G4Media.ro

Claas Relotius, jurnalistul vedetă care și-a falsificat articolele

Claas Relotius, jurnalistul vedetă care și-a falsificat articolele

Acest jurnalist german, al cărui reportaj despre Siria a fost premiat, a scris “lucruri pur şi simplu imaginare”, notează Le Monde, preluat de Rador.

Era un jurnalist vedetă, una din condeiele strălucite de la “Spiegel”, un tânăr de 33 de ani care, pe 3 decembrie, la Berlin, a primit Premiul pentru cel mai bun reportaj al anului pentru un articol despre războiul din Siria apărut în săptămânalul german.

Două săptămâni mai târziu, gloria s-a transformat în oprobiu. Într-un lung articol publicat miercuri, 19 decembrie, pe site-ul său de Internet, “Spiegel” afirmă că “toate sursele” reportajului pentru care Claas Relotius a fost premiat sunt “îndoielnice”. Înainte de a adăuga: “Multe lucruri sunt imaginate pur și simplu, inventate, mincinoase. Citate, locuri, scene, personaje presupuse în carne și oase. Fake!”.

Dar acuzațiile nu se opresc aici. Potrivit “Spiegel”, cel puțin 14 din cele circa 60 de articole scrise de Claas Relotius în săptămânal începând din 2011 ar fi “parțial falsificate”. Alte titluri ar putea fi în aceeași situație: înainte de a intra în redacția Spiegel, în 2017, jurnalistul a “colaborat” cu numeroase alte ziare, ca Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung sau Die Welt.

În urma unui reportaj publicat la jumătatea lui noiembrie, “Spiegel” și-a demascat reporterul-vedetă. Dedicat unei miliții a cetățenilor americani care patrulează de-a lungul frontierei cu Mexicul pentru a tăia calea migranților veniți din sud, acest articol a fost semnat împreună cu un alt jurnalist al “Spiegel”, care a avut îndoieli privind autenticitatea surselor citate de confratele său.

”Teama de eșec”

După ce a început prin a nega, Relotius „a mărturisit până la urmă la sfârșitul săptămânii trecute”, arată, miercuri, “Der Spiegel”. Potrivit săptămânalului german, reporterul, care a părăsit deja instituția, a “înșelat cu intenție și metodic”, şi „nu s-a întâlnit niciodată cu protagoniștii pe care îi citează”. Cât despre “descrierile” sale, “multe sunt inspirate din alte mijloace media sau extrase video”.

Pentru a explica nevoia de a-și înfrumuseța povestirile pentru a le face mai plăcute, Claas Relotius ar fi vorbit despre “teama de eșec”: “Presiunea pe care o puneam pe mine ca să nu-mi permit un eșec creștea pe măsură ce aveam mai mult succes”, le-ar fi mărturisit el șefilor săi. “Sunt bolnav și am nevoie de ajutor”, ar fi adăugat el.

În articolul său de miercuri, “Speigel” afirmă că “este unul din momentele cele mai dificile din cei 70 de ani de istorie” a sa, “un șoc” pentru toți angajații revistei din Hamburg, fondată în 1947 și multă vreme considerată templul jurnalismului de investigație în Germania.

Având grijă să-și salveze reputația, “Spiegel” a prezentat scuze cititorilor săi. Decizând să dea dovadă de transparență în acest caz, direcția a anunțat crearea unei “comisii de trei jurnaliști experimentați”, doi membri ai redacției, unul venit din afară, pentru a “ancheta falsificările care au avut loc” și a “propune ameliorări în procedurile de autentificare din cadrul redacției”.

Autor: Thomas Wieder / Traducere: Gabriela Sîrbu

Foto: Claas Relotius / Sursa: European Press Prize

Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP#StopDezinformare

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Și când te gândești ca omul a fost premiat de CNN, sursa preferata a Antenei 3 și G4…

    • Asta îți place ție să crezi, nu? De ce dezinformezi intenționat?! Trebuia întâi să cauți pe google”dezafiliat Antena 3 CNN!” era complicat, nu? Din2015 CNN a dezafiliat Antena 3! Gâdea, cel puțin o,dată pe săptămână laudă Fox News și spune cu gurița
      lui „că e cel mai independent post din lume”! E și normal, că fac exact același tip de „jurnalism”! Din păcate prietenii tai republicani și Foxul o sug rușilor acum! Or avea și democrații multe păcate, dar în halul asta nu am crezut că o să văd vreodată America!

    • Esti răutăcios… eu nu am de unde sa știu ca nu ma uit la a3 🙂 îmi aduc doar aminte ca se lăudau cu asta acum ceva vreme:)))

    • Eu, ai aflat acum! Acum se lauda cu Foxu’!

    • O fi vreo ruda indepartata cu KARL MAY care a scris atatea carti fara sa fi parasit germanika (abia spre sfarsitul vietii a calatorit in America si in Orient)/

      „Fact or fiction: May wrote about trips that he had actually taken”

      „May was meticulous with his research before he wrote his books. He devoured „geographic books, travelogues and classic adventure novels,” writes his biographer Thomas Kramer. He found Indian terms like horse names Iltschi and Hatatitla (the horses of Winnetou and Old Shatterhand) in contemporary special interest books such as „Twelve Languages from the Southwest of North America,” but he never conducted research on site.”

      „In fact, nearly all his trips took place exclusively in his imagination.”

      „When he published his first Winnetou story in 1875, May had never stepped foot outside of Germany.”

      „The same was still true when his adventure books became best-sellers in the 1890s.”

      „However, at the end of his life he took two long trips to some of the places he had written about in his books.”

      „In 1899/1890 he went on a trip to the Middle East, and in 1908 he traveled to the US. But he didn’t manage to reach the Wild West, where the adventures of Winnetou and Old Shatterhand played out. Instead, the writer, who was in poor health, ended his trip at Niagara Falls in the east.”

      https://www.dw.com/en/who-was-karl-may-facts-and-myths-surrounding-the-creator-of-winnetou/a-37675272

  2. Acum se da bolnav, insa cine stie cati bani o fi primit el pentru aceste stiri false… Si uite asa suntem influentati de „mari” jurnalisti si lideri de opinie. Daca asa a scris Der Spiegel, inseamna ca este grav si trebuie sa-i credem, nu?

  3. Niște oportuniști de doi bani… întodeauna se dau de partea liderului …. precum șeful lor, felix