G4Media.ro

Claudiu Năsui (USR) îl acuză pe președintele Iohannis că a blocat debirocratizarea…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Claudiu Năsui (USR) îl acuză pe președintele Iohannis că a blocat debirocratizarea înființării firmelor noi/ Șeful statului a cerut reexaminarea invocând riscul evaziunii fiscale

Claudiu Năsui i-a reproșat președintelui Klaus Iohannis faptul că a cerut reexaminarea unui proiect de lege pe care deputatul USR l-a inițiat și care ar fi ușurat înființarea de firme noi. Astfel, proiectul prevede eliminarea interdicției ca o singură persoană să fie asociat unic la mai mult de o firmă și nu mai este obligatoriu acordul vecinilor pentru înființarea unei firme la domiciliul unuia dintre asociați.

”Concret, legea ar fi permis să avem mai mult de un singur SRL în care să fim asociați unici. Acum dacă mai vrem să ne mai facem o firmă, trebuie să deținem 99.99% din firmă și să dăm unei rude 0.01%. Și ar mai fi permis să înființăm o firmă la noi acasă fără să mai cerem acordul tuturor vecinilor cu care avem pereți comuni (sus, jos, dreapta, stânga) și fără să mai fim limitați de numărul de camere. Asta cu condiția să nu desfășurăm activitate comercială la noi acasă, ca să nu fie deranjat niciun vecin”, a scris Claudiu Năsui într-o postare pe Facebook.

Deputatul susține că președintele este prizonierul unei mentalități birocratice depășite și nu dorește ca USR să bifeze un nou succes în Parlament, în condițiile în care proiectul a trecut cu voturile tuturor grupurilor parlamentare, cu excepția celor ale PNL și PMP, aliații apropiați ai liberalilor.

”De ce a refuzat președintele să promulge legea asta? Din două motive. În primul rând pentru că adoptă o mentalitate funcționărească învechită care își dorește să birocratizeze orice mișcă în România. În al doilea rând pentru că legea a fost un proiect al USR, iar asta ar fi însemnat să dea o victorie legislativă USR-ului. Într-un an electoral și cu zero interes pentru bunăstarea României, cinismul a câștigat”, crede Năsui.

El susține că actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a fost principalul opozant parlamentar al adoptării legii. ”Domnul Predoiu a venit la grupul nostru în plenul Camerei să ne spună să-l retragem de pe ordinea de zi și să ne explice ce rău ar fi ca românii să-și poată deschide ușor firme. Ar fi fost hilar dacă nu era atât de trist, să-l vezi cum se contorsiona să găsească argumente contra debirocratizării. Orice motiv era bun. Cum adică să nu ceri acordul vecinilor ca să ai o adresă de corespondență la tine acasă? Cum să-și poată deschide oamenii mai multe firme? Vor face evaziune. Pot și acum să-și facă câte firme vor, doar că trebuie să dea 0.01% din acțiuni unei rude”, a spus Năsui.

Deputatul a anunțat că va face demersurile ca proiectul să fie adoptat în aceeași formă și după reexaminare, legea fiind necesară în condițiile în care România a coborât în clasamentul Băncii Mondiale de la ușurința cu care se pot face afaceri de la 36 în 2017 la 55 în 2019, sub Burkina Faso sau Egipt.

”Când crește birocrația, niciun privilegiat al statului nu zice nimic. Dar atunci când ar putea să scadă apar atotștiutori care au muncit toată viața la stat sau au făcut doar afaceri cu statul precum domnii Iohannis sau Predoiu să blocheze”, a conchis Năsui.

Președintele a cerut, joi, reexaminarea proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, o primă obiecție a șefului statului vizând faptul că permisiunea ca o singură persoană să fie asociat unic la mai multe firme ușurează mai multe tipuri de malversațiuni financiare.

”Este de natură să genereze multiple probleme deoarece nu este dublată de stabilirea unor mecanisme care să împiedice, spre exemplu, transferarea activității de la o societate la alta, sau crearea de societăți distincte pentru o singură afacere, în scopul obținerii de beneficii specifice (precum rambursarea de TVA, subvenții etc.). În mod similar, în condițiile în care același asociat va răspunde cu un patrimoniu unic (personal) pentru datoriile unui număr nelimitat de societăți, nu au fost prevăzute mecanisme care să contrabalanseze diluarea răspunderii personale și să asigure recuperarea creanțelor în mod echitabil de către diferiții creditori ai aceleiași societăți, dar și de către creditorii unor societăți diferite cu același asociat unic”, se arată în textul cererii de reexaminare.

În ce privește dereglementarea înființării de societăți comerciale la domiciliu, Klaus Iohannis crede că ar facilita evaziunea fiscală.

”Semnalăm că măsurile legislative ce prevăd funcționarea societăților comerciale în încăperi diferite sau în spații distinct partajate, prin raportare la structura și suprafața utilă a imobilului, sunt justificate din perspectiva necesității combaterii fenomenului evaziunii fiscale”, se arată în documentul citat.

Foto: Claudiu Năsui (Inquam Photos/ George Călin)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Nea Nasui, mai la obiect tati, mai la obiect! Iohannis a facut niste observatii concrete, ai ceva de zis de ele sau esti in campanie electorala deja?

    • O dă și el în stânga și în dreapta ca să arate electoratului său că nu o freacă la rece.

  2. Bravos, ce sa mai zic?
    Am ramas uluita… in tot UE faci firma online, in cateva minute ti se genereaza online si CUI, sau TVA – depinde de tipul firmei. Inclusiv tari care au pornit ca si noi: Polonia de exemplu.
    Si s-a gasit Iohannis cu PNL sa zica ca nu e bine sa debirocratizam. Sa mentinem comunismul vecinilor, idiotii de la ANAF si Reg Com….
    Sa ramanem in Evul Mediu, asa cred boii astia de politicieni ca e bine pt ei, nu pt noi. Si ca e PNL sau PSD.. tot un drac. Si Doamne Feri sa vina cineva cu o initiativa buna…
    PS: Si l-am votat cu manuta mea.. daca sunt proasta!!!!

    • Minciuni. Sa ne spui si in cat timp primim un cont bancar in Vest :))

    • @ion din balon: mai bine iti luai „numele” ion din plop.
      Am inceput sa scriu acest comentariu de la citirea primei tale interventii, apoi m-am gandit: la ce sa-mi bat capul, saracu’, atat il duce mintea.
      Dar cand am vazut cat de insistent esti in a debita ineptii, am revenit si m-am hotariat sa-l termin.
      Nu, nu este nicio minciuna in postarile celor care vorbesc despre usurinta cu care se deschide o firma in tarile civilizate, care au iesit din Evul Mediu.
      Iar despre conturile bancare, desi legatura cu subiectul in discutie este fortata, oricum se deschid mult mai repede si mai usor decat in Romanica.
      Chiar este o initiativa laudabila proiectul d-lui Nasui.

    • Ahile, eu zic sa retractezi. In Romania faci o firma neplatitoare de tva simpla in 48 de ore si ai cont bancar in aceiasi zi. Faci o creditare societate de cateva sute de mii de euro fara sa te intrebe nimeni nimic de unde sunt banii. Succes sa realizezi aceiasi performanta in oricare din tarile din Vest!

  3. Mai nea Nasui, vino si tu cu o lege populista gen dublarea sau triplarea pensiilor, dublarea sau dublul dublarii alocatiilor pentru copii si sa vezi cum nu ti-o intoarce pentru reexaminare, chiar si daca nu e prevazuta sursa finantarii. Orienteaza-te si tu!

  4. Deschid in Germania o Firma in 30 de minute pe adresa de acasa! Probleme pt cine? Pt epoca de piatra din care nu se doreste sa iasa mioritica noastra patrie!

  5. Oare ce naste din pisica soareci mananca? Adica din afacerea escrocherie evazionista de manual Motorola poate iesi un Nasui jr curat ca lacrima? :))

  6. Observațiile președintelui mi se par de bun simț…luând în considerare ca in România evaziunea fiscală este un sport național trebuie sa fie niște mecanisme prin care persoana care deschidea o firmă sa fie trasă la răspundere în caz de probleme. Și lăsați comparațiile cu online-ul de afara ca acolo mai mult de 90% din tranzacții sunt facute prin intermediul bancilor nu ca la noi cu valiza de bani. Într-adevăr trebuid sa ajungem si noi acolo dar etapizat si prioritizarea ar trebui sa fie informatizarea ANAF.

    • Si acordul vecinilor pentru declararea ca sediu social al unei firme in care asociatul unui SRL fara activitate comerciala la sediu sau o PFA/I desfasoara doar activitati de birou, in apartamentul respectivului, ce utilitate are in chestiunea asta??

    • si daca mergi cu valiza pana la „vecinul de scara” e mai bine?

  7. Inca unul care si-a luat „nasuiul” la purtare. Dar o sa avem „grija” la urmatoarele alegeri sparlamentare sa ramana cu nasuiul undeva pe la 12-15%!!!!

  8. Ce dubios! Un USR-ist initiaza o lege pentru sprijinirea evazionistilor, pentru potentarea mafiilor economice! Omul este sau cretin sau ii pica ceva de la niste firme. Inclin spre prima varianta.

  9. Bună seara! Mr.Bean în varianta românească este dezamăgit? ??Și o parte din români sunt dezamăgiți? Cum sa-I votezi pe cei care își mănâncă mucii în parlament?