Claas Relotius, jurnalistul vedetă care și-a falsificat articolele
Acest jurnalist german, al cărui reportaj despre Siria a fost premiat, a scris “lucruri pur şi simplu imaginare”, notează Le Monde, preluat de Rador.
Era un jurnalist vedetă, una din condeiele strălucite de la “Spiegel”, un tânăr de 33 de ani care, pe 3 decembrie, la Berlin, a primit Premiul pentru cel mai bun reportaj al anului pentru un articol despre războiul din Siria apărut în săptămânalul german.
Două săptămâni mai târziu, gloria s-a transformat în oprobiu. Într-un lung articol publicat miercuri, 19 decembrie, pe site-ul său de Internet, “Spiegel” afirmă că “toate sursele” reportajului pentru care Claas Relotius a fost premiat sunt “îndoielnice”. Înainte de a adăuga: “Multe lucruri sunt imaginate pur și simplu, inventate, mincinoase. Citate, locuri, scene, personaje presupuse în carne și oase. Fake!”.
Dar acuzațiile nu se opresc aici. Potrivit “Spiegel”, cel puțin 14 din cele circa 60 de articole scrise de Claas Relotius în săptămânal începând din 2011 ar fi “parțial falsificate”. Alte titluri ar putea fi în aceeași situație: înainte de a intra în redacția Spiegel, în 2017, jurnalistul a “colaborat” cu numeroase alte ziare, ca Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung sau Die Welt.
În urma unui reportaj publicat la jumătatea lui noiembrie, “Spiegel” și-a demascat reporterul-vedetă. Dedicat unei miliții a cetățenilor americani care patrulează de-a lungul frontierei cu Mexicul pentru a tăia calea migranților veniți din sud, acest articol a fost semnat împreună cu un alt jurnalist al “Spiegel”, care a avut îndoieli privind autenticitatea surselor citate de confratele său.
”Teama de eșec”
După ce a început prin a nega, Relotius „a mărturisit până la urmă la sfârșitul săptămânii trecute”, arată, miercuri, “Der Spiegel”. Potrivit săptămânalului german, reporterul, care a părăsit deja instituția, a “înșelat cu intenție și metodic”, şi „nu s-a întâlnit niciodată cu protagoniștii pe care îi citează”. Cât despre “descrierile” sale, “multe sunt inspirate din alte mijloace media sau extrase video”.
Pentru a explica nevoia de a-și înfrumuseța povestirile pentru a le face mai plăcute, Claas Relotius ar fi vorbit despre “teama de eșec”: “Presiunea pe care o puneam pe mine ca să nu-mi permit un eșec creștea pe măsură ce aveam mai mult succes”, le-ar fi mărturisit el șefilor săi. “Sunt bolnav și am nevoie de ajutor”, ar fi adăugat el.
În articolul său de miercuri, “Speigel” afirmă că “este unul din momentele cele mai dificile din cei 70 de ani de istorie” a sa, “un șoc” pentru toți angajații revistei din Hamburg, fondată în 1947 și multă vreme considerată templul jurnalismului de investigație în Germania.
Având grijă să-și salveze reputația, “Spiegel” a prezentat scuze cititorilor săi. Decizând să dea dovadă de transparență în acest caz, direcția a anunțat crearea unei “comisii de trei jurnaliști experimentați”, doi membri ai redacției, unul venit din afară, pentru a “ancheta falsificările care au avut loc” și a “propune ameliorări în procedurile de autentificare din cadrul redacției”.
Autor: Thomas Wieder / Traducere: Gabriela Sîrbu
Foto: Claas Relotius / Sursa: European Press Prize
Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP. #StopDezinformare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii