G4Media.ro

Civilizație străveche, descoperită în adâncurile pădurii amazoniene

sursa foto: facebook

Civilizație străveche, descoperită în adâncurile pădurii amazoniene

Deși a fost întotdeauna considerată ostilă pentru viața oamenilor, imensa pădure amazoniană a găzduit civilizații care sunt descoperite și astăzi. Grație imaginilor aeriene, în Bolivia de astăzi au fost descoperite aproximativ douăzeci de situri, pe o suprafață de 4.500 km², îngropate sub vegetație, arată un studiu publicat în revista Nature și citat de BFM TV.

Cele 26 de situri, dintre care aproximativ jumătate erau necunoscute anterior arheologilor, sunt dovezi ale vieții organizate a marilor colonii și a altor societăți antice înainte de invazia spaniolă.

„Rezultatele noastre pun capăt argumentelor conform cărora vestul Amazonului era slab populat în perioada prehispanică” și se adaugă la dovezile existente conform cărora cultura Casarabe avea un „sistem de așezări foarte integrat, continuu și dens”, scrie arheologul Heiko Prümers de la Institutul German de Arheologie.

O descoperire fără precedent din punct de vedere al amplorii sale

Studiul se concentrează asupra civilizației Casarabic, care a locuit în pădurea amazoniană timp de mii de ani și a cărei extindere era necunoscută până acum.

În revista Nature, Heiko Prümers și colegii săi descriu două așezări mari, Cotoca și Landivar, care erau centrele unei rețele regionale de situri mai mici, legate între ele prin drumuri încă vizibile, care se întind pe mai mulți kilometri.

„Aceste două mari așezări erau deja cunoscute, dar dimensiunile lor masive și elaborarea arhitecturală au devenit evidente doar prin intermediul studiului LIDAR (o tehnică de măsurare a distanței care folosește proprietățile luminii)”, scrie echipa de cercetare.

Această descoperire evidențiază mișcarea a câtorva mii de metri cubi de pământ pentru a construi Cotoca, mult mai mult decât civilizația pre-inca Tiwanaku, adesea luată ca referință.

De asemenea, studiul arată că poporul Casarabe a construit bastioane pentru a se apăra, precum și sisteme masive de control al apei, concepute pentru agricultură.

Acest lucru, pentru arheologi, spune multe despre amploarea acestei populații și a culturii sale. Toate aceste date, care sunt încă în curs de studiu, ar trebui să ajute la „redefinirea categoriilor utilizate pentru societățile amazoniene trecute și prezente”, se arată în concluzia revistei Nature.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...