Claudiu Manda după audierea șefului SRI, Eduard Helvig: Din 1990 încoace au fost semnate 565 de protocoale sau acorduri, 337 sunt active, restul denunțate sau abrogate
Președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat, joi seara, după audierea șefului SRI, Eduard Hellvig întinsă pe aproape 9 ore, că printre cele 8 subiecte discutate se numără și cel al protocoalelor. ”Am speranţa că am fost extrem de coerent şi concis, astfel încât colegii parlamentari să fi înţeles ce am comunicat. Domnul preşedinte Manda (Claudiu Manda, preşedintele comisiei – n.r.) o să vă dea toate detaliile convenite”, le-a declarat Hellvig jurnaliştilor la ieşirea de la audieri.
”Sunt semnate protocoale din anul 1990. În total au fost 565 de protocoale sau acorduri. 432 au fost protocoale, restul documente sau acorduri. 337 sunt active, 134 denunțate 94 abrogate”, a declarat Manda. Potrivit acestuia, toate aceste documente ar urm să fie trimise de SRI la Comisie în maxim o săptămână.
”S-a pus un accent deosebit pe protocoale din justiție, vorbim de 18 documente cu CSM, DNA, DIICOT. În acest moment vorbim doar de 2 documente care au caracter secret și sunt în vigoare, referitoare la amenințările de terorism”, a mai declarat președintele comisiei de control SRI.
Manda a mai spus că unele protocoale au fost încheiate, potrivit explicațiilor conducerii SRI, pe baza ordonanței 6 din 2016.
Senatorul PSD a menţionat că a discutat cu directorul SRI şi despre protocoalele din 2016, unul secret şi unul nesecret.
„Am avut o discuţie legată de protocolul din 2016, cel din decembrie 2016, cele două protocoale, cel secret şi cel nesecret. Opinia conducerii a fost următoarea: au avut la bază Ordonanţa 6, care, în opinia SRI, presupunea două elemente. Pe vidul legislativ apărut ca urmare a deciziei CCR, nu exista acea structură de interceptări care era la SRI şi atunci a fost nevoie să apară această Ordonanţă 6, ca interceptările făcute pe mandate de securitate naţională sau de supraveghere tehnică să poată să continue. Cea de-a doua – de a defini organul de cercetare specială. (…)Spunea că este nevoie de acest organ de cercetare specială şi pentru infracţiunile de terorism sau la adresa securităţii naţionale”, a mai spus Manda.
”A fost făcută o prezentare, referitor la apartenența politică a celor care au semnat protocoalele respective, și au fost de la toate partidele”, a precizat șeful comisiei SRI. Potrivit acestuia, șeful SRI le-ar fi spus membrilor comisiei că unele instituții intenționează să semneze și astăzi protocoale cu SRI.
Subiectul protocoalelor este utilizat de coaliția PSD-ALDE pentru a pune în discuție legalitatea anchetelor și a sentințelor pronunțate în dosarele de corupție.
Liviu Dragnea a declarat luni seara, la Antena 3, că Ordonanța 6 va fi picată, adăugând următoarele: ”Lucrăm acum să punem și ceea ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs ordonanța”.
Ministrul Justiției a anunțat la începutul lunii august că după concedii va propune guvernului o ordonanță de urgență prin care să adauge noi motive de revizuire a sentințelor definitive, astfel încât tot cei condamnați pe baza protocoalelor încheiate de parchete cu serviciile secrete să poată ajunge din nou în fața unui judecător.
(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii