G4Media.ro

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, acuză guvernul Ciucă de stoparea proiectului…

Sursa Foto: Igj.ro

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, acuză guvernul Ciucă de stoparea proiectului de exploatare a grafitului de la Baia de Fier, o resursă esențială pentru producția de baterii și panouri solare

Claudiu Năsui, fostul ministru USR al Economiei, susține că guvernul Ciucă a stopat proiectul de exploatare a grafitului de la Compania de stat Salrom. Ministerul Economiei a început în 2021 un proiect pentru extracția a zeci de mii de tone de grafit de la Baia de Fie. Din grafit se extrage grafenul, esențial în energia verde, iar o tonă se vinde și cu 200.000 de euro.

”Cât am condus ministerul economiei, am început studiul de fezabilitate pentru a începe efectiv exploatarea pe un perimetru al Salrom. Printre primele lucruri făcute după ce s-a schimbat guvernul a fost să oprească acel studiu de fezabilitate. Un adevărat sabotaj nu doar pentru economia județului Gorj, care ar fi putut să facă și tranziția economică de la cărbune la grafit, ci pentru economia întregii Românii”, a declarat Năsui pentru G4Media.

În august 2021, licitația internațională pentru studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului din România a fost încheiată de Salrom, iar câștigătorul licitației este consultantul german Roland Berger.

Năsui susține că actuala conducere a Salrom a stopat studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului.

În septembrie 2021, Fondul Proprietatea, care deține 49% din Salrom, declara că dezaprobă schimbarea membrilor consiliului de administrație al Salrom, operată după ieșirea USR de la guvernare, arătând că decizia pune în pericol proiecte importante, precum listarea Salrom la bursă și evaluarea opțiunilor privind exploatarea zăcămintelor de grafit din Gorj.

Cea mai mare șansă de dezvoltare pe care o ratează România și județul Gorj este cea legată de exploatarea grafitului. Avem rezerve mari de grafit în România în zona Băii de Fier. Ele sunt în prezent ne-exploatate. Dar, dacă ar fi, ar putea pune România pe harta producției de baterii. Din grafit se poate face grafen, care este un produs scump și folosit în multe produse cu valoare adăugată mare și, mai ales, în baterii.

Context. În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Catalinul, și în cariera Ungurelașu. 40.000 de tone din acest mineral erau produse în fiecare an.

Lipsa tehnologiei și unele probleme de management au închis complet exploatarea în 2005. Mina nu a mai putut să țină pasul cu concurența și toți angajații au fost disponibilizați. Abia acum Ministrul Economiei vrea să readucă locul la viață. Societatea Națională a Sării ar putea extrage grafitul.

Potrivit ministrului Economiei, conform ultimelor prospecțiuni, zăcământul din în cele două exploatații din zona Baia de Fier, Cătălinu și Ungurelașu, ar ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare, cu aplicarea tuturor normelor de mediu agreate de UE.

În condițiile în care mașinile electrice devin din ce în ce mai importante, producția de baterii câștigă și ea teren, iar țările care au rezerve de materii prime pentru producția de baterii pot deveni puncte de interes pe harta globală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Pai ce le trebuie bandiților bătăi de cap cu producția din Romania ?
    Nu-i mai simplu să ia împrumuturi cu 7% dobânda și să cumpere BMW-uri ? 😂😂😂
    In 8 ani, Klaun a adus un producător auto german să deschidă o fabrica in Romania ? 😂😂😂

  2. Minte! Mina de grafit de la Baia de Fier a Salrom, singura de acest fel din țară, urmează să fie redeschisă. Proiect de HG (Economica.net)

    • de 33 de ani ei tot fac,nu te-ai invatat sa astepti sa vezi si sa zici „au facut” … asta daca nu ramai desgustat de ce au facut

  3. Bineinteles ca nu din grafit se fac panourile solare si baterile, ci din GRAFEN. De la grafit pana la grafen mai sunt cateva procese tehnologice. Si cine sa le faca?

    • Uniunea europeană e mare! Nu trebuiesc sa facem noi tot în județul România. Măcar grafitul să-l vindem. Poate atragi și investiți

  4. Se ocupa politicienii romanasi verzi si il suna pe Unchiul Xi si se rezolva, bonus mai plecam si in excursie, atat s-a putut ca e criza.
    Politicieni de 💩 unitiva pentru viitorul luminos al tarisoarei…..

  5. Ce memorie scurta are domnul Nasui!!!!!!!
    Domnule Nasui, va mai amintiti de doamna Fatu?
    Acea doamna care a fost pusa de dumneavoastra la Salrom? Cand pe vremea dansei (pardon, a dumneavoastra) nu ati depus la timp cererea de prelungire a licentei de exploatare pentru aceasta mina????
    Aaaaaa, era sa uit, tot pe vremea dansei (pardon, tot a dumneavoastra) s-a pierdut o licenta pentru acelasi minereu????

  6. Când se profilează la orizont vreun „os de ros” atunci toate javrele din sistem, indiferent de culoare politică „își dau mâna peste țară” și rod (rad) tot. Iar noi rămânem cu comentariile.