Claudiu Târziu (AUR): Biroul Electoral Central s-a transformat într-o unealtă a propagandei LGBT / BEC: Un proces electoral democratic presupune absența discriminării și asigurarea egalității de tratament pentru toți cetățenii
Biroul Electoral Central (BEC) a explicat, vineri, de ce a transmis birourilor electorale de circumscripție „Îndrumarul privind interacțiunea cu persoanele transgender în context electoral”, subliniind că un proces electoral democratic presupune absența discriminării și asigurarea egalității de tratament pentru toți cetățenii. Explicațiile Biroului Electoral Central vin în contextul în care Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național al partidului extremist AUR, a acuzat BEC că „s-a transformat într-o unealtă a propagandei LGBT”.
„Cu doar câteva zile înainte de alegerile din 9 iunie, Biroul Electoral Central a reușit să stârnească
confuzie și să provoace indignare în rândul românilor printr-o circulară fără precedent până acum
în funcționarea instituției și a scrutinelor electorale. (…) Fără a exista niciun fel de dezbatere, fără a fi măcar discutat documentul în spațiul public, o instituție a statului român s-a lăsat atrasă și folosită de organizațiile pro-LGBT și de către partidele care promovează aceste politici, pentru a le promova agenda și ideologia progresistă. Prin acțiunea sa, BEC a neglijat normele legale în vigoare și nu a luat în calcul niciun moment efectele negative pe care acțiunile sale le produc”, susține Claudiu Târziu într-un comunicat de presă.
„Din această acțiune, putem să înțelegem că PSD și PNL, cei care conduc statul român, pregătesc terenul pentru ca după alegeri să realizeze legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Totodată, decizia BEC, organism care a ales să se substituie legiuitorului român impunând o procedură de recunoaștere juridică a genului unei persoane pe care legislația din România nu o recunoaște, nu face decât să creeze avantaje electorale partidelor care promovează politicile pro-LGBT, precum PSD și PNL, și le dezavantajează pe cele care susțin normalitatea, familia naturală, în speță AUR. BEC alege să perturbe procesul electoral impunând un îndrumar care contravine legislației din țara noastră”, mai susține Târziu.
AUR solicită Biroului Electoral Central retragerea de urgență a circularei.
Biroul Electoral Central a emis, la rândul său, un comunicat de presă, „ca urmare a informațiilor eronate apărute în spațiul public în legatură cu circulara nr. 1786C/BEC2024 prin care a fost comunicat birourilor electorale de circumscripție, la solicitarea Asociației ACCEPT, Îndrumarul privind interacțiunea cu persoanele transgender în context electoral, realizat de aceasta”.
„Alegerile democratice reprezintă principala modalitate de celebrare a drepturilor fundamentale ale omului. Un proces electoral organizat în condiții democratice presupune respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, dintre care reamintim libertatea de exprimare și informare, dreptul de asociere, adunare și mișcare, dreptul de a înființa liber partide politice și de a candida la funcții publice, precum și absența discriminării și asigurarea egalității de tratament pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei aparținând grupurilor minoritare de orice gen, cărora statul trebuie să le protejeze libertatea de acțiune fără intimidare și presiune.
De asemenea, arătăm că alegerile libere, într-un stat democratic, presupun ca toate persoanele care au drept de vot să aibă posibilitatea să își exercite acest drept în mod liber, fără a se simți intimidate prin oricare formă de violență sau agresiune sau oricare alte forme de interferență administrativă.
Astfel, administrația electorală trebuie să adopte decizii care, alături de alte deziderate democratice, favorizează un proces electoral caracterizat de incluzivitate, solemnitate, respect și egalitate de tratament”, subliniază BEC.
Instituția precizează că îndrumarul face referire doar la conduita oficialilor electorali și emite o recomandare menită a asigura atât solemnitatea procedurii electorale, cât și demnitatea și libertatea alegătorilor vizați.
„În acest sens, se recomandă a se trata cu tact (și implicit discreție și respect) aspectele aflate în legătură cu înfățișarea tuturor persoanelor, în contextul legitimării acestora la secția de votare, pentru a le proteja dreptul la viață privată și pentru a evita situații sau comportamente care ar putea instiga la ură și/sau la săvârșirea unor nelegiuri motivate de aceasta, precum hărțuirea, agresiunile fizice și/sau verbale.
Subliniem că dreptul la viaţa intimă, familială şi privată este ocrotit prin legea fundamentală, autoritățile publice fiind obligate să respecte şi ocrotească acest drept inerent cetățenilor. Astfel, opinăm că limitarea interferenței unui stat, a unei autorități sau a altor actori în aspectele private ale vieții unei persoane reprezintă o formă de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale ale acesteia.
Menționăm, de asemenea, că respectiva recomandare prevăzută în îndrumar și promovată prin circulara BEC nu vizează omisiunea verificării identității alegătorului sau excepții de la procedurile prevăzute la art. 1 alin. (11)-(12) din Hotărârea BEC nr. 169H/28.05.2024, ci derularea respectivelor verificări astfel încât drepturile și libertățile fundamentale ale acestuia să nu fie lezate”, subliniază BEC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii