Clotilde Armand pierde în primă instanță procesul cu Romprest în care cere acces în contabilitatea companiei pentru a verifica modul în care au fost stabilite tarifele
Tribunalul București a respins cererea primarului Sectorului 1 Clotilde Armand de a accesa și controla contabilitatea Romprest pentru a vedea ce cheltuieli și profit are compania și pentru a verifica modul în care au fost stabilite tarifele, potrivit deciziei instanței. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel.
”Admite excepţia lipsei calităţii Primarului Sectorului 1 de reprezentant al Consiliului Sectorului 1. Anulează cererea de chemare în judecată formulată în numele Consiliul local Sector 1 pentru lipsa calităţii de reprezentant.
Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti şi Primarul Sectorului 1. Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti şi Primarul Sectorului 1 pentru lipsa calităţii procesuale active. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, este decizia instanței.
<<Instanța a decis și mi-a dat dreptate:
Primarul trebuie împuternicit de Consiliul Local al Sectorului 1 pentru a putea rezilia contractul cu Romprest în Justiție. Pentru că parte din acest contract este Consiliul local. Nu primarul. Ce au spus consilierii PNL după ședința de vineri la care nu s-au prezentat? Exact pe dos. Că nu trebuie acordul Consiliului Local. Iată că instanța a hotărât:
„Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti şi Primarul Sectorului 1 pentru lipsa calităţii procesuale active.”
Astfel, voi convoca din nou pentru mâine o ședință de urgență având pe Ordinea de zi același proiect de hotărâre ca vineri: mandatarea primarului Sectorului 1 în vederea promovării unei acţiuni având ca obiect rezilierea contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza Sectorului 1.
Sper ca de data asta consilierii PNL și PSD să se prezinte>>, a scris Clotilde Armand Pe facebook în această dimineață.
”Eu vreau respectarea legii, care spune clar că trebuie să avem acces la contabilitatea firmei”, a declarat Clotilde Armand la TVR 1 pe 21 iunie 2021. Edilul a avertizat că dacă Romprest nu oferă acces la datele contabile, atunci Primăria va susține rezilierea contractului.
Ulterior, pe 24 iunie 2021, Clotilde Armand a fost împuternicită de către Consiliul Local al Sectorului 1 să verifice modul de stabilire a tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare pentru perioada 2011-2021.
„După o muncă de 8 luni de zile, am reuşit să-i conving pe consilierii locali de necesitatea unui control strict asupra modului în care Romprest a tarifat, de-a lungul timpului, serviciile de salubrizare de pe raza Sectorului 1. Am introdus acest proiect de hotărâre de mai multe ori pe ordinea de zi şi, într-un final, astăzi, a fost votat. Din respect pentru banul public şi pentru comunitatea locală, trebuie să plătim preţul corect pentru serviciile pe care le prestează operatorul de salubrizare. Bătaia de joc în ceea ce priveşte cheltuirea banului public trebuie să ia sfârşit”, declara atunci Clotilde Armand.
Pe 23 iulie 2021, după decretarea stării de alertă din Sectorul 1 din cauza gunoiului neridicat de Romprest, primarul a solicitat un vot în Consiliul Local pentru a cere în instanță rezilierea contractului cu Romprest. Cererea nu a putut fi votată întrucât nu a fost cvorum, consilierii PNl și PSD ansentând de la ședință.
Context. Între primarul Sectorului 1 Clotilde Armand și compania Romprest – care deține monopolul pe salubritatea din sector din 2008, pentru 25 de ani – există un conflict privind valoarea contractului.
Clotilde Armand invocă rapoarte ale Curții de Conturi și ale Ministerului de Finanțe potrivit cărora compania Romprest ar fi încasat suplimentar, ilegal, 243 de milioane de lei pe servicii umflate sau neprestate în realitate.
Potrivit primăriei Sectorului 1, Consiliul local plăteşte 200.000 de euro pe zi, un sfert din bugetul anual al sectorului, pentru serviciul de salubritate al companiei Romprest, de 5 ori mai scump ca la Oradea.
Pe de altă parte, directorul operațional al Romprest, Sorin Velicu, spune că primăria datorează companiei 119 milioane de lei. Din pricina neachitării facturilor, Romprest ar fi fost nevoită să dea afară aproape 700 de angajați și să reducă frecvența colectării coșurilor de gunoi stradale.
Reprezentanţii Romprest susţin că primesc doar 100.000 de euro pe zi pentru un sector cu 500.000 de oameni, din care rămân cu un profit de 5000 de euro, restul fiind costuri. Din acest profit, compania trebuie să plătească salarii a 2600 de angajaţi, susţin reprezentanţii Romprest.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
41 comentarii