Clasamentul ţărilor cu cei mai mulţi fumători din Uniunea Europeană / Cei mai înrăiți fumători sunt bulgarii/ Pe ce loc se află România
Aproape un sfert dintre cetățenii UE (24 %) sunt fumători. Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind fumatul evidențiază că rata fumatului a rămas relativ neschimbată între 2020 și 2023, cu o scădere de doar 1%. Cei mai mari fumători se găsesc în Europa de Est, cu un procent de 37% în Bulgaria, 36% în Grecia, 35% în Croaţia şi 34 % în România. Suedia are cea mai scăzută rată de fumat (8 %), urmată de Țările de Jos (11 %) și Danemarca (14 %), potrivit Rador Radio România.
Bărbații sunt mai înclinaţi să folosească produse din tutun decât femeile (28 % față de 21 %).
În același timp, 56 % spun că nu au fumat în viața lor.
Cea mai mare concentrație de fumători se înregistrează în grupa de vârstă între 25 și 39 de ani (32%), în timp ce cea mai scăzută rată se înregistrează în rândul celor cu vârsta de 55 de ani, sau mai mult. Șomerii sunt cei mai predispuși la fumat (40%), urmați de muncitorii manuali (37%) și de manageri (20%).
Procentul de fumători este mai mare în rândul persoanelor care au dificultăți la plata facturilor (38%) decât în rândul celor care nu au avut niciodată aceste probleme (21 %).
Clasicele ţigări în pachet rămân cele mai populare, fiind preferate de 77% dintre fumători, comparativ cu procentul de 23% care preferă țigările rulate manual.
Consumul zilnic variază foarte mult în bloc, în medie de 14 țigări pe zi, o rată care a rămas stabilă din 2020.
Datele Eurobarometrului arată şi că procentul de persoane care folosesc țigări electronice este de doar 3%.
Tutunul este principala cauză a cancerului care poate fi prevenit
Tutunul rămâne principalul risc de sănătate care poate fi evitat și este responsabil pentru 700.000 de decese pe an numai în UE.
De altfel, aproximativ 50% dintre fumători mor prematur, în medie cu 14 ani mai devreme decât nefumătorii.
Consumul de tutun este, de asemenea, principala cauză a cancerului care poate fi prevenit, cu 27% din toate tipurile de cancer atribuite utilizării acestuia, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Sursa: EURONEWS / Rador Radio România /.
Traducerea: Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.