G4Media.ro

Clotilde Armand anunță că proiectul privind noul sistem de burse pentru elevi…

sursa foto: USR

Clotilde Armand anunță că proiectul privind noul sistem de burse pentru elevi se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local: ”Vom da bursă maximă celor mai buni elevi din fiecare şcoală şi bursă mai mică celor de la coada clasamentului”

Un proiect privind un nou sistem de burse pentru elevi, care păstrează aceleaşi sume de bani, dar le repartizează mai corect, se regăseşte pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi, a anunţat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

„Noi vom da bursă maximă celor mai buni elevi din fiecare şcoală şi bursă mai mică celor de la coada clasamentului. Este un sistem care avantajează liceele defavorizate şi descurajează inflaţia notelor (…) În total, vom cheltui peste 21 de milioane de lei pentru peste 19.000 de burse care acoperă semestrul 1 din 2020-2021”, a scris Clotilde Armand, joi, pe Facebook.

Ea a spus că proiectul propune ca primii 10% dintre elevii fiecărei unităţi de învăţământ să primească bursă de merit maximă de 400 de lei. „În liceele ‘defavorizate’, vom permite astfel elevilor mai buni să primească bursa cea mai mare”, a explicat primarul Sectorului 1.

Proiectul prevede că bursele se acordă degresiv, în cadrul fiecărei serii de elevi din fiecare unitate de învăţământ, astfel că bursele elevilor clasaţi în a două jumătate a clasamentului să fie de 150 de lei.

„În total, acordăm 14.000 de burse de merit între 400 şi 150 de lei. Peste 70% din elevii Sectorului 1 primesc burse de merit. (…) Bineînţeles, recompensăm performanţa: câte 600 de lei elevilor cu performanţe deosebite la olimpiadele naţionale”, a informat Clotilde Armand.

Conform acesteia, proiectul stipulează 3.000 de burse sociale de câte 300 de lei elevilor din familii cu venituri scăzute care studiază în sectorul 1, indiferent că sunt „din Bucureşti sau de la ţară”.

„Legea identifică încă o categorie: burse sociale pentru copii din afara Bucureştiului. Desigur, aceia dintre ei care se încadrează la venituri scăzute beneficiază de bursă de 300 de lei, însă cei care locuiesc în cartiere rezidenţiale de lux nu sunt de regulă în această categorie şi nu ar fi rezonabil să primească burse sociale de 300 de lei”, a spus Clotilde Armand.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Iuhuu!👩‍🏫👨‍🏫👩‍💻👨‍💻

  2. Doamna primar, consilierul pe educatie tras de perciuni si trimis la colt, caci e in culpa grava. 🙁

    1) „[elevii] care studiază în sectorul 1, indiferent că sunt „din Bucureşti sau de la ţară” ” – sa declarati asa ceva inseamna sa cautionati coruptia si ilegalitatile. Aveti in vedere (si aici jap-jap consilierului cu pricina!) ca TOTI copii inscrisi in scolile generale din sectorul 1 au domiciliul sau resedinta in proximitatea scolii la care invata. Deci n-au cum sa fie din afara Bucurestiului, odata ce locuiesc langa scoala (AU DOCUMENTE SI DECLARATII DEPUSE in acest sens – doar nu le acuzati parintii de fals in declaratii si romaneli de 2 lei, nu?)

    Ei sunt „de la tara” in aceeasi masura in care si dvs. locuiti in Franta, fiind primar in Bucuresti! Ca aveti (poate) o proprietate si in Franta, asta nu schimba cu nimic lucrurile, nu?!

    Excludem aici situatia in care v-ati referit la originile lor, caci vine deindata si negresit dl. Asztalos si va premiaza cu 5.000 lei! 😈

    2) Sa sustineti ca sprijiniti performanta si in acelasi timp sa va ghidati dupa notele din catalog este o contradictie.
    Chemati consilierul pe educatie, dupa ce i se mai linistesc perciunii pentru cele de la punctul 1 si judecati impreuna: jumatate din produsele sistemului de invatamant romanesc sunt rebuturi. Sa zicem ca Bucurestiul sta ceva mai bine si nu ies 50% analfabeti functional, ci doar (hai sa fim generosi) 25%. Acum intrebati la Inspectoratul Bucuresti cati corijenti si cati repetenti au fost anul scolar trecut. Acum comparati cu valoarea data de 25%. Unde s-au ascuns!?!? Si iar il urecheati pe consilier. Si iar comparati … pana va dati seama unde e problema: notarea elevilor este un KARAOKE

    Vreti sa sustineti performanta si sa evitati minciuna data de inflatia notelor? Testare independenta si premiati primii n elevi din fiecare an de studiu.

    Auzi la nefericitul ala de consilier … 70% din elevi sunt exceptionali si iau bursa! Sa vina sa va spuna asa ceva inseamna sa va jigneasca inteligenta. Si nu pareti chiar modesta intelectual. Pai nu mai ramane efectiv scolar pentru analfabetii functional, indicati de testari independente (PISA, TIMSS)!!! Sau te pomenesti ca printre cei merituosi … 💡 🙁

    Ziceti-i asa: In Sectorul 1 nu vom face din fiecare absolvent de scoala generala un Sergiu Moroianu (nu sunt sarcastic!), dar macar un absolvent pe bune a patru clase primare tot ar trebui sa reusim.” Dupa care trimiteti-l acasa o perioada. Multumesc.

    • 1) In liceele din Bucuresti invata si copii din mediul rural. Liceul, spre deosebire de scoala, nu depinde de domiciliu sau resedinta. Sunt localitati limitrofe unde nici macar nu exista licee. Despre acei copii este vorba. La scoli aveti dreptate, toti copiii locuiesc pe hartie in proximitatea scolii si deci nu pot beneficia de bursa sociala pe criteriul resedintei chiar daca in fapt locuiesc in mediul rural.

      2) Bursele de merit se acorda in baza OMECTS 5576/2011 din 7 octombrie 2011. Potrivit art. 8 (1) lit. a), „Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare”. Nu mai putin de 70% din elevii sectorului 1 eligibili pentru burse de merit potrivit art. 8 (1) lit. a) (adica clasele VI-VIII si X-XII) intra in aceasta categorie si deci primaria este obligata sa le acorde burse de merit. Bursa minima este de minim 100 lei lunar, potrivit HG nr. 1.064 din 4 decembrie 2020 pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.

      Propunerile si observatiile dvs nu sunt pertinente in cazul de fata, deoarece nu intra in atributiile primariei sa decida cine primeste sau nu bursa de merit, chestiunea este reglementata de minister. In absolut aveti dreptate, dar trebuie sa va adresati ministerului Educatiei, nu primariei.

    • Corect.

      Dar nici sa declari ca sustii performanta, in acest mod, nu pare prea inteligent sa faci. Si asta NU tine de Min. Educatiei.

      Se poate rorusi face asa: ce obliga legea la cuantum minim, iar cei cu testare independenta la cuantum maxim din ce permit fondurile.

      La Min. Educatiei nu am ce cauta, este ministru, scuzati expresia, dl. Câmpeanu.

    • @Consilierul: de retinut ca nu am facut referire decat la scoli, nu la licee.

      Ia verificati, cati elevi din scoli generale, care sunt „de la tara” iau burse sociale? Unul sa fie si deja e prea mult pentru USR. Nu?

      Pentru informarea cititorilor, cati repetenti au fost, in anul scolar 2019-2020, in sectorul 1?
      Dar corijenti? [In procente si in valori absolute.]

    • Sunt elevi ai caror parinti au locul de munca in sectorul 1, in raza scolilor, desi nu locuiesc in Bucuresti. E tot legal, desigur.

    • @Johnny: Asa pare sa fie, se poate si cum ziceti dvs., si atunci am gresit eu!

      Se poate, conform Ordin Min Ed nr. 3277/02.2020. Doar ca se poate datorita unor criterii specifice de inscriere a elevilor care sunt la latitudinea scolii (Art.10 (5)), si care conteaza in selectie abia dupa criteriile generale prevazute de catre Minister. Iar aici este, din nou, o romaneala: scolilor „cu pretentii” li se repartizeaza o circumscriptie scolara cat mai mica, astfel incat sa nu se acopere numarul de locuri cu elevi care efectiv locuiesc langa scoala, lasandu-se astfel directiunii scolii (a.k.a partidului la putere) posibilitatea de a introduce cam ce criterii i se par convenabile, astfel incat sa serveasca clientela in faza a doua de inscrieri, cea cu copiii care nu au domiciliul in circumscriptie.

      Deci, in cazul dumneavoastra, ati inscris copilul intr-o scoala din Sectorul 1 care, in mod ciudat, era depopulata. Nu va acuz ca ati facut ceva ilegal (cu exceptia probabila – dar nu sigura – a „impinsului” a ceva catre dna director), va acuz doar ca nu vreti sa recunoasteti ca toata aceasta schema este o romaneala menita sa ascunda stangaci coruptia.

      Pe de alta parte, genul de parinte care vine sa lucreze in Sectorul 1 si aduce si copilul la scoala cu el, din localitati limitrofe, in fiecare zi a saptamanii … nu pare sa aiba nevoie de burse sociale. Ramane sa se incadreze in caricatura cu 70% dintre elevi carora le sunt acordate burse de MERIT, desi statistica ne zice ca e imposibil (meritul deosebit este exceptia, nu regula!), iar testele PISA si TISS ne zic ca iau burse de merit inclusiv unii analfabeti functional.

      Scapa cine poate din invatamantul romanesc … 🙁

  3. Cu Clotilde Armand nu merge, dai spaga ai parte.