Clinica Marelui Ars a fost deschisă la Iaşi doar pentru poze cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Zeci de posturi sunt neacoperite, iar spitalul abia a publicat anunţurile de concurs
Mult aşteptata Clinică a Marelui Ars de la Iaşi a văzut lumina zilei doar pentru 24 de ore, atât cât a durat deschiderea oficială prezidată de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Imediat după deschidere, Secţia de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi a intrat într-un proces de dezinfecţie. Curăţenia s-a încheiat, ecourile la slujba religioasă de sfinţire a clădirii s-au stins, dar clinica încă nu este 100% funcţională. Şi asta în pofida declaraţiilor conducerii Spitalului Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, scrie Ziarul de Iași.
„Am încheiat dezinfecţia, deci clinica este pregătită pentru a primi pacienţi pe structura marelui ars, deşi nu ne dorim ca astfel de evenimente să se întâmple“, a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.
Dacă întreaga clădire care adăposteşte Secţia de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi a fost reabilitată şi renovată, iar aparatura a fost achiziţionată după ani de zile, nimeni nu s-a gândit, se pare, la corpul medical care va avea în îngrijire pacienţii de aici. Până acum, după cum susţine managerul spitalului, Ioan Bârliba, au fost angajate 91 de persoane. Cinci medici au urmat stagii de pregătire plătite din banii Băncii Mondiale în Franţa, dar atât. De altfel, Ioan Bârliba a recunoscut că, „pe lângă cei 91 de angajaţi, mai trebuie angajate alte 72 de persoane“, fapt care însă nu a fost realizat.
Conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon“ a anunţat pe site-ul instituţiei chiar în ziua inaugurării Clinicii Marelui Ars un concurs de angajare unde 90% dintre posturi vizau strict Secţia de Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi. Perioada de depunere a dosarelor se încheie pe 30 octombrie. După selecţia dosarelor, pe 11 noiembrie candidaţii vor susţine proba scrisă, pe 15 noiembrie pe cea practică, iar pe 21 noiembrie cea de interviu. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate oficial pe 27 noiembrie, ceea ce înseamnă că, în cazul în care aceste posturi vor fi ocupate, clinica va avea capacitatea de a asigura asistenţa marilor arşi abia la începutul anului viitor.
Cu alte cuvinte, o altă amânare, ţinută însă ascunsă în spatele festivităţii de inaugurare, şi aceea mutată în ultima lună din cauza programului ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.
Reabilitarea clădirii care adăposteşte secția a costat 40 de milioane de lei şi a durat aproape 7 ani după care a urmat achiziţia aparaturii a căror costuri se ridică la alte 11,5 milioane de lei, iar licitațiile au durat trei ani. Clinica deţine în prezent 5 paturi speciale destinate marelui ars, 5 săli operatorii, 10 paturi pentru pacienţii care prezintă arsuri pe mai puţin de 20% din corp. În total, în ţară, există 35 de paturi destinate marelui ars, ultimele clinici inaugurate fiind la Iaşi şi Timişoara.
Sursa foto: Facebook Sorina Pintea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii