G4Media.ro

Claudiu Năsui: 3,36 miliarde de lei au fost plătite în perioada iunie-septembrie…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Claudiu Năsui: 3,36 miliarde de lei au fost plătite în perioada iunie-septembrie pentru pensiile speciale. Un verdict de la CCR, aşteptat de 5 luni

Deputatul USR Claudiu Năsui a semnalat luni că, în decurs de cinci luni, Curtea Constituţională nu a luat o decizie în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor speciale, susţinând că, în perioada iunie – septembrie, au fost alocate 3,36 miliarde lei pentru plata acestora.

„Risipa de bani continuă, în timp ce clasa politică îşi acordă noi privilegii. Nu trece săptămâna fără să mai auzim de un nou vot pentru a acorda noi sporuri sau beneficii celor apropiaţi de centrii de putere. Între timp, lupta pentru a le păstra pe cele vechi se dă la cel mai înalt nivel. De aproape cinci luni aşteptăm un verdict de la CCR legat de impozitarea pensiilor speciale. Evident că aşteptăm un răspuns de la cei care ei înşişi beneficiază de pensii speciale, unii chiar multiple. Ce înseamnă asta pentru români? Ei bine, peste 3 miliarde de lei s-au dus în plină pandemie în pensiile speciale. Asta doar în ultimele 4 luni de zile, de când a trecut votul de impozitare în Parlament. Imediat se vor face 5, astfel că specialii vor mai încasa o pensie, în timp ce noi aşteptăm răspunsul CCR”, a scris deputatul USR, pe Facebook.

El a menţionat că una din priorităţile USR este „eliminarea acestor clase de privilegii”. „În timp ce angajaţii pe salariul minim plătesc printre cele mai mari taxe din UE pe muncă, avem categorii de pensionari speciali care încasează mii de euro lunar, nu în baza contribuţiilor, ci doar în baza privilegiilor pe care unii şi le-au votat cu mâna lor”, a adăugat Năsui.

Deputatul USR a ataşat un tabel, conform căruia dintre cele 3,36 miliarde lei destinate pensiilor speciale 1,491 miliarde lei au fost pentru Poliţie şi Jandarmerie; 1,221 miliarde lei pentru militari; 298 milioane lei pentru magistraţi; 245 milioane lei pentru angajaţi ai SRI, STS, SIE şi SPP; 43 de milioane de lei pentru piloţi şi personal navigant; 19 milioane lei pentru angajaţi din justiţie; 10 milioane lei pentru diplomaţi.

Pe 17 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă. Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Pe 18 iunie, Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la această lege. Instanţa supremă arăta în hotărârea de sesizare a CCR că unul dintre cele cinci principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal vizează „justeţea impunerii sau echitatea fiscală”, care „asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia”.

„Legea instituie o taxă pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferită de impozitul pe venit şi se cumulează cu acesta din urmă, ceea ce înseamnă că acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxării conform legii criticate, li se aplică atât impozitul pe veniturile din pensii, cât şi taxa nou instituită. Rezultă, astfel, că pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale”, explica ICCJ.

Şi Avocatul Poporului a transmis CCR o sesizare privind acest act normativ.

CCR a amânat atât pe 14 iulie, cât şi pe 3 septembrie discuţiile pe marginea sesizărilor făcute de Avocatul Poporului şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sursa Foto: InquamPhotos / Autor: George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. E de aşteptat, după dialogurile fără mască de la Buzău, trecerea prin parlament a unui Spor de Bătrâneţe pentru cine are pensie specială.

  2. Sa vedem cine are curajul să se ia de pensiile speciale și de aia care cumulează pensiile speciale nesimtite cu salariile nesimtite tot de la stat.

  3. Bravo USR, mergeti pe drumul asta in mod serios si veti avea de cistigat. Observ ca altii au trecut subiectul pe mute.

  4. Când aud de „una din priorităţile USR” moor.
    Nu vă votează nimeni pentru ca aveți voi certitudini.
    Românul e trol depresiv din naștere… mergeți să-l întâlniți și veti intelege ca el are alte prioritati.
    Una dintre ele e că salariul de la patron e prea mic iar patronul prea ticalos ca sa-l plateasca cu mai mult.
    PSD a zarit oportunitatea si deja actioneaza in subconstientul „amărâtului”.
    Angajatul din privat e mai sclav decat cel de la stat.

    • Pai asta din cauza ca pe provatul autohton nu-l controleaza nimeni (vezi episoadele periodice cu poluatori din Bucuresti sau Ilfov, vezi episoadele cu politisti apostrofati ca au indraznit sa treaca pragul unitatilor protejate din centrul vechi). Comportamentul patronilot n-are cum sa fie o prioritate, el se va schimba cand se vor schimba multe altele, astfel incat autoritatile de control sa mai faca si ce scrie in fisa postului. In prezent ele functioneaza fix ca niste mafii: doar sa colecteze taxe de protectie.

    • Auzi, dar de ce nu comentezi la subiect?

      Si, doi, daca e sa o luam pe langa subiect: vezi ca in programul de guvernare USRPlus, aia propun fara taxe si impozit pe salariul minim.

      Asta ar insemna o crestere cu 70% pentru care primesc salariul minim (crestere de 900 de lei lunar) si cu aproximativ 30% pentru cei care primesc salariul mediu pe economie.

      E prima propunere de reducere a impozitarii muncii auzita la noi din 2005 incoace (de la cota unica). PSD-ul de care zici tu ca a zarit oportunitatea NU A REDUS NICIODATA IMPOZITELE PE FORTA DE MUNCA. S-a ocupat de reducerea impozitelor pe chirii, pe apartamente (daca ai mii, precum fratii Negoita) sau pe dividende. Partid „socialist”, de…

    • Ma refer la aberația:
      „firmele să fie obligate să dea angajaților cel puțin 7,5% din profitul net”
      https://romania.europalibera.org/a/proiect-sus%C8%9Binut-de-psd-firmele-s%C4%83-fie-obligate-s%C4%83-dea-angaja%C8%9Bilor-cel-pu%C8%9Bin-7-5-din-profitul-net/30830777.html

      RA-urile, SA-urile de la stat dau bonusuri bi-anuale angajatilor, in functie de incasari. In presa s-a auzit ca chiar si Judecatorii primesc bonus de sarbatorile de sfarsit de an.

      USR „joaca” prea curat, țin partea cui ca sa câștige in alegeri? Sau nu e vorba de niciun câștig. Ei au tot ce le trebuie iar un 20% e mulțumitor.

  5. Am mai postat si in trecut, dar ma repet: cum naiba suntem toti egali in fata legii, dar unii au pensii nebazate pe contributivitate?

    • pentru ca in romania sunt mai multi hoti si prosti decat oameni care vor un trai si un job decent .

    • Cei cu pensii speciale, le au in baza unor legi tot speciale, facute tot de cei speciali.

    • Informati va, dicumentati va cand faceti astfel de afirmatii. Exista decizii CEDO si CCR care va contrazic. La fel si domnul Nasui , mai ales ca este parlamentar.

  6. În continuare banii platiti pt pensiile de serviciu tot atata vor fi. Supraimpozitarea va readuce bani la buget pt dl Barna care are contracte cu statul. Masura care ar trebui luata este de calcul al pensiilor de serviciu pe puncte, că în 2010. Dar dl Nasui nu vrea acest lucru pt ca nu-i avantajează pe cei din USR. Ce să faci. Interesul poarta fesul!

  7. Boss, fa o lege constitutionala, cu aplicabilitate pentru viitor si nu te mai plange. Aia e, unii au acest drept dobandit, e un drept in baza caruia unii si-au facut poate case pe imprumut sau au pornit afaceri. Nu e corect si legal sa mai umbli la el. Daca vrei sa scoti pensiile speciale, le scoti pentru cei care urmeaza sa iasa din sistem – asa poate ii incurajezi pe cei care nu-s la varsta de pensionare sa mai ramana nitel in sistem si sa munceasca.

  8. Halucinant ! Asta înseamnă 840 milioane lunar ! Până la urmă – for God’s sake !!! – câți sunt ? Și ar fi bine de știut o altă cifră : care este fondul lunar necesar pentru tot restul pensionarilor și câți sunt ? Am putea să ne dăm seama de dimensiunea abuzului !!

  9. Sa ne lamurim, domnul Nasui, fiul/nepotul altor domni Nasui afaceristi de tranzitie cu statul este ingrijorat de banii de la buget?
    Pai sa dea banii inapoi din afacerea Motorola, este mai la indemana decat sa se roage la CCR, sa faca in famiglie lobby.
    https://m.adevarul.ro/news/societate/generalul-stanculescu-scapat-afacerea-motorola-prescriptia-faptelor-1_50abb5807c42d5a6637f0275/index.html

    https://romanialibera.ro/special/investigatii/agentii-sts-au-semnal-doar-pe-motorola-139618

    Si apropo de famiglie, ca sa ne lamurim , domnul Nasui s-a pus primul pe lista la Camera Deputatilor si pe locul 2 pe partenera , Cristina Pruna.
    Cum sa putem crede ca un astfel de personaj poate a fi model de politican nou , altfel si mai bun decat modelele vechi ?

    Sunt curios daca si acest comentariu nu va trece de moderare, ca toate celelalte in care am scris despre acest domn Nasui.

    • poate tu si ce i ca tine sa va duce ti dreaq odata cu toti pesedistii si penelistii

    • @Gigi Kent , pai tocmai aia e domnul meu, am vrut sa scapam de pesedisti si de penelisti, si ne-am procopsit cu unii mai tineri, cu aceleasi metehne. Ori pentru mine asta nu e o imbunatatire. Poftim de cititi ce scriam pe vremuri, poate o mai rarefiati cu acuzele de partizanat USL-ist : https://lloopp.wordpress.com/

      Parca fermele de troli de la USR si + erau unii care mai aveau habar unde si daca sa puna cratima, au scazut standardele, sau dumneavoastra de la ce ferma sunteti ?

    • lloopp, suntem destui membri USR PLUS p’aici ca sa putem sa-ți spunem ca altii mai buni nu sunt. Hai tu în fața si te alegem pe tine!
      Atâta timp cat fac treaba buna in interes comun, pun oamenii sa munceasca pentru banii incasati, asculta de sfaturile celor din jur – sunt PERFECȚI

    • @cloudfare Nu ai cum sa ma votezi, nu am fost pe lista agreata de conducere. Pe vremuri, cand se faceau listele de candidati prin vot direct, da, am fost ales. Si multi altii ca mine, nu o sa ii mai vezi pe nicaieri acum. Cauta intern dintre cei care au prins mandate in 2016, si apoi au candidat in 2020, sa vezi cati s-au regasit pe liste.
      Stii de ce? Pentru ca nu au acceptat santaje, politica de party-pris, ne-am saturat sa ne luptam si in consilii si parlament cu vechea clasa politica si cu trolii interni, si gasca lor care santajeaza cu „faci ca mine sau nu mai prinzi loc pe lista” . Altii mai buni nu sunt pentru ca cei care au preluat ostil puterea nu accepta decat pe cei care sunt de-ai lor, chit ca pot fi mai competenti. Mai ales chiar daca pot fi mai competenti, si necontrolabili, nesantajabili. Poftim, exemplu de rasunet, „recrutarea” lui Moise Guran https://www.moise.ro/2020/01/15/plec-definitiv-din-presa-si-intru-in-politica/ Cat a durat fulminanta lui cariera in USR ? Sa nu mai zic de jocul de glezne cu Nasui prieten cu Vlad Voiculescu facand tot posibilul sa impiedice candidatura lui Nicusor la PMB, desi votul filialei Bucuresti era covarsitor pentru Nicusor. Si pentru cine, se compara cine a stat prin consilii la PMB pana l-a dat Firea afara cu politia cu cine a fost de profesie candidat la PMB pe linkedin de 1 an jumatate?
      Chestia asta cu „altii mai buni nu sunt” nu absolva de a-i critica si pe cei care sunt mai buni doar pentru ca ceilalti sunt oribili. Imi doresc mai mult, mult mai mult !
      Asa ca intre timp, ma isoles si gandes https://youtu.be/F-4Mi9Do1G0?list=PLlnEmJ-2lpnY4efsta0ffIboE-SLTkTyI

    • Nimeni nu știe cum e cel mai bine, sunt mai multe directii, nemultumiti vor fi mereu.
      Timpul liber personal e important pentru noi toți.
      Sa nu-l irosim, zic

    • @Cloudfare : Parca erau perfecti, acum nimeni nu stie cum e mai bine, ca nemultumiti sunt mereu. Cunoastem tehnicile, bagatelizare, generalizare, schimbare de subiect / pivotare.
      Povestea din 2016 se poate repeta din nou la urmatoarele alegeri, in 2024. Pana atunci, mai bine este de votat cine merita, in acceptiunea unora dintre cei care au pus bazele USB in 2016 Valeriu Nicolae este unul dintre ei https://www.europafm.ro/activistul-civic-valeriu-nicolae-si-a-inscris-candidatura-la-alegerile-parlamentare/ . Un altul este Cornel Zainea https://ziare.com/usr/stiri-usr/cornel-zainea-candideaza-independent-la-ilfov-1639329
      Suntem experti in a face cauzele fara viitor un succes , asa ca imi voi folosi timpul liber intr-un mod eficient, fii fara grija.

  10. Apreciez foarte mult actiunile astea ale USR. Dar lucrul asta bun este distrus de strategia politica infantila care izoleaza USR dpdv politic.

  11. CCR așteaptă să vadă ce majoritate parlamentara se va forma după 6 decembrie., in functie de acest lucru vor decide si ei.Nimeni nu are curajul sa schimbe Constituția.

  12. USR joaca tare, îl vor pe Cioloș premier, se plâng ca PNL ezita sa se alieze cu ei la Timișoara la Consiliul local, dar la Alba Iulia au pus viceprimar de la P S D refuzând PNL-ul. Și atunci? Cine e ipocritul?

  13. USR joaca tare, îl vor pe Cioloș premier, se plâng ca PNL ezita sa se alieze cu ei la Timișoara la Consiliul local, dar la Alba Iulia au pus viceprimar de la P S D refuzând PNL-ul. Și atunci? Cine e ipocritul?

    • Dorele vezi cum arata tara asta de 30 de ani, infrastructura, spitale, bugetarii milionari….vezi….acu despre ce vb tu acolo? Sa votam iar USL ?

    • Ăla care are impresia ca de la „centru” se pot controla toate! Ca un șef nu mai are viață personala.
      Pe mine ma intereseaza mai mult cum se formeaza majoritatile in comisiile parlamentare permanente si cine le da de treaba si care sunt limitele lor de competență?
      Ca daca doar partidul majoritar decide tot si orice ne-am dat dreaku’ cu PNLu’ care-i fix ca pesedeu

  14. Daca nu mai incercati sa suntati PNL prin proceduri ce va fac rau , daca ati fi dorit sa intrati la guvernare alaturi de PNL ,daca nu ati compromis ideea de USRism prin votul din parlament , atunci ati fi fost credibili , asa vi s-au inchis toate portile . Nu va puteti dezice de PNL , ramaneti la remorca lor si nici nu mai puteti sa va asociati cu PSDeul asa zis reformabil ,ce v-ar fi dat posibilitatea unei aliante . Greselile se platesc .

  15. Nu am avut răbdare să citesc toate comentariile !
    Cu tot regretul , după parerea mea , România va intra în Faliment ! Orice guvern va veni trebuie sa reducă cheltuielile bugetare , să creasca taxele și impozitele ! Cu toată Opoziția CCR, avocata Diavolului , ICCJ și toți Mafioții , guvernul va reduce : numărul de salariați de la statul degeaba , micșorarea pensiilor speciale , dispariția sporurilor de tot felul , micșorarea numărului de angajați de la primarii , încadrați în grupe de munca ilegal ( cu șpăgi ), pensii de asistență sociala care nu au lucrat in CAP ( cu șpăgi ) ,handicapați trucati s.a.m.d !
    Altfel , că de obicei ne vor salva Băncile Străine !
    Nu nu vor mai da Bani împrumut ! Fără investiții care crează locuri de munca , România Moare !
    Vom păti că Venezuela ! Sa vina tot PSD la conducere că sa Fure și Banii de le C.E. să distrugă putina economie privata ! Poate atunci vom scăpa de Ciuma Roșie ! Nu vor fi Bani nici de pensii nici de salarii ! Vom avea Inflație Uriașă , Deficit Mare și vom intra in Faliment , Tovarăși !

    • Totusi nu ai spus nimic despre sumele nerecuperate de ANAF de la firmele lor.
      AU implementat bonul fiscal electronic… dar factura electronica e cea care adece bani la bùgét.
      Parca au votat si recuperarea extinsa.
      Hai si cu impozitarea sumelor ce nu pot fi justificate, si sa le si analizam daca putem sa demonstram ca le-a obtinut ilegal sa le confiscam (contracte de consultanta neefectuata, de ex.)
      Sa creasca impozitele pe LUX…
      Si mai sunt solutii… sa-i verifice pe cei cu credite uriașe fara acoperire la banci… cum/de unde isi platesc ratele?

    • și Certificatele de Depozit bancar (care nu se raporteaza)
      și actiunile la purtator…
      (mai spuneți voi)

  16. Bravo USR!
    Nu stiu daca o sa reusiti,dar este de aplaudat initiativa voastra.Sunteti singuri pe acest front.
    PNL o da cotita,denumind pensiile militienilor si militarilor drept pensii de serviciu,aruncand praf in ochii alegătorilor

    Sa va fie foarte clar,nimeni nu mai este prost.
    Orice pensie care nu respecta principiul contributivitatii,ESTE PENSIE SPECIALA

  17. Cred ca niciodata Romania nu a mai avut un maldar asa mare de ba…..,pardon,de legi.Sunt legi stufoase in care se scrie despre tot felul de lcruri,dar mai la urma dai de cateva cuvinte care ,fie ca-i taie dintii legii respective,fie ca-i scimba sensul,fie ca-i modifica continutul,”pe ici pe colo prin partile esentiale”,iar daca nu o fac legiuitorii,care le tot modifica,o face Curtea Constitutionala.Cica le aduce la nivel cu Constitutia,ciuruindu-le de continutul penal periculos pentru persoanele „sus puse”sau ajustandu-le la interesele de partid.Asa se face,ca invocand criteriile claritatii si al predictibilitati sau absolutizand anumite principii de drept,legile ies din imprimanta acesteia ca din coltul mesei.Si iata ca sa ajuns cu nivelarea lor pana intr-acolo,incat este constitutional daca Curtea se pronunta dupa ce piere tara.
    Se tot spune ca trebuie modificata Constitutia.Daca inerpretarea ei este denaturata si nu este pedepsita, ca atare,nici o constitutie nu ne mai salveaza,indiferent cat de buna ar fi ea.Iata aceasta majoritate C.C.inerpreteaza si iar interpreteaza,pe termenele de amanare la legea impozitarii pensiilor speciale de aproape cinci luni de zile,aflandu-se si in conflict de interese,si este”curat constitutional”!!!