CJ Bistrița Năsăud cere ajutorul autorităților centrale în privința consumului de droguri în rândul minorilor: Faceți ceva! / Sunt numeroase cazuri cu minori depistați drogați în ultima perioadă, în țară
Consilierii județeni din Bistrița Năsăud vor trimite scrisori autorităților centrale pentru a le cere măsuri pentru oprirea consumului de droguri, anunță Bistrițeanul.
”Vin cu o propunere. Vom fi primul județ care vom face așa ceva. Vă propun să trimitem scrisori din partea legislativului Consiliului Județean către președintele Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, către toți cei din funcții. Nu că nu ar ști despre această problemă a drogurilor, dar să facă ceva! Fenomenul e scăpat de sub control și asta doar pentru că s-a tot ascuns sub preș” a propus președintele CJ Bistrița Năsăud, Radu Moldovan.
Consilierii Județenei au votat în unanimitate trimiterea scrisorilor. Secretarul județului urmează să le redacteze și expedieze.
Una dintre problemele ce va fi semnalată în cadrul scrisorilor, pe lângă consumul de droguri scăpat de sub control, va fi și lipsa de centre de reabilitare deținute de stat. În România există doar centre private, și și acelea, foarte puține, susțin ei.
”Noi am avut întâlniri în ATOP. Te sperii ce auzi acolo. Cel mai mare număr de persoane care consumă droguri sunt copiii de 11 – 12 ani. O doamnă doctor de la psihiatrie ne-a spus că într-o zi a internat TREI ELEVI. Ne-a pus un audio cu unul dintre ei care spunea că vrea să moară. Păi putem sta liniștiți?? Să îi lăsăm să moară??? TREBUIE să facem ceva!” a fost intervenția unui consilier județean.
Radu Moldovan a recunoscut și el că e o problemă gravă și că s-a ajuns la această situație pentru că lucrurile s-au ascuns sub preș.
”Din păcate, pentru noi toţi, pentru societatea în care trăim, acest flagel este un dezastru astăzi, care din păcate este ascuns de părinţi, este ascuns de dascăli, de directori, de inspectoratul şcolar, este ascuns de toată lumea. Şi, pentru că toată lumea bagă acest lucru sub preş, am ajuns astăzi în situaţia în care lucrurile sunt scăpate de sub control. Sunt foarte mulţi tineri care nu au resurse financiare să îşi cumpere droguri şi cumpără tot felul de otrăvuri şi de alte lucruri, mefedron sau ceva de genul acesta, care le prăjesc creierul şi organismul” a declarat președintele CJ BN.
”Nu avem nicio instituție cu paturi pentru copii care se droghează”
În contextul mediatizării evenimentelor de la Saga, desfășurat în urmă trei săptămâni pe Arena Națională, în urma căruia poliția a deschis în jur de 100 de dosare penale pentru consum sau trafic de droguri, psihiatrul Eugen Hriscu, susține că Ministerul de Interne și cel al Sănătății își pasează responsabilitatea când vine vorba de prevenirea și tratarea depedendențelor de substanțe interzise.
Medicul Eugen Hriscu susține că nu există niciun centru pentru internarea copiilor dependenți de droguri.
„Noi nu avem în România o singură instituție cu paturi pentru copii care se droghează. Deci, în momentul de față dacă ai un tânăr care este dependent de droguri, nu ai realmente unde să-l internezi într-o instituție specializată cu paturi. Poți, cel mult, să accesezi niște servicii ambulatorii sau spitalele de psihiatrie”, a transmis doctorul, citat de Europa FM.
Minor de 17 ani, prins drogat la volan
În ultima perioadă s-au înmulțit cazurile în care minorii sunt depistați sub efectul drogurilor.
Ultimul caz s-a petrecut în Sibiu, polițiștii de aici oprind în trafic un autoturism condus de un minor sub efectul substanțelor psihoactive.
Polițiștii sibieni au depistat în trafic, vineri dimineață, în jurul orei 01:50, un minor din Iași, în vârstă de 17 ani, având rezultat pozitiv la o substanță psihoactivă, anunță IPJ Sibiu.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că tânărul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicul, iar mașina i-a fost încredințată spre a o conduce de către bărbatul care se afla împreună cu acesta în autoturism, în calitate de pasager, un bărbat în vârstă de 19 ani, sibian.
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii