Ciucă și-a postat cartea online / Cum a ajuns la Palatul Victoria și legătura cu Iohannis
Premierul Nicolae Cică și-a postat online, cartea „În slujba țării”. Volumul poate fi răsfoit pe site-ul www.nicolaeciuca.ro care include și un buton de donații pentru Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități.
Cartea de 232 de pagini [editare ulterioară], apărută la editura RAO, „În slujba țării”, este structurată în două părți, respectiv „Viața Mea, așa cum a fost” – care cuprinde un prolog și 6 capitole referitoare la periplul profesional al generalului Ciucă, și „Viețile noastre, așa cum ar trebui să fie/O Românie prosperă” – cu 8 capitole despre viziunea premergătoare campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, inclusiv capitolul „Ce fel de președinte voi fi?”.
„Viața fiecărui om este, în felul ei, o poveste. […] În ce privește propria mea poveste, cea de până acum, firul ei m-a purtat de la vatra satului Plenița și primăverile înflorite din Pădurea Bujorului până la savana africană, munții Afganistanului, dunele de nisip ale Irakului sau Piața Victoriei din București. Pare o poveste neobișnuită, dar veți vedea că nu este”, spune Ciucă, invitându-i pe urmăritorii săi să-i parcurgă cartea.
Volumul a fost dedicat „familiei și camarazilor”, cărora Ciucă susține că le datorează ceea ce este.
Înainte a de a posta cartea online, Ciucă a fost prezent în emisiune la Mircea Dinescu, unde a relatat despre bătălia de la Nassirya, în care a condus Scorpionii Roşii: „Fiecare şi-a făcut datoria. Lupta a fost prezentată de o manieră eroică pentru că a fost pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial când Armata română a tras cu muniţie reală în afara teritoriului”, a comentat Ciucă, și ca răspuns la controversele apărute în ultima perioadă în presă, pe tema participării sale la bătălia respectivă.
Cum a ajuns Ciucă să schimbe haina militară cu cea politică? Fostul premier și candidat la președinția țării admite că un rol în decizia sa l-a avut și președintele Klaus Iohannis care l-a susținut, fără însă să ofere prea multe detalii despre relația cu acesta.
„Cred că la formarea mea ca liberal a contribuit și contactul pe care l-am avut cu parteneri din statele democratice, vizitele în străinătate ca demnitar, stagiul de un an în SUA. Și, de ce nu, colaborarea pe care o avusesem în Consiliul de Apărare a Țării – ca șef al Statului Major și ca ministru al Apărării – cu președintele României,
Ciucă povestește că inițial, în 2019, Klaus Iohannis l-a sunat să-i ceară să preia funcția de ministru: „Am primit un telefon de la preşedintele României prin care mă întreba dacă sunt de acord să trec în rezervă şi să devin ministru al Apărării. Preşedintele e comandantul Forţelor Armate şi, chiar dacă ceea ce îmi adresa era o rugăminte, venită din partea dumnealui era un fel de ordin, nu puteam să refuz. Şi astfel, în data de 28 octombrie am trecut în rezervă la cerere, iar la 4 noiembrie 2019, odată cu învestirea de către Parlament a Guvernului condus de Ludovic Orban, activitatea mea în cadrul Armatei, după 34 de ani în care am servit patria ca militar, s-a încheiat. Dacă luăm în calcul şi liceul militar, au fost 38 de ani de uniformă militară”.
De asemenea, Ciucă relatează și cum a trecut de la statutul de „independent” la cel de politician și cum ulterior cum a fost desemnat premier.
„(…) A fost cea mai grea decizie a vieții mele, trecerea unei frontiere pentru care nu există posibilitate de întoarcere, plecarea din fruntea statului Major”. El a relatat că nu s-a simțit pregătit pentru funcția de premier, că a trebuit să se potrivească cu responsabilitățile și să înțeleagă care e rostul unui membru al Cabinetului în contextul guvernamental.
„A trebuit să înțeleg că pot spune ce vreau, în discuțiile din Guvern, dar nu pot face tot ce vreau, răspunderea politică finală aparținând prim-ministrului. Am înțeles că răspunderea e și individuală și colectivă, că trebuie să-mi văd de ale mele, dar și să resimt solidaritatea cu colegii din minister. (…) Am înțeles cât de delicată e relația cu societatea (…)”
Schimbarea nu a fost atât de bruscă, mai pune Ciucă, dat fiind că fusese trecut în Rezervă. „Ca ministru al Apărării am continuat să lucrez cu colegii din Armată. O bună bucată de vreme am funcționat în Guvern ca independent. Am intrat în politică abia peste un an, când am candidat pe lițele pentru Senat, din partea PNL”, explică acesta.
La începutul lui 2020, a fost chemat de premier, de Ludovic Orban, care era și președintele PNL la vremea respectivă: ”Mi-a spus că ar fi bine să devin membru PNL și să candidez pe liste în județul natal, Dolj. Am acceptat și așa am intrat în politică”.
„Din păcate, dimensiunea strategică, elaborarea unei viziuni pe termen lung și ordonarea în orizonturi de timp a măsurilor în aplicarea ei a rămas pe planul al doilea, căci, în scurt timp de la preluarea mandatului a trebuit să ne confruntăm cu pandemia de Covid19. Odată cu instituirea stării de urgență, Armata în colaborare cu Poliția Română a asigurat respectarea restricțiilor de circulație. (…) Știu că unora măsurile li s-au părut excesive, pot să-i asigur că ele s-au încadrat în cadrul legal impus de starea de urgență (…) Aderarea la PNL mi s-a părut naturală, n-am avut nicio frământare politică în privința asta. Cred că la formarea mea ca liberal a contribuit și contactul pe care l-am avut cu parteneri din statele democratice, vizitele în străinătate ca demnitar, stagiul de un an în SUA. Și, de ce nu, colaborarea pe care o avusesem în Consiliul de Apărare a Țării – ca șef al Statului Major și ca ministru al Apărării – cu președintele României, fost președinte al PNL, cel care a avut încrederea de a mă susține pentru acele funcții. Așadar, în toamna lui 2020 am intrat în politica. M-am întors la Plenița ca ministru în funcție, candidat pentru parlament (…)”.
În Guvernul Florin Cîțu, a traversat „o perioadă complicată, iar disputele dintre partenerii de la guvernare au complicat-o și mai tare”. În urma moțiunii de cenzură care care a dus la căderea Guvernului Câțu, „desemnarea mea n-a fost o surpriză”.
„Mai trecusem printr-o experiență similară în timpul tranziției de la Guvernul Orban la Guvernul Cîțu, când în calitatea mea de membru al Guvernului am fost numit prim-ministru interimar. E drept că atunci n-am avut atribuții prea largi (…) În perioada consultărilor privind desemnarea unui nou prim-ministru, numele meu a fost vehiculat atunci , alături de cel al viitorului premier Cîțu, al lui Ilie Bolojan (…) Poziția mea din momentul desemnării a lăsat să să se înțeleagă că va trebui să lăsăm deoparte orgoliile și să formăm un guvern cu majoritate largă, stabilă în Parlament. Singura soluție era aceea a unei coaliții formate din PNL, PSD și UDMR (…)”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii