Claudiu Năsui: Tatăl meu a fost condamnat de comuniști, iar securistul care a pronunțat sentința a fost numit ministru în guvernul Iliescu – Roman
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a dezvăluit marți în plenul Senatului, că tatăl său a fost condamnat în 1987 de comuniști la șapte ani de închisoare și confiscarea averii, subliniind că ”securistul” care a pronunțat sentința, Doru Viorel Ursu, a fost numit după Revoluție ministru de Interne în Guvernul Iliescu – Roman.
Năsui a făcut aceste dezvăluiri în cadrul dezbaterilor asupra moțiunii simple depuse de PSD împotriva sa, document în care social-democrații îl acuză că el și familia sa se află ”într-o strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste” și că ar fi ”un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă”.
”Ziceți că tatăl meu ar avea vreo legătură cu Securitatea. O minciună pe care o repetați în fiecare campanie și o spuneți și în moțiunea simplă. Vă bazați pe o tactică comunistă, securistă că o minciună spusă de suficiente ori ajunge să pară adevăr. O tactică securistică pe care o folosiți și dumneavoastră. Nu doar că tatăl meu n-a avut nicio legătură cu Securitatea, dar el chiar a fost o victimă a Securității. Din arhivele CNSAS am adus aici o condamnare la șapte cu închisoare și confiscarea averii și interzicerea drepturilor a tatălui meu. Este sentința 272 din 13 aprilie 1987 pronunțată de Tribunalul Militar București pentru fapta considerată infracțiune penală pe vremea aceea, numită refuzul înapoierii în țară”, a declarat Claudiu Năsui în plenul Senatului.
”Vreți să știți care-i culmea ironiei? Nu doar că dumneavoastră îl acuzați pe tatăl meu că ar fi securist când el este o victimă a Securității, dar știți cine a pronunțat această sentință? Este un domn căpitan, îl cheamă Doru Viorel Ursu. Ați auzit de numele ăsta? Ar fi trebuit să auziți, nu de alta dar v-a fost coleg de partid. Pe vremea comunismului, domnul Dorul Viorel Ursu închidea lumea în numele fostei Securități, iar după Revoluție a devenit, evident, ministru de Interne în Guvernul Ion Iliescu – Petre Roman”, a mai adăugat ministrul USR PLUS.
”Deci nu doar că tatăl meu nu are nicio legătură cu Securitatea, dar voi, cei care îl acuzați că ar avea, sunteți cei care bine mersi l-ați pus pe securistul care l-a condamnat în guvernul României”, a conchis el.
Claudiu Năsui a spus că a avut doi bunici care au fost închiși de comuniști: o bunică încarcerată la Sighet pentru că a ajutat rezistența anticomunistă și un bunic închis la Jilava pentru că era chiabur.
”Să știți că, conform comuniștilor, familia mea avea origini sociale nesănătoase. De ce? Pentru că o bunică a fost închisă la Sighet și are numele înscris pe zidurile de acolo și singura ei crimă a fost să ajute rezistența anticomunistă din nordul țării. Să-i ajute cu mâncare, cu adăpost, i-a ajutat cum a putut. Și altă culme a ironiei: copiii securiștilor care făceau atunci represiunea în zona de nord a țării au ajuns în politică chiar pe listele PSD. Și am mai avut un străbunic care a făcut și el pușcărie, de data asta la Fortul 13 Jilava pentru că avea câteva utilaje și un petec de pământ pe care-l lucra. Era suficient cât să fie numit chiabur. Tot o infracțiune pe vremea aceea. Aceasta este familia mea, nu mi-e rușine de ea, nu am de ce. Dacă ați avea dumneavoastră pic de rușine, v-ar fi acum pentru lucrurile pe care le-ați scris și semnat în această moțiune”, a spus el.
Năsui a răspuns și acuzației PSD referitoare la implicarea tatălui și a unchiului său în Dosarul Motorola.
”Reîncălziți minciuna despre dosarul Motorola. Îmi atacați familia, sperând cumva să mă dezgustați și să vă las în pace. Evident, nu voi face lucrul acesta. Voi face ce am făcut de fiecare dată: voi restabili adevărul. Tatăl meu nu a avut nicio legătură cu acel dosar, e vorba de un unchi de al meu care a fost acuzat și care și-a demonstrat nevinovăția în instanță (…) și nu așa cum, în mod mincinos spuneți în moțiune, prin prescripție, ci tocmai, unchiul meu a renunțat la beneficiul prescripției. Dacă ești un om integru și știi că nu ai comis o infracțiune și ești acuzat pe nedrept și faptele ți s-au prescris, poți să renunți la beneficiul prescripției și să ceri instanței să ducă procesul până la capăt. Asta a făcut unchiul meu și nu doar că a făcut asta, dar a fost și achitat. Este nevinovat”, a precizat Năsui.
Fragmentele din moțiunea simplă în care PSD îl acuză pe Claudiu Năsui de legături cu fosta Securitate comunistă:
Cu actualul ministru al Economiei, aflat într-o strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste, firmele familiei Năsui prosperă din plin de pe urma contractelor puse pe tavă, cu încredințare directă, de diverse instituții ale statului. Influența fiului Năsui, ajuns ministru, asigură perpetuarea afacerilor tulburi începute în anii 90, de tatăl și unchiul ministrului – afaceri anchetate penal la vremea respectivă în celebrul Dosar Motorola, închis după o lungă mușamalizare care a ținut până la… prescrierea faptelor penale!
Acest tablou al afacerilor de familiei Năsui nu s-a schimbat aproape de loc în ultimii 30 de ani. Aceleași personaje. Aceleași legături cu foști agenți ai Securității comuniste. Același obiect de activitate în domeniul securității. Aceleași instituții de forță ale statului român care le-au cumpărat produsele!
De-a lungul timpului s-au reînnoit doar contractele cu încredințare directă și lista instituțiilor care au cumpărat produsele vândute de firmele controlate Familia Năsui. Cea mai recentă dintre acestea este Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța”, aflată în subordinea colegului său de partid Cătălin Drulă, un alt ministru USR-ist cu lungi antecedente de colaborare cu foști agenți ai Securității. Dar „Administrația Porturilor Maritime Constanța” este doar unul dintre beneficiarii de stat care, sub paravanul pandemiei, au făcut achiziții, fără licitație, de la firmele Grupului Organizat Năsui. Ajuns ministru, Claudiu Năsui nu avut nici măcar minimul bun simț de a se retrage din acționariatul uneia dintre companiile controversate controlate de familia sa!
Dar dincolo de incompatibilități și înțelegeri controversate, rămâne culpa morală a celui care s-a erijat de-a lungul timpului drept o tânără speranță în reformarea clasei politice românești. În realitate, cel care ne promite reformarea se dovedește a fi un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă! Deși a negat cu vehemență orice legătură a familiei sale cu Securitatea, ministrul Năsui a omis de fiecare dată să explice prezența în firmele familiei sale a unor lucrători cu grade din fosta Securitate.
Fiind obișnuit să aibă în jurul său astfel de securiști, devine explicabilă reacția sa de nedumerire când a fost întrebat de angajarea la Ministerul Economiei a unei foste colaboratoare a Securității. În aroganța sa nemăsurată, ministrul nici măcar nu a fost capabil să sesizeze culpa morală care i se imputa. În cazul respectiv, ministrul argumenta că cea pe care tocmai o angajase avea experiență în administrație, că și-ar fi demonstrat abilitățile profesionale.
Deci, ce mai contează că a colaborat cu fosta Securitate – principalul organ de represiune a celor care îndrăzneau să critice regimul comunist? „Ei și?”
Doar această replică plină de aroganță, care denotă incapacitatea ministrului Năsui de a înțelege culpa morală gravă în care se află, ar fi trebuit să reprezinte un motiv mai mult decât suficient pentru a i se cere demisia din partea USR-PLUS – partidul care se pretinde drept reformator al clasei politice românești! Dar ce pretenții să ai de colegii lui Năsui, când însăși șeful său de partid, Dan Barna, pare să fi câștigat, în cazul ochelarilor căzuți și ridicați de unul dintre angajații Camerei Deputaților, titlul de lider absolut al „aroganților din funcții publice”!
sursa foto: Inquam Photos/ George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii