

Agenţia de evaluare subliniază că principalii factori care, individual sau împreună, ar putea conduce la o retrogradare a ratingului suveran sunt: o deteriorare bruscă a sustenabilităţii datoriei pe termen mediu, de exemplu ca urmare a unui eşec în a compensa sau amâna majorarea cheltuielilor şi/sau a implementa o strategie credibilă de consolidare pe termen mediu după şocul provocat de pandemie, precum şi perspective mai slabe de creştere pe termen mediu, de exemplu ca urmare a unei perioade mai lungi de contracţie economică.

În sens invers, principalii factori care ar putea conduce la o îmbunătăţire a ratingului sunt încrederea că raportul datorie/PIB se va stabiliza pe termen mediu, de exemplu ca urmare a unei consolidări fiscale după pandemie, precum şi o reducere a vulnerabilităţilor externe, via o îmbunătăţire susţinută a indicatorilor privind datoria externă.

Foto: gov.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Da de salariile imense ale bugetarilor nu zici nimic! De faptul ca avem 1.5 mil.de bugetari, la fel!
    De cei 500.000 de pensionari speciali militari, la fel!

    Catu, omul sistemului, cu.miaiunea de a nu deranja pe nimeni din cei 2 mil.de mai sus! Un specia gradatl intre speciali gradati!

  2. S-o detonat talibanul cocartzu…

    • Victorie pe banii tinerei generatii, i-ai vandut catule, i-ai vandut pt bugetari si speciali! I-ai sacrificat cu cruzime!
      E o crima sa te nasti in romania , sub dictatura speciala, bugetara si a serviciilor tradatoare!

  3. Catule, dar nu v-a cerut FITCH sa REDUCETI Cheltuielile URIASE ale Statului roman cu Salariile bugetarilor-taietori de frunze la caini, cu Pensiile speciale, cu Compensarile la Pierderile uriase ale Companiilor de stat, cu Numarul NESTIUT de voi al Institutiilor publice si al Agentiilor de stat si implicit al celor PLATITI din BANI PUBLICI?!
    Cum naiba FITCH asta e preocupat doare de cresterea punctului de pensiie cu 40%, dar NU zice nimicdepsre Cheltuielile uriase cu aparatul bugetar tinut de voi in puf!?
    Catule, l-ai auzit pe Bolojan cum descrie Institutiile publice pline cu clientela politica, bine platita si rasplatita, dar taietoare de frunze la caini, adica mare CONSUMATOARE de BANI publici degeaba?!
    Cand o sa vorbesti despre ACESTE Cheltuieli cu FITCH si cu celelalte Agentii de rating, ATUNCI sa iesi si sa te imbatosezi in fata romanilor!
    Azi, te imbatosezi ca nu crestti punctul de pensie cu 40%!
    Maaaaaaare realizare” PNLista, asa-i Catule?!
    Catule, mare realizare era DACA ai fi CRESCUT pensiile amaratilor si ai fi SCAZUT Cheltuielile si RISIPA Banilor publici, habar nu aveti pe unde vi se scurg BANII PUBLICI, acum vreo 3 Luni dna Violeta Alexandru Minsitresa Muncii declara senina nevoie mare ca „Statul roman NU STIE CATI angajati PLATESTE din BANI PUBLICI”!
    Rusine, jigodiilor!!!
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/violeta-alexandru-nu-am-stiut-niciodata-cati-angajati-sunt-in-sectorul-public-cati-sunt-in-primarii-in-toate-structurile-statului-1290501

    • Asa e, nu exista in mod explicit, dar probabil Fl Catu se refera la urmatorul paragraf continut in Evaluarea FITCH, aliniatul 5 din „KEY RATING DRIVERS”:
      „The ruling centre-right PNL administration has PLEDGED to focus on efficiency and targeted measures RATHER than tax INCREASES to reduce the deficit, but this could prove challenging, in particular if growth is weaker than expected. Risks to fiscal consolidation stem from Romania’s weak track record in meeting fiscal targets under different administrations.”

      Deci: FITCH spune ca pentru 2021 Guvernul PNL s-a ANAGAJAT sa se concentreze pe masuri de eficientizare decat sa CREASCA Taxele pentru a Reduce Deficitul, dar asta ar putea pune probleme in mod deosebit in cazul in care Cresterea economica ar fi mai slaba decat se asteapta”.

    • …la interpretarea lui ma refeream ca nu o vad in engleza. rămâne de văzut cat de mult colectează (fara alte creșteri)& mai ales investiții de facut

  4. ……si mai zice Fitch ca sa nu cretsi impozitele ar putea fi riscant, mai ales ca nu s-a inventat inca guvernul romanesc care sa isi tina promisiunile:

    The ruling centre-right PNL administration has pledged to focus on efficiency and targeted measures rather than tax increases to reduce the deficit, but this could prove challenging, in particular if growth is weaker than expected. Risks to fiscal consolidation stem from Romania’s weak track record in meeting fiscal targets under different administrations.

  5. Am inteles, singura problema e ca 1/3 din Buget e pe datorie, si cineva la un moment dat va trebui sa plateasca banii sparti de guvern si nomenclatura. Singurul risc real pentru rating este sa avam in continuare deficite mari consecutive in 2021-22. Pe curs va fi minim o depreciere de 1,5%, probabil chiar mai mult dar nimic dezastruos cum anticipam.
    E ca in reclama aia la gaze cu instalatiile artizanale. Suntem OK dar ceasul datoriilor ticaie.

  6. Brava mah, i-ai păcalit și de data asta!
    Asta e planul vostru, sa mergeți din păcăleala în păcăleala, ca la alegeri?
    Da reforma când faceți, USL?

  7. „Istoricul slab în ceea ce priveşte consolidarea fiscală în pofida creşterii economice mari din ultimii ani, precum şi nivelul ridicat al rigidităţilor bugetare” nu-l preocupa pe Cîțu! Cu alte cuvinte, dă-le dracu de 10 mld Euro pe an pe care nu le colectează statul la buget și dă-le dracu de alte miliarde pentru plata salariilor duble la bugetarii care sunt în număr dublu față de necesar!
    Si hai să ne prefacem în continuare că vrem să eliminăm sau să supraimpozitam pensiile speciale prin lege, că printr-o impozitare progresivă rațională prin OUG, care intra în vigoare imediat, ne-a fost frica!
    Asta nu e „Victorie” să te căci pe tine cu 14% pentru o pensie medie de 1300 lei!!!

  8. (In caz ca nu se va posta comentariul precedent) : Problema e ca PNL nu colecteaza taxe !

  9. „Victoriile” care denotă menținerea unei performanțe medicore se numesc altfel.

  10. Miroase a kakonomics.

  11. VICTORIE! Palatul Victoriei a crescut salariile METROREX cu până la 1500 și ceva de lei pe lună!
    Victorie!
    La îmbuibați se poate, sunt bani!
    Victorie Cîțule!

  12. avem un grad de îndatorare mare cu un viitor speculativ in investiții etc..da, o victorie amara!

    https://datosmacro.expansion.com/ratings/fitch

  13. Florin Pârțu sau Vasilică Câțu?