Claudiu Năsui: Am început procesul de reformă a companiilor de stat subordonate Ministerului Economiei. Primul pas este să numim oameni profesioniști în consiliile de administrație
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a anunţat miercuri că a demarat procesul de reformă în companiile de stat din subordine, planul concret de acţiune pentru cele aproximativ 70 de companii urmând să fie prezentat după ce se va pune de acord cu premierul, relateză Agerpres.
„Am început deja procesul de reformă a companiilor de stat în Ministerul Economiei. Depinde de cum le consideram că sunt şi filiale de filiale, sunt tot felul de participaţii, unele sunt minoritare, dar suficient cât să ai controlul, adică sunt diferite cazuri. Avem în jur de 70 de companii de stat la Ministerul Economiei, deci o sumă foarte mare, toate sunt în nişte situaţii financiare deplorabile, aş spune. Sunt rezultatul a foarte mulţi ani de nepăsare sau chiar corupţie. Primul pas pentru a reforma aceste companii este să numim oameni profesionişti în Consiliul de Administraţie, care sunt cu adevărat profesionişti şi când spun cu adevărat profesionişti e prima oară când punem CV-urile pe pagina mea pe măsura ce facem numirile – totul este, dăm comunicat de presă, se găsesc uşor – oameni care au muncit esenţialmente în privat”, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.
El a fost întrebat dacă are un plan de restructurare pentru companiile de stat din Ministerul Economiei.
În opinia sa, numirile făcute la aceste companii vizează ca oamenii să aibă „talente şi aptitudini complementare”, astfel încât să poată veni cu o strategie coerentă pentru fiecare companie.
„Tehnica şi strategia pe care le avem sunt să facem numirile în mod complementar, adică oamenii pe care îi numim să nu fie – dacă este o companie din industria de apărare – să nu fie toţi din industria de apărare pe care o avem, să facem numirile în mod complementar. Unul este specialist pe apărare, dar unul să fie specialist în finanţe, contabilitate, audit, altul în HR sau drept sau restructurare, adică să aibă talente şi aptitudini complementare ca să poată să vină cu o strategie coerentă pentru fiecare companie. De asemenea, bugetele de venituri şi cheltuieli pe care le aprobăm nu vor fi niciunul pe pierdere, deci vor trebui să facă toată lumea tot ce poate pentru a restructura aceste companii până când avem o imagine mai bună ce putem face cu ele”, a explicat Năsui.
Acesta a adăugat că a avut numeroase discuţii şi cu premierul despre situaţia acestor companii de stat şi se doreşte ca toate acestea să fie revitalizate.
„După cum ştiţi există o lege în Parlament care împiedică vânzarea de active. Asta este o ironie că Parlamentul împiedică vânzarea de active dar doreşte să dea gratuit un mare activ, la Băneasa. Până una alta facem ce putem cu aceste companii, am avut numeroase discuţii şi cu premierul despre ele şi avem în plan să le revitalizăm pe toate. (…) Am început să vorbim despre ele, dar punctual, pentru că fiecare are o situaţie specială. Vă dau un exemplu, există o mică întreprindere, statul român are şi o micro-întreprindere – Germisara, are trei membri în CA şi trei angajaţi şi este foarte fuzionabilă cu alte întreprinderi. Mai sunt alte întreprinderi ale căror scop de fapt nu este să facă profit, dar pot fi foarte bine înglobate într-un departament sau direcţie din minister. Sunt cazuri de genul acesta şi pe toate trebuie să avem o confirmare cu premierul că planul nostru de acţiune este bun”, a subliniat ministrul Economiei.
Potrivit sursei citate, un prim pas în cazul acestor companii este legat de schimbarea conducerii şi de a aduce oameni cu experienţă, care să vină cu „nişte planuri reale de restructurare”.
„Trebuie să schimbăm aceste conduceri şi să avem nişte oameni care au experienţă, care au mai făcut asta, care nu sunt membri de CA profesionişti la stat şi care pot să vină cu nişte planuri reale de restructurare. Şi dacă vă uitaţi la oamenii pe care îi numim marea majoritate au făcut asta în privat, toată viaţa lor, şi fac asta din patriotism acum. Ei nu vin în CA pentru banii pe care îi oferă ci efectiv ca să ajute să redreseze o părticică din ţara noastră”, a adăugat şeful de la Economie.
Întrebat dacă are un orizont de timp până când va finaliza această analiză, astfel încât să aibă un plan de acţiune concret cu termene, Năsui a răspuns: „Am avut deja întâlniri cu unii dintre ei, mai am şi în lunile următoare şi în măsura în care am o discuţie cu premierul şi ne punem de acord pe un plan de acţiune voi prezenta toate lucrurile acestea, dar da, pe scurt avem un plan pentru fiecare din aceste firme”.
Foto: Claudiu Năsui (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii