G4Media.ro

Civilizația Maya: Arheologii au descoperit un oraș antic în junglă

Sursa foto: Captură video - YouTube / INAH TV

Civilizația Maya: Arheologii au descoperit un oraș antic în junglă

Arheologii din Mexic au descoperit rămășițele unui vechi oraș mayaș în jungla din Peninsula Yucatán. Experții au găsit mai multe structuri asemănătoare unor piramide cu o înălțime de peste 15 metri, potrivit BBC.

Ceramica dezgropată în sit pare să indice că acesta a fost locuit între anii 600 și 800 d.Hr., o perioadă cunoscută sub numele de Clasicul târziu.

Arheologii au numit situl Ocomtún (coloană de piatră în limba mayașă).

Mayașii sunt considerați a fi fost una dintre marile civilizații din emisfera vestică, renumită pentru templele lor piramidale și marile clădiri din piatră într-o zonă care astăzi se află în sudul Mexicului, Guatemala și Belize.

Aceste ultime rămășițe au fost descoperite într-o rezervație ecologică din statul Campeche, o zonă atât de densă de vegetație încât a fost puțin explorată.

Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) a declarat că descoperirea sa a fost rezultatul unor lucrări de teren menite să documenteze arheologia din zonele joase mayașe centrale, o zonă care se întinde pe o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați de junglă nelocuită.

INAH a precizat că scanarea cu laser efectuată de Universitatea din Houston a ajutat echipa de cercetare să identifice „numeroase concentrări de structuri prehispanice”.

Ivan Sprajc, care a condus echipa, a declarat că au fost cel mai mult surprinși de descoperirea unui teren ridicat înconjurat de zone umede.

Pe acel teren ridicat, au găsit mai multe clădiri mari, inclusiv câteva clădiri în formă de piramidă de peste 15 m.

„Situl ar fi servit ca un centru regional important”, a declarat Sprajc într-o declarație publicată de INAH.

Coloanele cilindrice de piatră care i-au determinat pe cercetători să numească situl Ocomtún erau probabil intrări în camere din părțile superioare ale clădirilor, a adăugat el.

Potrivit lui Sprajc, situl a suferit probabil modificări considerabile între anii 800 și 1000 d.Hr. înainte de a cădea victimă a prăbușirii civilizației Maya de câmpie în secolul al X-lea.

(foto arhiva)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...