G4Media.ro

Clădirea secţiei de Boli Infecţioase a spitalului județean Slatina va fi demolată…

Clădirea secţiei de Boli Infecţioase a spitalului județean Slatina va fi demolată şi în locul ei va fi construit un imobil cu 6 etaje şi heliport, au decis consilierii județeni

Clădirea în care funcţionează secţia Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, veche de 80 de ani, necorespunzătoare standardelor actuale şi încadrată în clasa II de risc seismic, va fi demolată şi în locul ei va fi construită una nouă, cu şase etaje şi heliport, potrivit unei hotărâri adoptată vineri de consilierii judeţeni, relatează Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Marius Oprescu, a argumentat decizia de a demola vechiul corp de clădire prin faptul că unitatea medicală are nevoie de un imobil nou care să cuprindă atât secţia Boli infecţioase cât şi Blocul Operator, Secţia ATI şi sterilizarea centrală.

„Vorbim de clădirea din curtea Spitalului Judeţean, actuala secţie de Infecţioase, unde odată cu apariţia COVID ne-am dat seama că această clădire este necorespunzătoare. Şi atunci, plecând de la ideea de a construi o nouă secţie de Infecţioase, am mai adăugat câteva etaje şi vom încerca acolo, în principal, pe lângă alte secţii ce vor fi mutate, să facem un Bloc Operator nou şi legat de el o nouă secţie ATI. Asta e cel mai important. Încercăm ca la acea clădire să avem şi heliport, astfel încât atunci când avem nevoie de elicopterul SMURD, el să aterizeze direct pe o clădire a spitalului şi să nu mai trebuiască să se meargă cu ambulanţa până la stadion. O demolăm şi încercăm să construim alta”, a declarat Marius Oprescu.

Costurile investiţiei au fost estimate la aproximativ 50 de milioane de euro şi pentru realizarea acesteia CJ Olt va solicita finanţare externă, fonduri europene nerambursabile sau un împrumut cu garanţie guvernamentală. Când se va obţine finanţare pentru proiect şi se va demola clădirea în care funcţionează în prezent secţia Boli infecţioase, pacienţii vor fi mutaţi în corpul Medicală, unde au funcţionat saloane de la Boli Infecţioase şi în perioada pandemiei.

„Trebuie să obţinem şi finanţare, pentru că întreg proiectul, cu tot cu dotări, aparatură şi mobilier, înseamnă aproape 50 de milioane de euro. Legat de finanţare sunt mai multe variante, fonduri europene sau un contract pe care statul român, prin Ministerul Sănătăţii, îl va face cu Banca Europeană de Investiţii. Dacă vom avea proiectul aprobat şi se va trece la demolarea secţiei, aşa cum am făcut şi în perioada COVID, în corpul din Medicală, aflat în momentul de faţă în proces de modernizare şi reabilitare, în funcţie de cât este nevoie, un etaj-două vor fi alocate Secţiei Infecţioase până când vom construi acea clădire nouă. Aşteptăm efectiv deschiderea unor măsuri să obţinem finanţare”, a adăugat preşedintele CJ Olt.

Oprescu a menţionat că spitalul are nevoie de o nouă clădire şi din cauză că în prezent spaţiul în care funcţionează Blocul Operator este insuficient, iar pavilionul respectiv nu poate fi extins.

„După reabilitarea spitalului rămâne în continuare problema Blocului Operator actual, care nu face faţă, nu avem destule săli de operaţie astfel încât să putem să operăm cum trebuie. Şi de fiecare plecăm de la un program al sălilor de operaţii astfel încât să fim cât mai eficienţi (…) şi programări se făceau inclusiv după terminarea programului medicilor. Actualul Bloc Operator, dacă facem altul nou, va fi desfiinţat şi va fi recompartimentat şi folosit în cadrul spitalului pentru alte secţii. Noi am încercat să facem un bloc operator nou peste actualul bloc operator, din păcate structura clădirii nu a permis să construim încă un etaj”, a conchis Marius Oprescu.

În proiectul de hotărâre privind „Demolare pavilion infecţioase şi construire clădire corp nou S+P+6E cu destinaţia de spital şi activităţi medicale, amenajări exterioare adiacente, dotări, utilităţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina”, aprobat vineri de consilierii judeţeni, se arată că pentru consolidarea, extinderea şi modernizarea corpului de clădire existent ar fi costuri mai mari decât pentru construirea unui imobil nou.

„S-au identificat următoarele deficienţe în cazul situaţiei actuale a Spitalului Judeţean de Urgenta Slatina: clădiri vechi, încadrate în clasa a II-a de risc seismic, fapt care nu permite extinderea şi modernizarea acestora fără a fi consolidate, costurile fiind mult mai mari decât cele necesare pentru realizarea unei clădiri noi care să preia şi să suplimenteze funcţiunile respective (infecţioase, sterilizare, bloc operator, ATI); blocul operator este mult subdimensionat având în vedere numărul de cazuri care necesită intervenţii chirurgicale; nu există săli destinate special pentru mici intervenţii – specialităţile ORL şi oftalmologie necesită astfel de spaţii în cadrul blocului operator; blocul operator nu are funcţională reţeaua de ventilare mecanică, ceea ce este inadmisibil, ventilarea pe cale naturală nefiind o soluţie agreată conform normativelor sanitare în vigoare; secţia ATI are nevoie de spaţii mai mari şi circuitele fervente pentru septic şi aseptic; sterilizarea centrală este înghesuită şi nu beneficiază de fluxurile corespunzătoare pentru a-şi îndeplini activitatea în cel mai propice mod”, se menţionează în documentul citat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează