G4Media.ro

Clinciuri la Chișinău pe tema „moldovenismului primitiv” între deputații socialiști și ambasadorul…

Clinciuri la Chișinău pe tema „moldovenismului primitiv” între deputații socialiști și ambasadorul român, Daniel Ioniță

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a explicat într-o dezbatere publică a Asociației de Politică Externă din Moldova (APE), de ce a folosit formula precum „că pe unii cetățeni iar Republicii Moldova i-ar vaccina de moldovenism primitiv”.

„În primul rând, vă rog, încadrați în context declarația respectivă și menționați că m-am referit în glumă la toată chestiunea. În al doilea rând, prin „moldovenism primitiv” am în vedere moldovenismul susținut de către unii în R. Moldova doar din considerente de natură ideologică, care nu au legătură absolut deloc cu adevărul științific”, a declarat, miercuri, Daniel Ioniță.

Declarațiile sale despre „moldovenismul primitiv” au fost făcute inițial, joia trecută, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.

Dacă aș putea deschide centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-aș vaccina pe cetățenii moldoveni contra COVID-ului, i-aș vaccina poate contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor, pe care le au, la un moment dat, contra României, care sunt moștenite din perioada sovietică”, a declarat săptămâna trecută, Daniel Ioniță.

Din pricipa acestor declarații, deputatul prorus al Partidului Socialiștilor, Grigore Novac, a declarat luni că ambasadorul României la Chișinău ar trebui să-și ceară scuze pentru acest afirmații pe care le-a catalogat drept batjocoritoare și care exced cadrul diplomatic.

Poporul moldovenesc este unul blajin de fire și recunoscător celor care ne ajută. Așa este corect și creștinește. Noi suntem recunoscători României pentru ajutoarele care ni le oferă, inclusiv recentele vaccinuri anti-COVID-19 pe care le-a donat țării noastre. Cu toate acestea, nu putem să acceptăm modul în care ne tratează unii de la București cu aere de superioritate și cu lipsă de respect față de moldoveni. Cu mare regret am constatat o atitudine de acest fel, deloc diplomatică, din partea Ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță”, a declarat Novac în plenul Parlamentului de la Chișinău.

Ambasadorul român a fost convocat, astăzi, la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, unde i s-a solicitat să se abțină pe viitor de la astfel de comentarii la adresa cetățenilor Republicii Moldova.

Cu referire la recenta afirmație a diplomatului român de la un post de televiziune, acestuia i s-a solicitat în spiritul Convenției de la Viena să se abțină de la declarații care ar atenta la dreptul la pluralitate de opinii din societatea moldovenească, garantat de Constituția țării și angajamentele internaționale ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al MAEIE.

Explicații ulterioare: între ofense și glume

Diplomatul român a mai explicat ulterior că folosit această formulă a „moldovenismului primitiv”, deoarece consideră că limba moldovenească este diferită de limba română și că oricum contextul ar fi fost unul mai degrabă de glumă.

Respingem cu tărie toate aceste chestiuni și considerăm că, de fapt, aceasta este o expresie a unei moșteniri de natură istorică, care vine dintr-o perioadă sovietică. Nu trebuie să uităm că R. Moldova este în continuare un spațiu post-sovietic și astfel de chestiuni sunt prezente.

Daniel Ioniță a mai precizat că „un alt exemplu de moldovenism primitiv, ar fi că sunt unii care consideră că etnogeneza poporului moldovenesc este diferită de etnogeneza poporului român, că moldovenii sunt un popor aparte de poporul român, neînțelegând că, de fapt, poporul român a fost constituit la scara istoriei, inclusiv prin încorporarea moldovenilor”.

Tezele „moldovenismului primitiv” sunt convins că le veți putea găsi explicate de cercetătorii serioși în studii care au fost recunoscute, inclusiv, de academiile de științe serioase din lume”, a precizat Daniel Ioniță.

România a trimis în ultimele două luni circa 72.000 de doze de vaccin anti-coronavirus la Chișinău, iar un sondaj recent al iData confirmă o tendință accelerată de creștere în Republica Moldova în rândul celor care își doresc unirea, acest deziderat fiind dorit de circa 44% dintre respondenți.

Foto: Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, în timpul unui interviu oferit presei de peste Prut. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asta da ambasador! Mai bine trimiteau un imigrant, ala ar fi vorbit mai frumos si nu ar fi jignit moldovenii.

    • Ca tare politicosi trebuie sa fim cu socialistii pro-rusi din Raspublika Moldavski care injura Romania tot timpul dar mai toti au cetatenia romana.

    • Cum vorbim și gândim noi plebea e una, când ești ambasador sunt alte reguli de conduită și diplomație

  2. „Poporul moldovean” este de fapt numai populația din Republica Moldova, deci ar fi corect spus poporul republicii derivata din RSSR Moldova, că popor moldovean mai este și în Moldova din România, cea împreună cu care actuala RM și cu încă ceva formează Moldova cea adevărată. RM rusificata nu poate reprezenta „poporul moldovean”.

  3. subiectul moldova este foarte sensibil Nu incap glume prostesti Un diplomat trebuie sa aibe diplomatie altfel poate declansa scintei diplomatice Deci numiti diplomati de cariera

  4. O scarba de om. Asta nu e ambasador, e un esec lamentabil. A uitat ca el vorbeste in numele presedintelui. Rechemat de urgenta si scos din corpul diplomatic.

  5. Un pic riscanta afirmatia, de acord, dar fratilor nostri trebuie sa li se atraga intotdeauna atentia asupra derapajelor in relatia cu Romania. Altfel, socialistii si pro-rusii vor transforma in normalitate discursul lor separatist si anti-romanesc. Banuiesc ca ambasadorul (cinste lui) se astepta la aceste reactii…