Ciucă: Deciziile CCR se vor executa. Fac apel la populație să ne protejăm de pericolul infectării / Rafila: Utilizarea măștii de protecție nu este o restricție în sine, ci o măsură care previne transmiterea virusului în comunitate
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că „deciziile CCR se vor executa”, însă Executivul așteaptă publicarea deciziei privind neconstituționalitatea ordonanței de urgență care a introdus obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Premierul a făcut un apel la populație să se protejezeze de pericolul infectării, care este foarte ridicat.
„Deciziile CCR se vor executa. Avem în acest moment comunicatul și trebuie să așteptăm motivarea și publicarea deciziei, motiv pentru care formal prevederile legale sunt în vigoare. Am discutat cu domnul ministru Rafila și ținând cont de condițiile în care rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a ne proteja în continuare de tot ceea ce înseamnă pericolul acesta al infectării. Se găsește în continuare la un nivel de risc ridicat”, a afirmat premierul Ciucă.
La rândul său, ministru Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că Legea 55 prevede foarte clar utilizarea măștii în toate spațiile interioare, mijloacele de transport, piețele închise.
„Utilizarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci o măsură care previne transmiterea sau încetinește transmiterea în comunitate și protecția este necesară. În mod evident, dacă contextul legal impune, sunt convins că Guvernul va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătății publice”, a adăugat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a precizat că, deși numărul de infectări a început să scadă, „avem peste 1.100 de persoane la ATI, ceea ce este mult”, iar „monitorizarea situației din spitale trebuie să constituie principalul indicator pentru luarea unor măsuri de relaxare”.
„Rămânem precauți și conștienți că trebuie să apărăm sănătatea populației”, a încheiat Alexandru Rafila.
Context.
Autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă, după ce Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțională o ordonanță de urgență din 2020. Potrivit unor specialiști în drept consultați de G4Media.ro, un alt efect al deciziei CCR este că toate amenzile primite de cetățeni pentru faptul că n-au purtat mască în aer liber și au fost contestate în instanță vor fi anulate dacă până la publicarea deciziei instanța n-a pronunțat o decizie.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii