G4Media.ro

Ciucă, de Ziua Culturii Naţionale: „Geniul artistic popular, cel spre care se…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ciucă, de Ziua Culturii Naţionale: „Geniul artistic popular, cel spre care se îndreaptă gândurile mele, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate şi în toate nuanţele individualităţii sale”

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, că geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile sale în această zi, înainte de toate, ”pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate şi în toate nuanţele individualităţii sale”, transmite News.ro. Şeful Executivului încurajează tinerii care simt că au ceva de spus în artă să aibă speranţă şi să lupte pentru drumul lor, pentru că astăzi succesul nu mai ţine doar de întâmplare. ”Oportunităţile oferite de statul român, Uniunea Europeană, fundaţii şi organizaţii neguvernamentale locale sau străine, persoane private arată că împreună ne bucurăm de cultură, o apreciem, investim în ea”, argumentează Ciucă.

Mesajul integral transmis de prim-ministrului Nicolae Ciucă de Ziua Culturii Naţionale:

„În semn de omagiu adus marelui nostru poet Mihai Eminescu, cel care a dat anvergură creaţiei literare româneşti în făgaşul unui mare curent artistic şi de gândire european, romantismul, revoluţionând totodată limba română, România a dedicat ziua de naştere a acestuia, 15 ianuarie, sărbătoririi culturii naţionale.

Geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile mele astăzi, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate şi în toate nuanţele individualităţii sale, de-a lungul tuturor secolelor care au precedat modernitatea.

Creaţia populară este cea care a definit fiinţa românească în istorie, noi avem nu atât datoria, cât privilegiul să-i perpetuăm memoria, să o evidenţiem în ţară şi în lume, să ne reîmprospătăm spiritul la izvoarele ei.

Toate gândurile noastre de apreciere şi le atrag de asemenea, cu prisosinţă, cei care au contribuit la naşterea creaţiei româneşti culte, de la istoriografi, cronicari şi traducători în română ai cărţilor bisericeşti, până la personalităţi universaliste ale iluminismului, cu veche reputaţie pe alte meleaguri, sau până la romanticii avântaţi ai paşoptismului.

Şi cred că mă exprim în numele foarte multora, când spun că ne mândrim cu cei care au dat răsunet culturii româneşti în lume prin literatură, muzică, sculptură, creatori care se bucură de apreciere colectivă în România şi de largă notorietate pretutindeni. Suntem, împreună, în marea familie europeană, un spaţiu al diversităţii, al valorificării frumuseţii culturilor noastre.

Mă bucur foarte mult că, în prezent, artişti români din toate generaţiile şi din mai multe sfere ale creaţiei s-au remarcat pe plan internaţional, se bucură de succes, au simpatizanţi şi proiecte, atrag tineri în zona culturală. Vreau să cred că acest lucru s-a datorat, într-o măsură, şi apartenenţei ţării noastre la puternice organizaţii internaţionale, care a deschis graniţele, atrăgând atenţia asupra valorilor naţionale şi generând şanse de finanţare pentru proiecte culturale.

Încurajez tinerii care simt că au ceva de spus în artă să aibă speranţă şi să lupte pentru drumul lor, pentru că astăzi succesul nu mai ţine doar de întâmplare. Oportunităţile oferite de statul român, Uniunea Europeană, fundaţii şi organizaţii neguvernamentale locale sau străine, persoane private arată că împreună ne bucurăm de cultură, o apreciem, investim în ea.

Nu în ultimul rând, mă bucur că, deşi explozia comunicării pe internet a afectat timpul pe care îl putem dedica unui răgaz spiritual, iubitorii de cultură în România continuă să fie numeroşi.

Omagiez memoria tuturor creatorilor români din toate timpurile, îi felicit pe artiştii noştri din prezent, urez succes tinerelor talente şi mă bucur că putem să ne considerăm, în continuare, un popor cultural.

Cum 15 ianuarie este o zi de sărbătoare nu doar pentru cei care trăiesc în România, indiferent de naţionalitate sau origine, ci şi pentru cetăţenii lumii care iubesc cultura română, calde salutări tuturor, dragi prieteni!”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Doamne, dar cine a scris textul ‘șela pentru prostălăul nostru? E Ciucă’al nostru!!!

    • NU!! este liber-graitorul Ciuca, patruns de patosul eminescian! Ramane de vazut in care din cele doua taberi se clasifica, citez: „….. sa-i imparti in dua taberi: de smintiti si de misei /si in doua temniti large, cu de-a sila sa-i aduni / sa dai foc la puscarie si la scoala de nebuni!” Dificil de clasificat aceasta Maciuca , fiindca pe vremea aniversatului, „Timpul”, la care scria, combatea bine si cu oarece efect pentru un inspectoras/ invatacel! Astazi nici doctoratul nu le mai ajunge miseilor.

  2. Am dori sa vedem inregistrarea video cu domnul premier. Sunt convins ca a muncit mult sa-si scrie discursul si ar fi pacat sa nu vada copiii nostri maiestria oratoriei emotionante a dumnealui. Avem mereu de invatat de la acest premier minunat si curajos pe campul de lupta!

  3. De unde a plagiat bucata asta de comentariu? Tocmai a trecut clasa a 9-a 😁

  4. Este un mesaj plagiat !!!!

  5. Cei care il acuza de plagiat pentru acest discurs sa dea si sursa, pentru credibilitate, altfel ne-am invatat de la useristi sa ne umplem timpul cu fleacuri pe banii oamenilor si ne-am invatat sa mintim gratuit.

  6. În Rrumânistan sunt aproximativ 9000 de biblioteci şi 80.000 de săli de păcănele. 👍

    • Pai si mergi tu la biblioteca? Se inghesuie lumea si nu stiu eu? Pentru ce vrei mai multe?

    • :)) gargară

    • 🤔 vorba șefului tau…ori ești prost ori te prefaci

    • Toata informatia este la un click distanta, bibliotecile sunt „obsolete” si „deprecated”…
      Oricum bibliotecara ne-a bagat in faliment deci nu sunt bune decat sa stea pe sub birouri si atat.
      Daca le desfiintam nu plange nimeni nici dupa bibilioteci si nici dupa bibliotecare.

    • @ doi boi

      Dacă vi se pare că v-a băgat cineva în seamă, vi se pare.

    • @Mariana 🤡
      Uite si dovada ca nu treci pe la nicio biblioteca, plangi dupa ele sa te dai destept.
      Cumpara si tu „Ghidul Nesimtitului” de Radu Paraschivescu sa nu mai plangi dupa biblioteci, citesti acasa.

  7. Nu e plagiat. Cred că, cel care a scris textul, nu l-a publicat anterior.

  8. In loc sa incurajam, sa mai si iertam oamenii, dam in ei… si dupaia va mirati ca nu se intampla nimic, nu se schimba nimic.

    Iohannis, Citu, Ciolacu, Ciuca… astia sunt vinovati ca voi nu sunteti fericiti, nu aveti bani sau ce dracu’ va mai doriti.

    Va credeti mai morali, mai curati, mai buni decat altii.

  9. DA… se stie…cand era ajutor de soldat nu avea preocuparea sa umple matzu”….era cultura, poezia, taierea porcului…

  10. Vă imaginați ce a fost în sufl.etele acelor sol.dați im.bărbătați cu cuvinte la fel de minunate la Nas.sirya pe Eu.frat ? Ce mai contează că discursul o fi fost opera vreunui cap.oral pasionat de cuvinte-incrucișate sau a vreunui pl.utonier-maj.or cu „Filologia” terminată la seral, rezultatul e important, n’așa !?

  11. s-o fi bîlbîit sau nu s-o fi bîlbîit?, că de plagiat se știeee!

  12. Ce „sofisticat” a devenit analfabetul functional Ciuca, cel care abia citeste dupa foi scrierile consilierilor!!!
    Lasa-ne!!!
    S-ar zvarcoli in mormant Mihai Eminescu sa citeasca „aprecierile” la dresa culturii ale acestui impostor plagiator!!

  13. Să susțină și Doftoru’ Bode, un discurs ! Așa s-ar cade.

  14. Ăştia chiar deloc nu mai au ruşine

  15. Caltaboșul ăsta cu epoleți tânjește după „Cântarea României”. La el cultura se rezumă la secrețiile cu pretenții de artă ale bizonului mioritic

  16. Ce talent literar zace in Moș Teaca!

  17. 15 Ianuarie e aproape tot atât de important precât 1 Decembrie și guvernul ar trebui să se preocupe de un fel de danie. Principala cauză a plagiatelor din RO este sărăcia bibliotecilor, deoarece nu poate fi piratat orice de către student. Normal ar fi ca bibliotecile din centrele universitare să primească în comun cel puțin 250 milioane euro anual, pentru import de carte academică recentă. Să fim în pas cu lumea bună chiar fără Schengenul austriac.

  18. Mă doare-n ciucă!

  19. „hai cu comentariile la subiect ca va sterge tot g4. cica 9 comentarii la articol dar sunt doar 5 vizibile.”
    Cu deosebita neplacere ma vad nevoit sa confirm cele scrise de Cloudfare.
    Nu ma supara ca nu apar în toata splendoarea mea dara, cum spunea tatal nostru al tutulora, : „de ce nene Anghelache ?” (asa de-un pamplezir), adeca sa stiu în ce tipar trei’ sa ma încadrez, caci, hélas, cetind comentariile, nu pot „decela” criteriile de acceptare, dara, bineînteles, problema este a mea (atâta ma duce mintea, nu?).