G4Media.ro

CJ Argeş a primit în 2017 bani din PNDL pentru lucrări la…

CJ Argeş a primit în 2017 bani din PNDL pentru lucrări la Spitalul Judeţean Piteşti, dar nu au fost realizate, iar costul aproape s-a triplat / Care sunt explicaţiile CJ Argeş

Consiliul Judeţean Argeş, care în urmă cu cinci ani a primit bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru realizarea de lucrări de reabilitare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, a votat miercuri actualizarea devizului general estimativ şi a indicatorilor tehnico-economici, iar datele arată că valoarea aproape s-a triplat. Lucrările care în 2017 costau 78 de milioane de lei, în 2022 costă 212 milioane lei. Întrebaţi de ce lucrările nu au fost realizate în cei cinci ani de când finanţarea a fost aprobată, oficiali ai instituţiei declară că nicio firmă nu s-a prezentat la licitaţie.

Consilierii judeţeni din Argeş, convocaţi miercuri în şedinţă extraordinară, în format online, au aprobat actualizarea Devizului general estimativ şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei tehnico – economice faza Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii (D.A.L.I.) pentru obiectivul de investiţii ”Consolidare şi reabilitare Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti”.

Instituţia a primit în 2017 fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru lucrări de reabilitare la cel mai mare spital din judeţ, dar cinci ani mai târziu lucrările nu au fost realizate.

”Consolidarea şi reabilitarea Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti este o investiţie a Consiliului Judeţean Argeş finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), contractul de finanţare fiind semnat în anul 2017. Necesitatea actualizării Devizului a fost necesară având în vedere majorările semnificative ale preţurilor la materialele de construcţii şi la manoperă din perioada martie 2017, atunci când a fost semnat contratul de finanţare şi a fost stabilită valoarea iniţială, şi până în prezent. Astfel, valoarea totală a investiţiei conform Devizului general estimativ– actualizat la data de 07.07.2022, este 212.009,080 mii lei inclusiv T.V.A., din care valoarea C+M (construcţie şi montaj) este 135.144,920 mii lei inclusiv T.V.A. Comparativ, valoarea totală a investiţiei conform Devizului general la data de 17.03.2017, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Argeş nr. 52/17.03.2017, a fost de 78.722,308 mii lei inclusiv T.V.A., din care valoarea C+M (construcţie şi montaj) a fost 56.413,476 mii lei inclusiv T.V.A.”, informează, într-un comunicat dat publicităţii miercuri CJ ,Argeş.

Conform sursei citate, în condiţiile actualizării Devizului general, a fost necesară şi actualizarea cofinanţării asigurate de Consiliului Judeţean Argeş, care a ajuns la 4.604.273 lei inclusiv T.V.A. Confinaţarea din bugetul de stat de la Ministerul Dezvoltării, în cadrul PNDL, se ridică la 207.314,807 mii lei inclusiv T.V.A.

Vicepreşedintele CJ Argeş, Marius Nicolaescu, admite că în cei cinci ani de la semnarea contractului de finanţare prin PNDL, tot ce s-a realizat pentru reabilitarea spitalului prin acest program sunt studii, dar şi acelea au fost realizate cu dificultate.

”Noi astăzi am aprobat nişte devize care au fost reactualizate. Înseamnă că nu s-a lucrat decât la devize. Noi cu această lucrare la spital am avut probleme pentru că nu am găsit niciun constructor care să facă DALI-uri. Am reluat licitaţia de mai multe ori, abia ultima dată am reuşit să încheiem un contract, DALI-ul este aproape în fază finală. Noi a trebuit să reactualizăm, în mod normal, ca urmare a creşterii preţurilor, devizele pentru a le înainta mai departe la minister ca să avem noile preţuri cu care scoatem la licitaţie lucrarea de proiectare şi execuţie”, a afirmat vicepreşedintele CJ Argeş.

Marius Nicolaescu spune că nu a fost niciun ofertant pentru că ”nu le-a convenit, probabil preţul”.

”Nu s-au prezentat. Nu s-a prezentat niciunul. Puteam să întreb pe unul care s-a prezentat şi s-a retras după aceea, dar nu am avut astfel de situaţii”, adaugă vicepreşedintele CJ Argeş.

Acesta a precizat că ”pur şi simplu nu s-a înscris nimeni” şi ultima dată a fost un singur ofertant.

Marius Nicolaescu a afirmat că ”de două ori minim” a fost scoasă la licitaţie lucrarea de la semnarea contractului de finanţare şi până în prezent.

În cei 50 de ani de existenţă a Spitalului Judeţean din Piteşti, niciodată nu au fost realizate lucrări majore de reabilitare. În prezent, la spital se derulează patru proiecte pentru renovarea şi extinderea unităţii, două dintre ele fiind pe fonduri europene.

Marius Nicolaescu spune că lucrările prin PNDL sunt mai dificile decât dacă s-ar face de la zero o construcţie, ”pentru că se lucrează sub sarcină”.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. USR sunt de vina 😂

  2. In 5 ani s-au tocat banii pe studii de fezabilitate. Si alte studii la kilogram. Munca? Mai usor cu pianul pe scari!!!!

  3. E CONSTITUTIONAL ! E FARA PEDEAPSA !

  4. NU E NIMIC PENTRU CETATENI ! DOAR MACHETE SI MOARTE IN SPITALE.