Climatologii, foarte sceptici în legătură cu acordul încheiat la COP28
În timp ce adoptarea, miercuri, la COP28 de la Dubai, a unui compromis care deschide calea pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, principala cauză a încălzirii globale, a fost salutată de mulți lideri, experții în domeniul climei sunt mult mai sceptici, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Deși „lipsa de acord privind eliminarea treptată a combustibililor fosili” a fost „devastatoare până acum”, textul aprobat miercuri „nu este cu adevărat convingător”, afirmă Michael Mann, climatolog și geofizician la Universitatea din Pennsylvania.
„Este ca și cum i-ai promite medicului tău că vei renunța la gogoși când ai fost diagnosticat ca fiind diabetic”, a rezumat expertul pentru AFP, subliniind că acordul nu conține nicio dată precisă pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili și nici vreo indicație privind amploarea măsurilor care trebuie luate de țări.
Adoptat miercuri prin consens, textul reprezintă un compromis imperfect pentru numeroși delegați și ONG-uri. El nu prevede în mod direct eliminarea treptată a combustibililor fosili, dezamăgind cele aproximativ o sută de țări care o cereau, și conține lacune pentru țările care doresc să își exploateze în continuare rezervele de hidrocarburi.
„Mulți vor muri”
Acordul la care s-a ajuns în cadrul celei de-a 28-a conferințe ONU privind clima „este binevenit ca un compromis, dar trebuie să fim foarte clari cu privire la subiectele compromisului”, insistă Friederike Otto, climatolog specializat în analiza rolului schimbărilor climatice în anumite fenomene meteorologice extreme.
„Interesele financiare pe termen scurt ale câtorva persoane au avut din nou întâietate față de sănătatea, viața și mijloacele de trai ale majorității oamenilor de pe această planetă”, a criticat ea.
„Cu toate verbele vagi și promisiunile goale din textul final, alte milioane de oameni se vor afla în prima linie a schimbărilor climatice, iar mulți dintre ei vor muri”, a adăugat ea.
Kevin Anderson, care predă schimbările climatice la Universitatea din Manchester, împărtășește această evaluare.
„Fizicii nu-i pasă” de aplauzele liderilor, adaugă el, considerând că compromisul de la COP28 „sună clopotul morții” pentru obiectivul de +1,5°C.
Omenirea are acum la dispoziție doar cinci până la opt ani, dacă emisiile rămân la nivelul actual, înainte de a depăși „bugetul de carbon” stabilit pentru a menține încălzirea globală la 1,5°C de la începutul erei industriale, cel mai ambițios obiectiv al acordului de la Paris.
Și chiar dacă emisiile încep să scadă în 2024, toți combustibilii fosili ar trebui să fie eliminați până în 2040, subliniază Anderson, și nu până în 2050, așa cum se menționează în acordul privind neutralitatea carbonului, un „limbaj fraudulos” în opinia sa.
Obiectivul mai puțin ambițios de +2°C, cu efecte mult mai grave, devine, de asemenea, din ce în ce mai îndepărtat.
Așadar, „incapacitatea COP28 de a face progrese semnificative, într-un moment în care fereastra de oportunitate pentru reducerea încălzirii globale devine din ce în ce mai mică, este o sursă de mare îngrijorare”, afirmă climatologul Michael Mann.
Dar, cu toate acestea, „nu trebuie să punem punct”, susține el. „Trebuie să continuăm să organizăm COP-uri. Acestea sunt singurul cadru multilateral pentru negocierea politicilor climatice globale”.
În opinia lui Johan Rockstrom, profesor de științe ale mediului și director al Institutului Potsdam din Germania, textul adoptat la COP 28 „arată clar tuturor instituțiilor financiare, întreprinderilor și companiilor că acesta este (…) „începutul sfârșitului” economiei mondiale bazate pe combustibili fosili”.
Pentru a merge mai departe, Michael Mann solicită o reformă a modului în care funcționează COP, pentru a se asigura, de exemplu, că deciziile pot fi aprobate de o mare majoritate a țărilor, în ciuda obiecțiilor națiunilor producătoare de combustibili fosili, sau pentru a interzice liderilor țărilor producătoare de petrol, cum ar fi președintele COP28, Sultan Al Jaber, să prezideze viitoarele summituri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank