G4Media.ro

CJ Harghita a elaborat un chestionar pentru cartografierea cimitirelor şi mormintelor militare…

CJ Harghita a elaborat un chestionar pentru cartografierea cimitirelor şi mormintelor militare din Valea Uzului / ” Am dori să vedem unde mai sunt înmormântaţi soldaţi căzuţi la datorie, indiferent de naţionalitate. Haideţi să ne ajutaţi, cu documente, cu poziţii, cu descrieri, cu studii, cu orice”

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a lansat un chestionar pentru a afla informatii despre locurile unde mai sunt înmormântaţi ostaşi în Valea Uzului, cu intenţia de a propune amenajarea de cimitire ale eroilor şi în acele locuri, astfel încât cei căzuţi în cele două conflagraţii mondiale să fie cinstiţi cum se cuvine, informează Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, vineri, într-o înregistrare video pe Facebook, că au trecut cele 30 de zile în care primăria Dărmăneşti ar fi trebuit să pună în practică decizia instanţei legată de cimitirul eroilor de la Valea Uzului şi a punctat faptul că doreşte purtarea unui dialog pentru „a rezolva această situaţie delicate, în mod cât mai constructiv şi paşnic”.

Drept urmare, a fost realizat un chestionar prin care să fie culese informaţii cu privire la locurile unde mai sunt înmormântaţi ostaşi în zonă dar şi pentru a primi documente care să permită luarea unor decizii corecte.

„În evidenţele Primăriei Sânmartin şi ale Oficiului pentru Cultul Eroilor (ONCE), cât şi în alte surse, figurează un singur cimitir militar în Valea Uzului, cimitirul militar din Primul Război Mondial, al Regimentului Regal nr. 10 de Infanterie Maghiar din Miskolc, unde sunt îngropaţi militari de diverse naţionalităţi. Terenul aferent cimitirului, lângă drumul judeţean nr. 123, este proprietatea comunei Sânmartin, făcând parte din domeniul public al comunei. (…) În acest chestionar, Consiliul Judeţean Harghita doreşte să colecteze informaţii despre eventualele alte cimitire sau morminte de război care se află în zona Valea Uzului. Dacă aveţi cunoştinţă de alte cimitire/morminte militare în zonă, vă rugăm să ne ajutaţi cu informaţii, completând chestionarul de mai jos. Dacă preferaţi să ne trimiteţi informaţii prin e-mail, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa info@hargitamegye.ro”, se arată în chestionarul menţionat.

Borboly Csaba a precizat, în înregistrarea video că, din informaţiile deţinute, ostaşi de diferite naţionalităţi, care au murit în cele două conflagraţii mondiale, sunt îngropaţi în mai multe locuri din Valea Uzului, atât pe teritoriul administrativ al judeţului Harghita cât şi pe cel al judeţului Bacău, unde ar trebui amenajate cimitire ale eroilor, pentru ca cei căzuţi să fie cinstiţi cum se cuvine.

„Vă rugăm să ne susţineţi, (…) pentru că, din păcate, atât în Primul Război Mondial cât şi în al Doilea Război, foarte mulţi oameni au murit acolo, au fost de mai multe etnii, şi cimitire care pot fi vizitate sunt puţine faţă de locaţiile despre care se vorbeşte în documente. De aceea, noi am dori să vedem unde mai sunt înmormântaţi soldaţi căzuţi la datorie, indiferent de naţionalitate. Şi, haideţi să ne ajutaţi, cu documente, cu poziţii, cu descrieri, cu studii, cu orice, pentru că eu cred că acum se cramponează numai pentru o singură locaţie (cimitirul militar din Valea Uzului-n.r), dar după informaţiile pe care le avem sunt minim cinci-şase locaţii acolo, în Valea Uzului, atât în teritoriul judeţului Harghita cât şi în teritoriul judeţului Bacău unde, din păcate, sunt mulţi ostaşi căzuţi la datorie înmormântaţi, dar fără semne, fără nimic. Şi, de aceea, am dori noi să solicităm, să vedem, un fel de dialog, să încercăm să găsim soluţii şi pentru acele locaţii şi obiectivul principal al fi să ajungem acolo încât, indiferent de naţiune, să putem să mergem la toate cimitirele, să putem să punem o coroană de flori, o lumânare şi să lăsăm în linişte pe cei care sunt acolo înmormântaţi’, a declarat Borboly Csaba.

El a mai susţinut găsirea cât mai repede a unei soluţii pentru ca acest subiect să nu fie folosit, apoi, în campania prezidenţială.

„Circul politic nu foloseşte nimănui. Ştiu că urmează campania prezidenţială şi pentru unii ar fi o oportunitate enormă să folosească eroii căzuţi la datorie ca şi muniţie de război pentru campania prezidenţială. De aceea, trebuie cât mai repede să încercăm să găsim soluţii”, a conchis Borboly.

Consiliul Judeţean Harghita a realizat şi o pagină web care conţine informaţii şi documente cu referire la cimitirul de la Valea Uzului dar şi la acţiunile întreprinse în acest caz de instituţia condusă de Borboly Csaba.

Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în cimitirul militar Valea Uzului şi a unui monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie.

Cimitirul eroilor de la Valea Uzului, cel mai mare din Harghita, adăposteşte, potrivit MApN, rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial – unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni, români şi sârbi.

În ultimii ani, Consiliul Local Sânmartin a împrejmuit zona şi a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor maghiari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă.

Cimitirul a intrat în atenţia publică în anul 2019, când autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, însă autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR au susţinut că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

De asemenea, liderii maghiari au susţinut că soldaţii români nu sunt înmormântaţi acolo, ci în alt loc şi că merită să fie cinstiţi acolo unde îşi dorm somnul de veci.

În zonă au avut loc, atunci, mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.

Starea de tensiune a culminat în data de 6 iunie 2019, când membrii mai multor organizaţii româneşti, dar şi localnici din judeţul Bacău sau din alte zone ale ţării, au venit în număr mare la cimitir, pentru a participa la o manifestare comemorativă, cu ocazia Zilei Eroilor, iar mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au format un lanţ viu la intrarea în cimitir.

Întrucât românilor nu li s-a permis accesul în zonă, câţiva dintre aceştia au forţat şi au rupt poarta închisă cu lacăt, au avut loc îmbrânceli cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi câţiva membri ai comunităţii maghiare, iar după ce maghiarii s-au retras, manifestarea de comemorare s-a desfăşurat în interiorul cimitirului.

În urma acelor incidente, premierul de atunci, Viorica Dăncilă, a anunţat că cimitirul ar putea fi preluat în administrare de Ministerul Apărării Naţionale, propunere respinsă de liderii maghiari, iar experţi din partea României şi Ungariei au avut mai multe întâlniri, pentru a găsi o soluţie de rezolvare a problemei, fiind subliniată, de ambele părţi, importanţa dialogului bilateral pe această temă.

Din 2019, în fiecare an, de Ziua Eroilor sau cu ocazia Zilei Armatei, reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din ţară organizează la Valea Uzului manifestări de comemorare a eroilor români. De asemenea, şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare organizează, cu alte ocazii, evenimente de cinstire a soldaţilor maghiari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...