Clotilde Armand cere Avocatului Poporului un punct de vedere pe tema ”şantierelor ilegale din Sectorul 1, cum este cel din strada Modrogan nr. 1A”/ Adresa este curtea vilei în care se află sediul PNL
Primarul Clotilde Armand cere Avocatului Poporului (AP), Renate Weber, un punct de vedere pe tema şantierelor ilegale din Sectorul 1, despre care afirmă că se desfăşoară, de multe ori, în baza unor avize sau autorizaţii emise de fostele administraţii ale Bucureştiului sau ale Sectorului 1, cum este cel din strada Modrogan nr. 1A.
- „În calitatea dumneavoastră de apărător al drepturilor cetăţenilor, vă rugăm să vă exprimaţi un punct de vedere pe tema şantierelor ilegale din Sectorul 1, care se desfăşoară, de multe ori, în baza unor avize sau autorizaţii cel puţin discutabile emise de fostele administraţii ale Bucureştiului sau ale Sectorului 1, cum este cel din strada Modrogan nr. 1A. Locuitorii Capitalei au dreptul să beneficieze şi să se bucure de clădirile valoroase construite de înaintaşii lor care dau un farmec aparte acestui oraş. De asemenea, au dreptul să trăiască într-un oraş cu cât mai multe spaţii verzi care să le asigure o cât mai bună calitate a vieţii. De aceea, vă rugăm ca împreună să le apărăm aceste drepturi şi să stopăm distrugerea clădirilor istorice şi a patrimoniului verde din Bucureşti”, se arată în documentul adresat AP pe care Clotilde Armand l-a postat, vineri, pe Facebook.
Clotilde Armand a afirmat că, în ultimii ani, în Sectorul 1, au apărut o serie de şantiere care ridică serioase semne de întrebare în privinţa respectării legislaţiei în vigoare şi care afectează, de multe ori în mod ireversibil, clădiri de patrimoniu valoroase sau importante zone verzi ale Bucureştiului.
„Este nevoie de un efort comun – autorităţi centrale, autorităţi locale, activişti civici şi simpli cetăţeni – prin care să apărăm atât istoria acestui oraş, cât şi dreptul fundamental al cetăţenilor de a respira un aer curat. Trebuie să oprim mutilarea sau distrugerea unor veritabile bijuterii arhitectonice şi să stopăm defrişarea parcurilor sau a spaţiilor verzi de care avem atâta nevoie”, a adăugat primarul Sectorului 1.
Context
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat luni că va înainta prefectului Municipiului București o solicitare de anulare a autorizației de construcție și că va sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții în legătură cu cele trei blocuri care urmează să fie ridicate pe Aleea Modrogan 1A, în grădina vilei Filipescu-Brâncoveanu, în prezent sediul PNL.
Anunțul făcut de Clotilde Armand vine cu exact o zi înainte de termenul de la Tribunalul București în dosarul în care USR a atacat actul administrativ emis de Consiliul General care permite acest proiect. Într-o altă speță, care privea un act administrativ din Sectorul 6, magistrații au stabilit că USR nu poate avea calitate procesuală.
Vicepremiarul Sectorului 1 Oliver Păiuși susține că avizul a fost dat de viceprimarul Daniela Popa, către care fostul primar, Gabriela Firea, și-a delegat atribuțiile.
„A dat un aviz favorabil, probabil pe baza unei documentații extrem de simple, și-a asumat acest șantier. Noi ne vom duce la Primărie să verificăm cum a putu fi obținut acest aviz”, a afirmat viceprimarul.
Consiliul General al Capitalei a adoptat, în şedinţa din 18 decembrie, Planul Urbanistic Zonal care vizează construirea a trei blocuri cu patru etaje pe Aleea Modrogan nr. 1A, în curtea vilei în care se află sediul central al PNL.
Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi ‘pentru’ şi 13 ‘împotrivă’. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii USR şi PNL au pledat împotriva acestuia.
„Imobilul din adresa Modrogan 1A se află în zona construită protejată n. 48, parcelarea Filipescu, iar edificabilul vizat este încadrat ca spaţiu verde amenajat. Imobilul se află într-o zonă cu grad ridicat de protecţie şi conservare, obligatorie pentru clădirile din acea zonă, iar proiectul respectiv nu respectă, din punctul meu de vedere, aceste reglementări şi nu se încadrează în specificul acelei zone. Din documentele pe care eu le-am analizat, cred că au fost probleme şi la emiterea certificatului de urbanism şi am dubii în legătură cu actele ce stau la baza acestui PUZ”, a precizat Alexandru Gâdiuţă (USR).
Compania care dezvoltă proiectul a arătat, într-un punct de vedere remis Agerpres, că terenul nu este spațiu verde și nici monument istoric, iar pentru complex există avizele necesare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii