Ciucă și Ciolacu au făcut pace cu extremiștii lui Viktor Orban din România. Cu binecuvântarea președintelui Iohannis?
În numele stabilității politice, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au pus batista pe țambal în relația cu UDMR. Dacă ce a spus Ciucă joi este adevărat, atunci Kelemen Hunor și-a bătut încă o dată joc de partenerii de coaliție, explicându-le că el personal n-a fost la Tușnad când premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut declarațiile rasiste, că nu poate poate fi învinuit pentru ce au spus alții și că ”nuanțele” le va explica el mai încolo.
De aici, Ciucă a tras repede concluzia că ”UDMR nu se îndepărtează de principiile și valorile democratice euro-atlantice”, iar coaliția poate să meargă mai departe. Case closed.
Așadar vicepremierul Kelemen nu s-a obosit să vină cu explicații publice, dar vorbește în numele lui premierul Ciucă, umilul lui purtător de cuvânt.
Stați puțin. Liderii UDMR nu s-au dezis nici o secundă de discursul rasist a lui Viktor Orban, dimpotrivă. Acum două zile, deputatul UDMR Zakaris Zoltan a tradus ce a vrut să zică premierul Ungariei, adică ce am înțeles din prima cu toții: maghiarii nu vor să se amestece cu alții din afara Europei, cu migranții. Punct. Aceasta este o poziție pur rasistă, o teorie care apropie UDMR și pe idolul lor, Viktor Orban, de nazism. În niciun caz nu reflectă poziția unui partid cu ”valori democratice euro-atlantice”, cum îl vede doar premierul Ciucă.
Dacă cineva din presa internațională va scrie că Guvernul României cauționează discursul rasist al lui Viktor Orban cu greu va putea fi contrazis. Kelemen Hunor este vicepremier iar UDMR face parte din coaliția de guvernare. Fiind la putere, angajează inclusiv poziția staului român.
Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au trecut mult prea ușor peste o chestiune importantă, de poziționarea ideologică pe o temă-test pentru orice partid cu pretenții democratice. Or, UDMR a picat acest test, iar prin pozițiile adoptate de liderii săi alunecă tot mai tare înspre extrema politică.
UDMR a devenit deja un fel de AUR al comunității maghiare, care aplaudă în picioare orice aluzie revizionistă venită dinspre Budapesta fix așa cum George Simion susține unirea cu Moldova. În treacă fie spus, partidul extremist AUR, cu numeroase acțiuni și luări de poziție anti-maghiare la activ, a urmat disciplinat linia partidelor aflate la guvernare, având reacții nesemnificative pe marginea scandalului generat de Orban la Băile Tușnad. Dar acesta este alt subiect, închid paranteza.
Așa cum AUR este un partid anti-european, anti-democratic, cu simpatii fățișe față de criminali de război sau lideri legionari, cu un narativ ultra-conservator care folosește doar Moscovei, și UDMR a ajuns un partid care predică teorii rasiale împrumutate de la Viktor Orban și este criticat de organizațiile evreiești. Ambele partide, AUR și UDMR, stârnesc azi îngrijorarea comunității evreiești din România. Teribil regres pentru elita politică a minorității maghiare, dacă tocmai ea a ajuns spaima altei minorități.
N-am auzit până în acest moment ca liderii UDMR să se delimiteze de declarațiile deputatului Zakaris Zoltan. Ce context, ce nuanțe ar mai fi de explicat aici? Au trecut două zile de la aceste declarații condamnate public de comunitatea evreiască . Nici acum n-are nimic de zis liderul UDMR, Kelemen Hunor? În absența oricărei reacții, la fel ca în cazul Orban, se înțelege că așa gândesc de fapt toți liderii UDMR: în termeni rasiali, ca Viktor Orban, nu doar revizioniști.
Nu este clar dacă pacea încheiată de PNL și PSD cu extremiștii de la UDMR are binecuvântarea președintelui Iohannis. Dacă o are, atunci înseamnă că cei mai înalți reprezentanți ai statului român, președintele, premierul și președintele Camerei Deputaților, nu au nicio problemă că un discurs rasist a fost aplaudat, preluat și promovat mai departe în spațiul public de partenerul de coaliție.
În prima jumătate a lunii septembrie, președintele Ungariei, Katalin Novak, ar urma să vină într-o vizită de stat în România, prima din ultimii 18 ani. Poate ar fi bine ca până atunci România să clarifice dacă a acceptat linia anti-democratică și anti-europeană promovată de Viktor Orban, iar premierul Ungariei reprezintă un model și pentru București sau nu. Iar dacă răspunsul este nu, atunci cazul UDMR nu trebuia închis.
Redăm mai jos cronologia celor mai importante luări de poziție, pentru acuratețe:
Viktor Orban, 23 iulie, Băile Tușnad: ”De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă.”
Klaus Iohannis, 29 iulie: ”Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă n-au înţeles despre ce se vorbește şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare, inclusiv în coaliţia de guvernare.
Pe de altă parte, nu-şi doreşte nimeni în România să provoace o criză guvernamentală, pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat. Dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate”
Kelemen Hunor, 29 iulie: ”Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie (…) Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată (…) Sigur, oamenii merg acolo şi aplaudă şi aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil că fiecare aplaudă din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui să-l întrebi pe fiecare de ce aplaudă. Deci, sunt multe motive.”
PNL Satu Mare a ieșit de la guvernarea locală din cauza UDMR, 16 august. Liberalii au renunțat la posturile de vicepreședinți și viceprimari la nivelul județului și municipiului Satu Mare. Liderul PNL, Satu Mare, Adrian Cozma a acuzat UDMR că are dublă comandă, făcând parte din guvernul de la Budapesta și lucrează împotriva intereselor județului și municipiului Satu Mare. Liderul liberal a vorbit și despre faptul că, având în vedere prezența șefilor UDMR la Tușnad, asistând la discursul rasist al premierului Viktor Orban, s-ar impune ieșirea Uniunii de la guvernare.
Deputatul UDMR, Zakaris Zoltan, 17 august: ”Eu am spus că din punctul meu de vedere nu a fost un discurs rasist. De vreme ce că nu îl consider rasist, nu am de ce să mă disociez. (…) Am citit în presa internațională o traducere foarte eronată a acelui text. Domnul Orban a spus că în bazinul Carpatic trăim de secole și ne amestecăm comunități care trăiesc aici. Și a spus că cu acest amestec suntem de acord pentru că este o realitate de secole. (…) Această cultură, care la toate culturile are la bază creștinismul, și este o cultură care a evoluat timp de secole. Și nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta e simplu.”
Insitutul Ellie Wiesel, 18 august, după declarațiile deputatului UDMR: ”Credem că astfel de mesaje pun democrația în pericol. Amintim că rasismul alături de antisemitism și xenofobie a fost instrumentul ideologic care a dus la exterminarea evreilor și romilor de către Germania și aliații ei, printre care România și Ungaria. Condamnarea rasismului și a xenofobiei este o datorie pe care o avem față de victimele Holocaustului. Elie Wiesel spunea: „Amnezia nu aduce nimic bun. Amintiți-vă astfel încât trecutul meu să nu devină viitorul vostru”.
Premierul Nicolae Ciucă, 19 august: ”A fost un angajament al nostru, al tuturor, să îi solicităm preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, explicaţii. Explicaţiile au cuprins trei puncte principale. Primul a fost acela că dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea – că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alţii şi al treilea punct, a fost vorba de elemente, de comentarii de nuanţă pe care dumnealui le va explica personal. Ceea ce este important şi consider că trebuie comunicat este faptul că din discuţiile pe care le-am avut a reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euro-atlantice. (…) Este o explicaţie care în momentul de faţă ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
80 comentarii