G4Media.ro

Clasamentul țărilor care au ajutat cel mai mult Ucraina: SUA rămâne, de…

captura Kiel Institute

Clasamentul țărilor care au ajutat cel mai mult Ucraina: SUA rămâne, de departe, cel mai mare donator

Țările care sprijină Ucraina au promis cel puțin 108,01 miliarde de euro sub formă de ajutor militar, financiar sau umanitar, potrivit celor mai recente date publicate în 7 decembrie de Kiel Institute for the World Economy, scrie Le Monde. Statele Unite sunt de departe cel mai mare donator, cu peste 47,82 miliarde de euro promise de la sfârșitul lunii ianuarie 2022, inclusiv 22,9 miliarde de euro în ajutor militar (47,9% din total).

În clasamentul ajutorului bilateral din punct de vedere al angajamentelor guvernamentale în procente din PIB, România ocupă locul 38 din 40 de țări luate în discuție, cu un procent de 0.004% din PIB.

Trebuie notat că Guvernul României a decis să nu facă public cuantumul ajutorului militar oferit Ucrainei.

Datele publicate de Kiel Institute for the World Economy nu iau în considerare primirea refugiaților, care reprezintă un efort major pentru țările care se învecinează cu Ucraina. Polonia, de exemplu, a primit 8,1 milioane de refugiați ucraineni, iar România puțin peste 1,6 milioane.

De asemenea, Institutul Kiel nu este în măsură să contabilizeze donațiile private și nici ajutorul oferit de țări în mod indirect, prin finanțarea organizațiilor neguvernamentale, a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați sau a UNESCO.

Statele Unite sunt de departe cel mai mare donator, cu peste 47,82 miliarde de euro promise de la sfârșitul lunii ianuarie 2022, inclusiv 22,9 miliarde de euro în ajutor militar (47,9% din total). Țările UE au promis atât ajutor bilateral (16,23 miliarde de euro), cât și ajutor comun din fondurile UE (29,89 miliarde de euro), pentru un total de 46,12 miliarde de euro.

Letonia, cel mai mare contribuabil ca procent din PIB

În termeni absoluți, țările cele mai bogate au fost cele mai generoase. Cu toate acestea, atunci când aceste contribuții sunt raportate la produsul intern brut (PIB) al fiecărei țări donatoare, clasamentul este diferit. Statele Unite cad pe locul nouă (0,23% din PIB), în urma vecinilor Ucrainei sau a fostelor republici sovietice prietene: Letonia este cea mai generoasă, cu 1,1% din PIB-ul său promis Ucrainei, urmată de vecina Estonia (0,93%), Polonia (0,5%) și Norvegia (0,34%). Franța se află pe locul douăzeci și doi, cu 0,05% din PIB-ul său, tot conform datelor Institutului Kiel.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ar trebui sa fim in top 10.

    • pentru ca ne-a jefuit armata sovietica (maiu precis subdiviziunea ei numita Frontul 2 Ucrainean), tot romanii trebuie sa dea ucrainienilor????

  2. Da, Romania ar fi trebuit sa faca tot posibilul ca judetul rus sa redevina rus, sa il avem pe Putin la granita, probabil si cu Moldova inghitita ca sa se simta Tepes bine. Apoi mai vedem noi…

  3. S-a scurs mai mult din PIB in buzunarele politicienilor nostri

  4. Ba Țepeș, natura și soarta și-au bătut efectiv joc de tine… Du-te în rusia să-ți faci numărul în batalioanele lor, nu vezi ca pica ca muștele…

  5. Romanica rusinica ca de obicei

  6. Țepeș, spune-ne ceva și despre Rusia, pardon rusia (că dacă e ucraina să fie rusia).

  7. Într-un fel, ai dreptate. Ceea ce ne aseamănă pe noi românii cu ucrainenii este că ne vindem foarte repede stăpânului care plătește mai bine. Cazacii Zaporojeni și Nistreni au fost aliați cu rușii împotriva turcilor, cu polono-lituanienii împotriva rușilor, cu rușii împotriva Hoardei, cu suedezii împotriva rușilor, cu Austro-Ungaria împotriva polonezilor și cu Germania nazistă împotriva rușilor. Ce seamănă istoria Ukrainei cu cea a României! Aceleași vânzări, trădări și lingerii…. Probabil că peste 10-15 ani engleza și franceza de la școala va fi înlocuită de chineză sau hindi. Și dacă inventează Burundi bomba cu apa calda o să scrie în manualele de istorie că Ceaușescu are mama burundeza și tata rwandez.

  8. Cuvântul corect este investitor și nu donator. SUA nu a donat nimic și nu va dona niciodată.