Clotilde Armand, lăsată din brațe de partenerii de coaliție în războiul cu Romprest / Conflictul, tranșat de premierul Cîțu în favoarea companiei
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR), a fost lăsată din brațe în războiul de uzură cu Romprest de către premierul Florin Cîțu (PNL), care a impus decizia sa politică și celorlalți parteneri de coaliție de la USR și PLUS.
Premierul Cîțu s-a poziționat public miercuri, cerând ambelor părți să respecte înțelegerile contractuale. Altfel spus, șeful Guvernului a transmis cât se poate de clar că nu este de acord cu scoatearea Romprest din sectorul 1, deci nici cu declararea stării de alertă așa cum și-ar fi dorit Clotilde Armand.
Primarul sectorului 1 ceruse starea de alertă pentru a putea contracta în regim de urgență un serviciu de salubritate care să înlocuiască Romprest. Armand acuză compania de șantaj și refuză să plătească facturile restante pe motiv că prețurile sunt mult umflate iar unele servicii n-au fost niciodată executate.
Decizia politică a premierului Cîțu a fost executată de prefectul Capitalei, Alin Stoica (PLUS). Prefectul a anunțat joi că raportul Gărzii de Mediu nu ar justifica declararea stării de alertă în sectorul 1. Garda Națională de Mediu este condusă de Octavian Berceanu, (USR) coleg de partid cu primarul Armand.
Pe baza raportului Gărzii de Mediu, favorabil companiei de salubritate, Romprest va putea oricând să conteste în instanță toate amenzile primite.
Atât prefectul Capitalei, cât și șeful Gărzii de Mediu sunt, din punct de vedere instituțional, în subordinea premierului Florin Cîțu, dar din punct de vedere politic era de așteptat să-și susțină colega de partid în războiul cu Romprest.
Liderul USR, vicepremierul Dan Barna, a declarat în repetate rânduri că primarul sectorului 1 se bucură de toată susținerea politică în conflictul cu compania de salubritate. Cum s-a manifestat, mai concret, această susținere din partea colegilor USR PLUS de la Prefectură și Garda de Mediu?
Mai lipsește ca primarul sectorului 1 să piardă șefia filialei USR PLUS în urma alegerilor interne programate pentru acest sfârșit de săptămână, în fața lui Dragoș Pîslaru (PLUS). N-ar fi deloc exclus.
În scandalul gunoaielor, premierul Cîțu a păstrat de fapt linia politică a partidului său. Liberalii din sectorul 1, conduși de Sebastian Burduja, nu o susțin pe Clotilde Armand când vine vorba de Romprest și n-au fost de acord cu cererea primarului de a verifica modul de formare al tarifelor mari practicate de Romprest.
Pe de altă parte, chiar contractul cu Romprest este o moștenire pur liberală. A fost încheiat în 2008 de primarul Andrei Chiliman (PNL), pe o durată de 25 de ani și acordând Romprest condiții de exclusivitate la serviciile de salubritate pe durata funcționării contractului. Iar dacă ne uităm la acționariatul companiei de-a lungul timpului, vom sesiza în spatele ei o serie de forțe care s-au întins la un moment dat până în grupul de la Monaco sau, mai nou, vedem alte forțe interne care au făcut din Romprest acționar la Compania Națională de Aeroporturi, infrastructură strategică a statului român.
Un detaliu mai puțin comentat în aceste zile: procedura de achiziție a fost anulată în 2008 de Curtea de Apel București, prin decizie definitivă. În aceeași zi în care a apărut motivarea anulării procedurii de achiziție, primăria sectorului 1 și Romprest au semnat contractul.
Ar fi trebuit ca atunci, în 2008, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice să ceară în instanța anularea contractului, din moment ce procedură de achiziție nu s-a desfășurat conform legii, dar acest pas n-a mai fost făcut niciodată iar contractul a rămas în vigoare. Dar în 2008 Guvernul era condus tot de un liberal: Călin Popescu Tăriceanu, în bune relații cu fostul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman.
Cu alte cuvinte, contractul cu Romprest, așa păgubos cum pare el, este o moștenire pur liberală. Romprest le datorează liberalilor totul iar liberalii, după cum vedem, au rămas profund atașași de companie.
Contractul cu Romprest a închis o piață de servicii de curățenie pentru 25 de ani (au mai rămas încă 12 ani) și a instalat un monopol. Compania de salubritate poate face ce vrea fără să riște mai nimic, grație unor clauze contractuale mai mult decât generoase despre care G4Media.ro a scris pe larg. Bugetul estimat de companie pentru 2021 se ridică la 240 de milioane de lei, cam un sfert din bugetul total al sectorului.
Acest contract ultra-generos născut prin voință politică nu putea fi desfăcut rapid decât tot prin voință politică. Dacă ar fi fost activate mecansimele administrative solicitate de primarul Armand, adică declararea stării de urgență, Romprest ar fi fost eliminat din peisaj.
Voința politică a lipsit cu desăvârșire, astfel că primarului nu-i rămâne decat lupta în justiție. Războiul juridic se poate întinde pe ani buni fără garanția că la capătul procesului contractul va fi reziliat.
În această etapă, Clotilde Armand a pierdut o bătălie administrativă, dar a reușit să acumuleze puncte în plan politic. Publicul a văzut o femeie luptând pe cont propriu de șase luni, fără gram de susținere, cu ”mafia gunoailor”, lăsată singură de toți marii bărbați de stat, în frunte cu șeful statului.
Aproape demonstrativ, Klaus Iohannis a preferat ca, în timp ce sectorul 1 se sufoca sub gunoaiele Romprest, să facă pe ecologistul departe de București, colectând deșeuri pe malurile râului Argeș.
De șase luni de zile, de când a refuzat să mai plăteacă facturile Romprest, Clotilde Armand este supusă unor presiuni și campanii de linșaj mediatic, de tip mafiot, de neimaginat în orice țară civilizată. La toate acestea se adaugă atacurile furibunde ale PSD, pe tema presupuselor alegeri fraudate, care nu fac decât să o victimizeze și mai mult.
Primarul Armand a pierdut o bătălie, dar ca om politic are mai mult de câștigat decât de pierdut din episodul Romprest. Pe termen scurt, liberalii au rămas poate cu un potențial finanțator în curtea lor, dar pe termen lung a tras un loz politic necâștigător în sectorul 1.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
111 comentarii