G4Media.ro

Clădirile cu bulină roșie, veșnica problemă nerezolvată a Capitalei: Peste 2.400 de…

Foto: G4Media

Clădirile cu bulină roșie, veșnica problemă nerezolvată a Capitalei: Peste 2.400 de clădiri cu risc seismic, doar 30 au fost consolidate

De fiecare dată când are loc un cutremur în ţara noastră sau în proximitatea ei, aşa cum a fost cel de luni din Turcia, în România reapare tema rezistenței la cutremur a clădirilor vechi. Și asta din cauza faptului că Bucureştiul are cele mai multe clădiri vulnerabile care, în cazul unui seism major, ar înregistra cele mai multe victime omeneşti şi pagube materiale.

Discuția e alimentată de statisticile vehiculate de autorităţi. Potrivit acestora, în ultimii 30 de ani, ar fi fost consolidate doar 30 de clădiri cu risc seismic în București.

Și asta în conditiile in care Capitala are peste 2.400 de imobile încadrate intr-o clasa cu risc seismic. În clasa I de risc seismic sunt 362 de imobile, în clasa II – 373 imobile, în clasa III – 116 imobile şi 1.542 încadrate în categorii de urgență. Cu toate acestea, procesul consolidării înaintează cu paşi de melc, iar viitorul nu sună prea promiţător.

„Din 2018 au fost începute 10 şantiere. Din cele 10 şantiere, unul a fost preluat efectiv şi proprietarii remutaţi, trei sunt în curs de preluare şi se va întâmpla luna aceasta, februarie-martie, restul de şase sunt în proces de finalizare. De asemenea mai avem încă două şantiere începute anul trecut şi probabil că unul dintre ele se va finaliza anul acesta. Dacă ne raportăm la ce alte imobile urmează să intre, anul acesta vor începe şantierele pentru două lucrări mari şi cinci imobile mai mici”, a declarat pentru TVR, Răzvan Munteanu, directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din subordinea Primăriei Generale.

Din cauza fricii că oricând se poate întâmpla o tragedie, mulţi proprietari care locuiesc în clădirile încadrate într-o clasă cu risc seismic au ales să se mute şi să-şi închirieze locuinţele.

„Îmi tremură picioarele, dar nu am ce să fac. Cu cine să vorbesc? Sunt bătrână şi bolnavă. Proprietarii de la mine de la scară au case şi au pe unde sta. Toţi şi-au băgat chiriaşi în această clădire”, a declarat pentru G4Media.ro o locatară care trăieşte de peste 30 de ani într-un imobil încadrat în clasa I de risc seismic de pe strada Brezoianu.

Inginerii specializaţi în cutremure spun că în cazul unui seism asemător celui din 1977, pagubele ar fi catastrofale.

„Clădirile care cumva sunt în picioare şi nu au fost dărâmate de cutremur în 1977, au fost vulnerabilizate şi lăsate nereparate 46 de ani. Pe lângă ele s-au mai adăugat nişte clădiri care sunt şi ele vulnerabile. În 1977 am avut 1.500 de victime şi 30 şi ceva de colapsuri de clădiri. Cred că dacă s-ar repeta 1977 acum, nu poate spera nimeni la mai puţin de 50 de clădiri prăbuşite în Bucureşti şi nu poate spera nimeni la mai puţin de 3.000-4.000 de victime. Un lucru relevat şi de exerciţiul seismic din 2018-2019 în care s-au raportat 4.000 şi ceva de victime”, este de părere Matei Sumbasacu, fondatorul Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise.

Însuşi Prefectul Capitalei Toni Greblă admite că problema a fost şi este tratată cu superficialitate de către responsabili:

„După două trei săptămâni, după o lună de zile, aceste preocupări, aceste gânduri, aceste angajamente pe care le luăm sunt băgate la sertar si ne amintim de ele fie la bilanţuri, fie in momentul in care, Doamne fereste, se întâmplă un evenimnet nedorit.”

În prezent, consolidarea clădirilor cu risc seismic poate fi finanțată integral atât de la buget, cât și prin PNRR, după înscrierea în platforma digitală specifică, a anunţat luna trecută Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Proiectele vor putea fi depuse până la 20 februarie, în această sesiune de finanțare, urmând ca de la 1 august platforma să fie deschisă permanent. De la 3 ianuarie au fost depuse 235 de cereri pentru consolidarea unor blocuri de locuințe și clădiri publice, în valoare totală de 4,29 miliarde lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. ba terminati odata cu reabilitarea cladirilor cu buline…ca nu se poate
    voi vreti si pensii sp.eciale..si be ßerici si reabilitari`
    hotarati-va…

    • In caz de cotremur ii cazeaza in scoli, institutii… n-ai auzit? Le pregatesc pentru aia care au timp sa coboare scarile de la etajul 10 inainte sa cada scarile, care cad primele de regula, si pentru aia care au sarit pe geam si miraculos nu au patit nimic..Sportul practicat de absolut toti locuitorii capitalei ar trebui sa fie ala de-i zice parcur sau parcour, parkur… ca sa le creasca sansele.

  2. toate blocurile de 10 etaje din Bucuresti sunt CU BULINA ROSIE.
    la un cutremur de peste 7.5 grade cad

  3. Se asteapta sa fie nivelate ca sa se faca altele noi.

  4. Când ma gândesc că Nicușor l-a uns pe hipstarul ăla bășit Edmond Niculușcă, care avea 32 de ani, să se ocupe de clădirile cu risc seismic, te ia capul….

    Vorbesc de Nicușor pentru că el trebuia să fie salvarea Bucureștiului

    • Da ma, ca toti boșorogii senili care sunt la conducerea acestei tari de 32 de ani ne-au aparat de hoardele tătarilor, de cutremure si tsunami-uri, nu alta :)) ca sa nu mai vorbim de nivelul de trai si alte cele, suntem pe primul loc din Europa :)) Dar da, hipsterul de 32 de ani a fost problema 🙂

    • Unul care făcea evenimente culturale pe strada sa se ocupe de consolidări, nu-i nimic aiurea aici :)))

  5. Păi asta așteaptă autoritățile: un cutremur mare și scapă de grija acestor clădiri.
    Restul e doar gargară.

  6. Zero sanse sa scape la un cutremur serios. Zero. Insa in Romania… „merge si asa”. Cand vor cadea si vor fi mii de morti, se vor face comitete si comitii 😉 ca ptr Iliescu si ai sai. Sa nu vorbim despre cei anteriori lui.
    Tara pierduta definitiv.

  7. Asa este, chiriasii in general sunt niste fraieri care stau in casele cele mai naspa pe care le au proprietarii si mai si le mai dau si bani pentru asta.

    • Nu trebuie sa ai doua case ca sa te poti muta. E suficient sa ai un venit lunar. Poate inchiria casa la unii fraieri cum fac ceilalti si ea se poate muta la randul ei in chirie. Dar si mai bine decat sa-i puna in pericol pe aiuriti, se duce asa, daca-i ajunge pensia, dar nu i-ar conveni nici daca ar putea, cand poate sta gratis in casa ei.

  8. Reabilitati blocurile care stau sa pice pt ca hipsterii care stau in ele nu suporta sa stea in blocuri comuniste care sunt prea departe de centru si nu au inaltimea de 3m +

  9. Pe site ul USGS e un raport/articol despre dezastrul seismic din Turcia. Nu cred ca avem curaj sa-i intrebam ce ar arata simularile si pentru capitala noastra si orasele din jurul ei.
    Oare chiar este eficient sa consolidezi blocurile vechi din capitala? Poate ca imobiliarii ar trebui conditionati intr-un fel sau altul sa demoleze blocuri vechi si sa construiasca in locul lor. Nu s-ar mai aglomera orasul prin construirea printre blocuri, poate s-ar stabili un puz tinand cont de seismicitatea zonei… Ar cam fi de munca si castigul nu ar fi imediat pentru un imobiliar grabit. S-ar putea ajunge la intelegeri cu proprietarii unor blocuri ce stau sa cada si pe care le inchiriaza, intelegere pe bani din pnrr si banii pe teren luati de la imob, pretul zonei minus demolarea…Numai daca interzici inchirierea unui astfel de apartament..Pentru imob ar fi si in mijlocul targului, dar nu chiar in zona veche care astfel ar avea sanse sa ramana in picioare…

  10. Toti, absolut toti cunosc finalul: mii de victime, la primul cutremur serios. Reabilitare? Costa mai ieftin sa il darami si sa construiesti in loc (in Vest) Eventual pastrezi fatada si contruiesti in spatele ei.
    Insa Romania este corupta, ADNul sau impiedica totul. Plus „merge si asa” si „sa dea Domnul”.

  11. observati ca in zonele unde exista cele mai multe cladiri „cu buline” sunt si multe terenuri goale si santiere cu cladiri noi? Agentiile imobiliare fac lobbying sa lasa cladilire sa pice, despre ce vorbim…

  12. Aici sunt de acord cu tine, hai cu cutremurul ala ca vreau sa ma mut si sa nu cumpar un apartament care pica, sa cumpar unu testat la cutremur!

  13. Trebuie daramate
    Dar asta trebuie facut in parteneriat public privat
    Adica sa dai terenul si blocul unei asociatii private, pers fizica sau juridica ca daca nu e economic fezabil … nu se baga nimeni. Desigur totu ltrebuie controlat eventual cu o strategie arhitecturala, controale, etc. Iar evident cei ce primes cladirile sa nu faca profituri obscene

  14. Se fac si consolidari dar la mishto. Caz concret in sectorul 1 pe strada Pajura. Cladirea ce apartinea Telecom avea o bulina rosie mare pe ea! Miraculos, a disparut bulina iar cladirea s-a transformat spectaculos intr-un minunat bloc de locuit!!! Nu demolare, nu consolidare doar remodelare! E posibil structural sa se faca si reconsolidare pentru a rezista la cutremur?
    Insa ma intreb cum de a ajuns acea cladire asa rapid in patrimoniu privat….

  15. Palatul Victoria are bulina rosie?!!!!
    „Guvernul studiaza posibilitatea mutarii din Palatul Victoria, care are are grad seismic ridicat
    18.05.2001
    Premierul Adrian Nastase a declarat, marti, ca Guvernul studiaza posibilitatea de se muta, definitiv sau temporar, din Palatul Victoria, deoarece in urma unei expertize s-a constatat ca aceasta cladire ar fi una dintre cele mai afectate in cazul unui cutremur.
    Nastase a afirmat ca, in mod normal, pe Palatul Victoria ar trebui sa existe o BULINA ROSIE la intrare.
    Premierul a spus ca exista mai multe variante pentru rezolvarea acestei situatii, si anume evacuarea temporara a cladirii si repararea ei – dar acest lucru ar dura doi-trei ani, mutarea definitiva a Guvernului intr-o alta cladire sau sa isi construiasca un imobil propriu, iar Palatul Victoria sa fie redat Ministerului de Externe, dupa ce va fi reparat.”

  16. O clădire prost concepută și prost construită nu poate fi consolidată. Un plan fezabil și realizabil ar pute fi următorul: se construiesc un număr de clădiri cu îndeplinirea tuturor criteriilor de reziliență la cutremur, se mută în ele locatarii din clădirile necorespunzătoare, acestea se demolează și planul continuă până la finalizare.

  17. Reabilitati-le cu buldozerul.

  18. Cheltuiți banii aiurea, pe pensii nesimțite, pe salarii imense la tot felul de sinecuriști în câte 4-5 AGA, în Companii de stat falimentare dar conduse de șefi cu salarii de zeci de mii de lei, etc, etc… Și apoi, la un cutremur, cereți pomană tot de la amărâții pe care-i jecmăniți acum, vezi Doamne, ”ajutor pentru sinistrați”, ”solidaritate”, etc.

  19. E ca si cum am lasa mine neexplodate pe camp. Daca au avut bulina rosie 10 ani trebuie sa devina automat demolabile de primarie.